Logički turnir Zagorje Open

Zagorje Open jedan je od tri hrvatska turnira u rješavanju logičkih zagonetaka. Ime je dobio po području na kojem se turnir održava, a to je je jedna od lokacija u Hrvatskom zagorju. Turnir se održava u kolovozu ili rujnu svake godine, počevši od 2004, kao zadnja provjera prije svjetskog prvenstva u rješavanju logičkih zagonetaka. Glavni organizatori turnira su hrvatski logičari Alfredo Ivankov (turniri 2004-2007) te Andrej Ivankov (turniri 2008. i 2009).

Zagorje Open 2004 uredi

Prvi Zagorje Open održan je 2004. godine kao trening hrvatske reprezentacije za WPC 2004. Na turniru su učestvovali svi reprezentativci, njihove zamjene i nekoliko logičara koji su se htjeli okušati u rješavanju logičkih zagonetaka.

To je, zapravo, bio neslužbeni turnir kojim je započeo cijeli niz logičkih turnira pokrenutih da reprezentativci, ali i svi ostali rješavači, istreniraju vještinu rješavanja logičkih zagonetaka, kako bi i oni jednom postali hrvatski reprezentativci.

Zagorje Open 2005 uredi

Drugi po redu Zagorje Open održan je u Tuheljskim Toplicama od 26. do 28. kolovoza 2005. To je bio prvi međunarodni turnir u rješavanju logičkih zagonetaka održan na području Republike Hrvatske. Na turniru je sudjelovalo 20 natjecatelja, od kojih je šesnaest bilo iz Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Srbije.

Taj turnir je bio poseban i po tome jer je po prvi put održano timsko natjecanju i to između "Crvenih" i "Žutih", koji su odmjerili svoje snage, ne samo u rješavanju logičkih zagonetki, već i u ostalim disciplinama - kartanju, odbojci i stolnom tenisu.

Prvak drugog Zagorje Opena bio je Goran Vodopija, koji je u finalu riješio svih šest zadataka, drugo mjesto zauzeo je Dalibor Grđan, koji je u finalu riješio četiri zadatka, a treće mjesto osvojila je Zrinka Kokot, koja je riješila 3 finalna zadatka.

Ekipno je pobijedila momčad Crvenih.

Kompletni rezultati logičkog dijela natjecanja mogu se skinuti ovdje Arhivirano 2021-03-17 na Wayback Machine-u (rezultati su u Excelovoj datoteci veličine 20 kB).

Zagorje Open 2006 uredi

Kao i prethodna dva, i ovaj Zagorje Open održan je u Tuheljskim Toplicama, a počeo je 25. (petak) te je trajao do 27. (nedjelja) kolovoza. Kao i na Zagorje Openu 2005, i na ovom su se turniru sudionici takmičili u rješavanju logičkih aktivnosti, ali i u ostalim zanimljivim disciplinama.

Na glavnom dijelu turnira bilo je 18 natjecatelja podijeljenih u 3 ekipe ("Žuti", "Crveni" i "Plavi").

Glavni dio turnira sastojao se od rješavanja logičkih zadataka pojedinačno i timski (u subotu i nedjelju) te od igranja odbojke kao timskog zadatka u subotu poslijepodne. Šestoro najbolje plasiranih natjecatelja u rješavanju logičkih zagonetaka plasiralo se u finale u nedjelju.

U finalu, najbolji rješavač glavnog dijela Goran Vodopija očekivano je obranio naslov prvaka iz prethodne godine te osvojio prvo mjesto i ove godine. Drugo mjesto i najveće iznenađenje napravio je Andrej Ivankov, koji je ušao u finale kao šestoplasirani, da bi na kraju završio kao viceprvak Zagorja Open. Treće mjesto ostvario je Dalibor Grđan, četvrto mjesto je pripalo Sandi Reić-Tomaš, peto mjesto zauzeo je reprezentativac Srbije Dragan Tolomanoski, a šesta je bila Zrinka Kokot.

Zagorje Open 2007 uredi

Četvrti po redu Zagorje Open održan je od 7. do 9. rujna 2007. u termama "Jezerčica", koje su smještene u Donjoj Stubici.

Prvi dan (petak) obilježio je dolazak 33 sudionika, od kojih je 18 sudjelovalo u rješavanju logičkih zagonetki i ostalim disciplinama, a preostalih 15 sudionika je sudjelovalo samo u ostalim disciplinama.

Titulu pobjednika Zagorje Opena ponovno je obranio Goran Vodopija, drugo mjesto zauzela je Sanda Reić-Tomaš, a treće mjesto osvojila je Zrinka Kokot.

Najbolja ekipa u nevjerojatno uzbudljivoj borbi na kraju je postala ekipa "Crvenih", koji su tako preuzeli titulu od "Žutih", pobjednika prethodne godine.

Zagorje Open 2008 uredi

Podaci nisu dostupni.

Zagorje Open 2009 uredi

Na šestom po redu Zagorje Openu sudjelovalo je 17 natjecatelja iz 3 države - Hrvatske, Bugarske i Srbije.

Vidi još uredi

Izvori uredi