Livia Puljak (Split, 25. listopada 1977.) je hrvatska znanstvenica i izvanredna profesorica Medicinskog fakulteta u Splitu. Pročelnica je Katedre za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Životopis uredi

Rođena je 25. listopada 1977. u Splitu. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Splitu 2002. godine. Trogodišnje postdoktorsko usavršavanje obavila je u Sjedinjenim Američkim Državama, na University of Colorado Health Sciences Center, Denver, Colorado i na University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, Teksas. Doktorirala je 2008. na Medicinskom fakultetu u Splitu. Izvanredni je profesor na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Za vrijeme studija osnovala je splitsku podružnicu studentske udruge CroMSIC, u Dallasu je utemeljila udrugu postdoktoranada,[1] a nakon povratka u Hrvatsku pokrenula je hrvatski ogranak Cochrane kolaboracije[2] te bila prva direktorica Hrvatskog Cochrane ogranka. Od 2010. do 2011. bila je prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta u Splitu. Zamjenica je voditelja doktorskog studija Translacijska istraživanja u biomedicini. Članica je Upravnog vijeća Zaklade Željko J. Bošnjak.[3]

Popularizacija znanosti uredi

Voditeljica je edukacije u Hrvatskom Cochrane ogranku, članica organizacijskog odbora Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu i organizacijskog odbora Noći istraživača u Splitu. Sudjeluje s predavanjima u Tjednu mozga. U okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske prevela je knjigu Gdje su dokazi? koja je objavljena u ožujku 2014. godine. u nakladi Profila.

Izvori uredi

  1. Puljak L, Sharif WD. Postdocs' perceptions of work environment and career prospects at the US academic insitution. Research Evaluation. 2009.; 18(5): 411-415. (en)
  2. Puljak L, Rako D. Branch of The Cochrane Collaboration founded in Croatia. Acta Medica Academica. 2009.; 38: 51-54. (en)
  3. Zaklada Željko J. Bošnjak. http://www.mefst.hr/default.aspx?id=102

Vanjske poveznice uredi