Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine (sh. Mala mis sunašce) je američka je filmska komedija snimljena u režiji Džonatana Dejtona i Valeri Faris i premijerno prikazana početkom 2006. godine. Za nju je scenario napisao Majkl Arnt. U filmu nastupaju Greg Kinir, Stiv Karel, Toni Kolet, Pol Dejno, Abigejl Breslin i Alan Arkin koji glume članove porodice Huver koji kombijem kreću na putovanje u Kaliforniju kako bi ostvarili želju male Oliv da učestvuje na takmičenju "Mala mis Sanšajn".

Little Miss Sunshine
kino-poster
RežijaJonathan Dayton
Valerie Faris
Producent
ScenarioMichael Arndt
Uloge
MuzikaMychael Danna
FotografijaTim Suhrstedt
MontažaPamela Martin
Studio
DistribucijaFox Searchlight Pictures
Datum(i) premijere
20. 1. 2006 (2006-01-20) (Sundance)
Trajanje101 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet8 mil. $
Bruto prihod100,523.181 $

Film je snimljen za 30 dana tokom juna i jula 2005, na lokacijama u Arizoni i Južnoj Kaliforniji. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Sandens 20. januara 2006. kada je filmska kompanija Fox Searchlight Pictures otkupila prava za dalju distribuciju.[1] Na bioskopskim blagajnama zaradio je preko 100 miliona američkih dolara[2] i naišao je na odličan prijem kod filmskih kritičara.[3]

Film je bio nominovan za 4 nagrade Oskar, a kući je odneo 2 zlatne statue - za najbolji originalni scenario Majkla Arnta i za najbolju sporednu ulogu Alana Arkina. Takođe je osvojio Nagradu Spirit za najbolji film, Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju filmsku postavu i mnoga druga priznanja.

U Srbiji je prikazan pod naslovom Mala mis Sanšajn, a u Hrvatskoj pod naslovom Mala mis Amerike.

Radnja uredi

Radnja filma prati haotičnu porodicu Huver na njihovom putovanju za Kaliforniju, gde su se uputili kako bi podržali malu Oliv, koja želi da učestvuje na izboru lepote za devojčice pod nazovom "Mala mis Sanšajn".

Nakon što je njen brat Frenk (Karel) pokušao da izvrši samoubistvo posle raskida sa dečkom, Šeril Huver (Kolet) ga poziva svojoj kući kako bi se oporavio. Porodicu Huver čine njen muž Ričard (Kinir), koji očajnički pokušava da proda svoj program "Kako do uspeha u 9 koraka", njegov otac Edvin (Arkin), ratni veteran i heroinski zavisnik, sin Dvejn (Dejno), tinejdžer koji se zavetovao na ćutanje dok ne upiše vazduhoplovnu akademiju i sedmogodišnja Oliv (Breslin), fasicinirana izborima lepote.

Kada Oliv sazna da se kvalifikovala na učešće u takmičenju "Mala mis Sanšajn", članovi porodice se uprkos mnogim finansijskim i ličnim problemima odlučuju da je podrže i kreću na putovanje za Kaliforniju u oronulom žutom kombiju.

Tokom putovanja, članovi porodice se susreću sa raznim neprilikama. Kombi im se neprastano kvari, a kada kvačilo potpuno otkaže, primorani su da guraju kombi i uskaču u njega kada dosegne dovoljnu brzinu. Osim tehničkih problema, svako od Huverovih se tokom putovanja suočava sa brojnim ličnim neuspesima i u sebi otkriva potrebu za podrškom ostalih članova porodice. Ričard gubi važan posao koji bi omogućio napredak njegovog motivacionog programa i poboljšanje finansijskog stanja porodice. Frenk sreće svog bivšeg ljubavnika sa novim dečkom. Edvin umire nakon što se predozirao heroinom, a članovi porodice odlučuju da sakriju njegov leš u kombiju i nastave putovanje kako bi stigli do Kalifornije na vreme. Dvejn prekida tišinu kada otkrije da je daltonista, zbog čega njegovi snovi da upiše vazduhoplovstvo padaju u vodu.

Uprkos kašnjenju od par minuta, Oliv na kraju ipak uspeva da se prijavi za učešće na takmičenju. Dok se Oliv priprema za nastup, ostali članovi porodice posmatraju ostale takmičarke - vitke devojčice sa stilizovanim frizurama, preplanulim tenom i teškom šminkom, u seksi kupaćim kostimima i glamuroznim večernjim haljinama, koje izvode do detalja uvežbane koreografije, muzičke tačke i gimnastičke akrobacije. Jasno im je da Oliv - bleda, pomalo bucmasta, sa jednostavnom frizurom i odećom i bez ikakvog profesionalnog treninga za učešće na izborima lepote - jednostavno ne pripada na ovakvom mestu.

Kako se približava vreme za nastup, Ričard i Dvejn pokušavaju da ubede Šeril da ne dopusti Oliv da se takmiči kako bi je poštedeli neizbežnog poniženja. Ona ipak smatra da ne bi trebali da se mešaju i dopušta ćerci da sama donese odluku. Oliv želi da nastupi i na bini izvodi ples uz pesmu Super Freak Rika Džejmsa koji je uvežbala sa dedom Evinom. Njen nastup izaziva šok i preneraženost kod publike, a besni organizatori zahtevaju od Ričarda i Šeril da je sklone sa scene. Umesto toga, svi članovi porodice se pridružuju Oliv na bini i plešu zajedno sa njom.

Organizatori takmičenja pozivaju policajca, koji pušta Huverove da odu bez kazne pod uslovom da se Oliv više nikada ne učestvuje na izborima lepote na području Kaliforniji. Oni prihvataju ovu pogodbu bez problema, a Ričard kaže Oliv da bi njen deda bio veoma ponosan na nju, i članovi porodice jedan po jedan uskaču u kombi i vraćaju se kući u Albukerki.

Uloge uredi

Nagrade uredi

Film Mala mis Sanšajn bio je nominovan za brojne nagrade filmskih organizacija, festivala i udruženja kritičara. Osvojio je priznanja na filmskim festivalima u Dovilu, Palm Springsu, San Sebastijanu, Sidneju i Tokiju. Udruženja kritičara iz Bostona, Čikaga, Dalasa, Londona, Los Anđelesa, Finiksa, Vankuvera i Njujorka su ga takođe nagradila u različitim kategorijama.[4]

Nagrada Kategorija Nominovani Osvojio
Oskar[5] Najbolji film Dejvid T. Frendli, Piter Saraf, Mark Tertltob Ne
Najbolji originalni scenario Majkl Arnt Da
Najbolji glumac u sporednoj ulozi Alan Arkin Da
Najbolja glumica u sporednoj ulozi Abigejl Breslin Ne
Američki filmski institut[6] Film godine Da
BAFTA[7] Najbolji film Dejvid T. Frendli, Piter Saraf, Mark Tertltob Ne
Najbolji originalni scenario Majkl Arnt Da
Najbolji glumac u sporednoj ulozi Alan Arkin Da
Najbolja glumica u sporednoj ulozi Abigejl Breslin Ne
Najbolja glumica u sporednoj ulozi Toni Kolet Ne
Najbolji režiser Džonatan Dejton, Valeri Haris Ne
Nagrada Cezar[8] Najbolji strani film Džonatan Dejton, Valeri Haris Da
Nagrada Zlatni globus[9] Najbolji igrani film - mjuzikl ili komedija Džonatan Dejton, Valeri Haris Ne
Najbolja glumica u igranom filmu - mjuzikl ili komedija Toni Kolet Ne
Nagrada Spirit[10] Najbolji film Džonatan Dejton, Valeri Haris Da
Najbolji prvi scenario Majkl Arnt Da
Najbolji glumac u sporednoj ulozi Alan Arkin Da
Najbolji glumac u sporednoj ulozi Pol Dejno Ne
Najbolji režiser Džonatan Dejton, Valeri Haris Da
Nagrada Satelit[11] Najbolji film Džonatan Dejton, Valeri Haris Ne
Najbolja glumica u igranom filmu - mjuzikl ili komedija Toni Kolet Ne
Najbolji sporedni glumac Alan Arkin Ne
Najbolja sporedna glumica Abigejl Breslin Ne
Najbolja originalna pesma Abigejl Breslin Ne
Nagrada Udruženja filmskih glumaca[12] Najbolja filmska postava Alan Arkin, Abigejl Breslin, Stiv Karel, Toni Kolet, Pol Dejno, Greg Kinir Da
Najbolji glumac u sporednoj ulozi Alan Arkin Ne
Najbolja glumica u sporednoj ulozi Abigejl Breslin Ne

Zanimljivosti uredi

  • Bilo je potrebno pet godina da film konačno dobije dovoljno financijske potpore kako bi se mogao snimiti.
  • Bill Murray i Robin Williams su bili neki od kandidata da igraju ulogu ujaka Franka. No ulogu je na kraju ipak dobio Steve Carell.
  • Abigail Breslin, tada 10 godina stara, je ovim filmom postala četvrta najmlađa glumica koja je ikada nominirana za Oscara.
  • Dwayne nosi majicu sa slikom Big Brothera iz filma „1984.“ iz 1956.
  • Djevojčice koje su sudjelovale u natjecanju za „Malu Miss Amerike“ su sve bile veteranke pravih natjecanja, te su jednostavno samo ponovile svoje rutine u filmu.
  • Michael Arndt, scenarist filma, je dao otkaz kao asistent glumca Matthewa Brodericka kako bi mogao snimiti ovaj film.
  • Ovo je ujedno i redateljski filmski prvijenac redatelja Dayton i Faris. Prije ovog filma su samo režirali videospotove i reklame.

Kritike uredi

Većina kritičara je pisala pohvale o filmu „Mala Miss Amerike“, dok je samo manjina bila nezadovoljna. Među onima koji su hvalili film je bio i Kim Voynar; „Ne moram ni dodati da je „Mala Miss Amerike“ više nego samo film ceste, dublja nego prosječna komična farsa. Film ima puno humora, ali smiješni dijelovi su pametni i vrlo često obogaćeni upravo pravom mjerom patosa kako bi likovi djelovali potpuno kao prava ljudska bića. Život je takav, često smiješan i tužan istodobno, a scenarist debitant Michael Arndt pogađa svaku notu... Redatelji Faris i Dayton uzimaju film ceste i jednostavno stavljaju u kontrast Olivein živahan duh i prirodnu ljepotu sa umjetnim mini "Barbika" djevojčicama protiv kojih se natječe. Jednom kada Hooversi stignu do natjecanja, shvate da ne znaju ništa o svijetu u kojem je njihova kćerka ušla, pa obitelj mora podržavati Olive. Richard, koji je cijelo vrijeme propovijedao svoje „pobijedi-pobijedi-pobijedi“ poruke k Olive, odjednom počne gledati pobjeđivanje u potpuno drugom svjetlu...Ovo je jedan od onih rijetkih fimova gdje se svi elementi spoje kako bi stvorili harmoničnu cjelinu koja djeluje istinito na svakom koraku“. Stephanie Zacharek je također hvalila film; „Mala Miss Amerike“ nije jedan od onih filmova kojeg biste željeli napadati; ovo je u srži slatka priča, i čak kada se previše trudi da ugura vlastite neobičnosti, šarm glumaca je bez truda uzdižu“ kao i Robert Denerstein; „Poput većine superiornih komedija, i ova se odvija oko prekrasnih nastupa likova“.

Poznati James Berardinelli je u svojoj recenziji filmu dao 3 od 4 zvijezde; „Treba puno vještine da se stvori vedar film sa puno smijeha i optimističnog kraja od priče koja uključuje ovisnika o drogi, pokušaja samoubojstva, smrti, Nietzschea i Prousta. Usprkos probijanju kroz minsko polje različitih ugođaja, redateljima Jondathanu Daytonu i Valerie Faris te scenaristu Michaelu Arndtu su stigli do kraja bez ogrebotine. „Mala Miss Amerike“ je mali dragulj...Supružnici Dayton i Faris su ostvarili svoj filmski prvijenac nakon bezbroj glazbenih videa i TV reklama. Na sreću, par uzima tradicionalan pristup u donošenju vizije scenarista Arndta na ekran. Ne dosađuju nam one vrste trikove kamere i brzih montaža koje često prate redatelje glazbenih spotova u kino dvorane. Umjesto toga, Dayton i Faris daju svojim likovima šansu da ožive, što je sve što se može tražiti u ovakvoj situaciji. Uz to, vješti su u spajanju drame i komedije“. Ipak, bilo je i suzdržanih recenzija. Tako je Owen Gleiberman zapisao; „Žao mi je, ljudi, ali ovo nisu organski likovi; ovo su hodajući katalozi od scenarističkih šablona indeks kartona“.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi