Louis IX od Francuske

Luj IX. 'Sveti' (Poissy, 25. travnja 1214. - Tunis, 25. kolovoza 1270.), francuski kralj od 1226. - 1270. godine.

Luj IX., kralj Francuske

Poslije iznenadne smrti oca Luja VIII. 8. studenog 1226. godine maleni Luj IX je postao novi kralj. Tijekom prvog razdoblja vladavine njegova majka kastiljanska princeza je bila pravi državni stup. Kako se određen broj plemića veleposjednika nije pojavio na krunidbi kralja dječaka njegova majka im je došla u vojni posjet raščišćavajući ponovno postavljeno pitanje kraljevog autoriteta.

Iako je Luj IX. bio žestoki vjernik njegovi razlozi za sudjelovanje u katastrofalnom križarskom pohodu iz 1248. godine nisu do kraja raščišćeni. Vrlo dobro su poznati sukobi između njegove majke Blanke od Kastilje i žene Margarite od Provanse koji se rasplamsavaju nakon rođenja prijestolonasljednika 1245. godine. Kao vjernik, ali vrlo vjerovatno i familijarno uznemiren čovjek on odlazi na križarski pohod vodeći sa sobom ženu i djecu, ostavivši majku na sigurnoj udaljenosti u Francuskoj. Iako je već 1249. godine njegov križarski pohod propao on se odbio vratiti u Francusku sve do vijesti o smrti majke 1254. godine.

U svom drugom jednako katastrofalnom križarskom pohodu Luj IX je umro od bolesti 25. kolovoza 1270. godine. Naslijedio ga je sin Filip III.

Prethodnik: Kralj Francuske Nasljednik:
Luj VIII. Filip III.

Linkovi uredi

Eksterni linkovi uredi