Lofty (engleski: Mount Lofty Ranges) je planinski masiv u Južnoj Australiji istočno od grada Adelaide.[1]

Masiv Lofty
Dio
Panorama Masiva Lofty
Panorama Masiva Lofty

Panorama Masiva Lofty
Dužina masiva: 320 km
Širina masiva: 24 - 32 km
Površina masiva: km²
Najviši vrh: Planina Bryan (932[1] m)
Zaštićene oblasti: Nacionalni park Belair
Država:  Australija

Geografija uredi

Masiv Lofty je zapravo niz brda i planina koje se proteže nekih 320 u dužinu, od naselja Crystal Brook na istoku do Rta Jervis na Poluotoku Fleurieu na zapadu. Masiv je prosječno širok od 24 do 32 km, fizički je podjeljen Dolinom Barossa na dva dijela, sjeverni i južni sektor.

Južni sektor je viši sa najvišim vrhom Planinom Bryan od 932 m, vrhovi Sjevernog sektora uglavnom su niži od 610 m, najviši dio tog sektora je Planina Lofty visoka 727 m. Većina rijeka ovoga dijela Australije izvire sa brda tog masiva; Onkaparinga, Gawler, Light i Torrens i teče do svojih ušća u Zaljev Sv. Vincenta.

Južni sektor tog masiva zove se Flinders, po pomorcu Matthew Flindersu, koji je prvi vidio to gorje sa Otoka Kangaroo 1802. Masiv Lofty je izuzetno važan za Adelaide zbog voćnjaka i farmi krava po njegovim obroncima, ali i kao izvor pitke vode i velika rekreaciona zona, iako su već neka predgrađa dospjela do obronaka masiva. Zbog tog je jedan dio masiva proglašen Nacionalnim parkom Belair (Belair National Park) da se zaštiti od daljnje urbanizacije.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Mount Lofty Ranges (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 28. 1. 2013. 

Vanjske veze uredi