Londonderry (grofovija)

Grofovija Londonderry (engl. County Derry, noviji oblik engl. County Londonderry, ir. Contae Dhoire) je jedna od 32 historijske grofovije na Irskom otoku, koja se nalazi na sjevernom dijelu otoka, u pokrajini Ulster. Grofovija danas pripada britanskoj krunskoj zemlji Sjeverna Irska. Administrativni centar grofovije je grad Coleraine, a najveći i najznačajniji - Londonderry.

Okrug Deri
County Derry / Contae Dhoire

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Deri na irskom ostrvu
 
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Pokrajina Ulster
Sedište Coleraine
 
Površina 2.074 km²
Stanovništvo 233.500 (2011.)
Gustina naseljenosti 112,6/km²
 
Registarske tablice
Veb stranica dmoz.org/Londonderry

Danas pojam Grofovije Londonderry ima više istorijsko značenje, a nema upravni značaj (kao i drugih 5 okruga u okviru Severne Irske), pošto je 1972. g. Severna Irska dobila novu područnu podelu na Savete.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Deri se nalazi u severnom delu Irskog otoka i sevrozapadnom delu Severne Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Londonderry je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 15. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo Grofovije Londonderry je ravničarsko do brežuljkasto područje, 100-200 metara nadmorske visine. Ovo je posebno osobeno za zapadni i istočni deo kruga. Mestimično se izdižu niska brda. Na krajnjem jugu okruga izdiže se jedina planina u ovom delu države, planina Sperin, visine do 678 m.

Klima Klima u okrugu Deri je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Deri na severu izlazi na Atlantski okean, koji u ovom delu ima razuđenu obalu. Najveće rijeke u Grofoviji Londonderry su Foyle, koji formira zapadnu granicu grofovije i Bann, koji formira istočnu. Na krajnjem jugoistoku grofovije je jezero Lough Neagh, najveće na Irskom otoku.

Stanovništvo uredi

 
Grad Coleraine, Administrativni centar grofovije

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području grofovije Londonderry živelo je oko 230 hiljada stanovnika. Ovo je neznatno više nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi približno 1% godišnje.

Etnički i verski sastav - Stanovništvo okruga je podeljeno između većinskih Iraca rimokatoličke veroispovesti (56%) i britanskih doseljenika protestantske veroispovesti (42%). Prvi preovlađuju u zapadnim i središnjim, dok su drugi u većini u istočnim delovima grofovije.

Gustina naseljenosti - Grofovija Londonderry ima gustinu naseljenosti od preko 110 st./km², što je veoma blizu proseku Sjeverne Irske (preko 120 st./km²). Severni, primorski deo okruga je bolje naseljen nego južni, unutarkopneni.

Jezik: U cijeloj grofoviji se službeno se koristi engleski.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi