Lista epizoda I, Claudius

Dolje je naveden popis epizoda britanske TV-serije I, Claudius koji sadrži broj, naziv epizode, originalni datum emitiranja te kratak sadržaj.

# Title Originalni datum prikazivanja
1 "A Touch of Murder" 20. 9. 1976 (1976-09-20)
Car Oktavijan August počinje iskazivati naklonost svom nećaku Marcelu nasuprot svog prijatelja Agripe koji u znak protesta napušta Rim. Livija želi dan njen sin Tiberije postane Augustov nasljednik, pa potajno truje Marcela koji nakon nekog vremena umre. August poziva Agripu natrag u Rim te mu, u nastojanju da obnovi prijateljstvo, daje ruku svoje kćeri Julije, Marcelove udovice, a što razbjesni Liviju. 
2 "Family Affairs" 20. 9. 1976 (1976-09-20)
Prošlo je devet godina. Agripa je mrtav, a Tiberije prisiljen oženiti Juliju. Tiberijev brat Druz, general koji sanja o ponovno uspostavljanju Republike, prilikom vojnog pohoda pada s konja i lomi nogu. Zdravstveno stanje mu se pogorša nakon što ga je liječio Livijin osobni ljekar, te umire u prisustvu svoje supruge Antonije i nedavno rođenog sina Klaudija. August se nada kako će moći podijeliti vlast sa svojim unucima Lucijem i Gajem kada odrastu. 
3 "Waiting in the Wings" 27. 9. 1976 (1976-09-27)
Gaj je umro, a Tiberije je prognan na Rodos zbog zlostavljanja Julije. Jednog dana u vrtu mladi Klaudije hvata vučića izbačenog iz orlovih kandži, a zbog čega prorok tvrdi kako će u pravom trenutku zaštiti Rim. Livija na prevaru natjera Lucija da obznani Julijine preljube, te je ražalošćeni August tjera iz Rima. Smrt Lucija u pomorskoj nesreći prekida Tiberijevo izgnanstvo te se on vraća kako bi zajedno s Postumom bio proglašen su-nasljednikom Augustovog prijestolja. 
4 "What Shall We Do About Claudius?" 4. 10. 1976 (1976-10-04)
Tri rimske legije su masakrirane u Germaniji u Teutoburškoj šumi. Tiberije i Germanik su poslani u Germaniju kako bi ih osvetili. Dok Klaudije u biblioteci proučava porodičnu historiju, historičar Polion ga savjetuje da naglašava svoje fizičke nedostatke kako bi osigurao mjesto u porodici kao bezazlena budala koja nikome ne prijeti. August je odlučio da će ga Postum naslijediti kao car, ali Livija to čuje, te ga uz pomoć Livile lažno optužuje za silovanje. Prije izgnanstva, Postum iznosi svoje (ispravne) sumnje o ljudima koje je Livioja ubila iu ponavlja kako bi Klaudije trebao glumiti budalu. Epizoda završava ženidbom za Plauciju Urgulanilu koja je toliko viša od Klaudija da to izaziva sveopće ruganje i smijeh na ceremoniji vjenčanja. 
5 "Poison is Queen" 11. 10. 1976 (1976-10-11)
Germanik je potukao Germane te se u trijumfu vraća u Rim. Klaudije mu prenosi Postumove sumnje i Germanik ih prosljeđuje Augustu. Na putu za Korziku August se zaustavlja kako bi vidio Postuma i, sada uvjeren u njegovu nedužnost, obećava kako će u njegovu korist promijeniti oporuku. Livija dozna za to i ubrzo nakon toga se August razboli. Malo se oporavi kada počne jesti hranu koju je sam uzgojio i obrao, ali je njegov oporavak kratkotrajan, a čini se da je Livija otrovala njegovo grožđe. Pretorijanski oficir Sejan je poslan da ubije Postuma, dok se Tiberije priprema za preuzimanje carske vlasti. 
6 "Some Justice" 18. 10. 1976 (1976-10-18)
Tiberije uz Sejanovu pomoć vlada željeznom rukom. Jedino Germanik sprečava uspostavljanje potpune tiranije, ali i on umre u Siriji u misterioznim okolnostima. Njegova žena Agripina optućuje Pizona i njegovcu suprugu Plancinu da su odgovorni za njegovu smrt, te im se sudi u Senatu. Martina, trovačica, otkriva Liviji da joj Germanikov vlastiti sin Kaligula pomogao u ubistvu. Pod prijetnjom suda Pizon ucjenuje Tiberija i Liviju da su odobrili Germanikovo ubistvo. Plancina probada nožem Pizona, čime je suđenje završeno, a Agripina i njeni prijatelji su zadovoljni time da je postignuto "bar nešto pravde". 
7 "Queen of Heaven" 25. 10. 1976 (1976-10-25)
Tiberije sada živi samo za svoje izopačenosti, a u čemu mu se oduševljeno pridružuje Kaligula. Sejan nadgleda stalna suđenja istaknutih građanja zbog izdaje i spava s Livilom, koja je toliko zaljubljena da truje svog muža Kastora kako bi se mogla udati za Sejana. Sejan tjera Klaudija da se oženi za svoju usvojenu sestru Eliju. Predviđajući svoju skoru smrt, Livija priznaje Klaudiju sva zlodjela u strahu da će zbog njih zauvijek biti zaključana u paklu. Također Klaudiju otkriva neobjavljeno sibilsko proročanstvo koje tvrdi da će postati car te ga nagovori da joj obeća kako će je, kad zavlada, proglasiti boginjom. 
8 "Reign of Terror" 1. 11. 1976 (1976-11-01)
Tiberije se povukao na Capri. Sejan se razveo od svoje žene te dolazi kod Tiberija kako bi od njega dobio dozvolu za ženidbu s Livilkom. Tiberije odbija, ali predlaže da se umjesto toga oženi za Livilinu kći Helenu. To razbjesni Livilu koja otruje Helenu. Sejan konačno počinje ostvarivati svoj plan dolaska na vlast tako što naredi izgnanstvo Agripine i njenog sina Nerona, a drugog sina Druza hapsi. Antonija otkriva pisma Sejana i svoje kćeri, a koje ih pokazuju odgovornim za ubistva. Klaudije krišom odnosi pisma Tiberiju. Na Kaligulin prijedlog, Tiberiuje naređuje Makronu da likvidira Sejana, njegovu porodicu i sljedbenike. 
9 "Zeus, by Jove!" 8. 11. 1976 (1976-11-08)
Tiberije umire (a zapravo je ubijen od Makrona na Kaligulin nagovor), ostavivši Kaligulu i Gemela kao zajedničke nasljednike. Klaudijev dugogodišnji prijatelj Herod se vratio u Rim kako bi prisustvovao Kaligulinoj krunidbi. Kaligula pokazuje znakove mentalne nestabilnosti, pada u komu, a onda se budi izjavivši da je postao Zeus. Kaligula daje pogubiti Gemela, a svoju sestru Druzilu proglašava suprugom i boginjom. Antonija vrši samoubistvo, ogorčena opačinom u koju su potonuli njena porodica i Rim. Plašeći se da će mu dijete postati veće od njega, Kaligula pokušava rekreirati rođenje Atene: kao što je Zeus učinio s Herom, Kaligula vadi nerođeno dijete iz stomaka svoje sestre te ga jede. 
10 "Hail Who?" 15. 11. 1976 (1976-11-15)
Klaudije živi s bivšom prostitutkom Kalpurnijom u bijednim uvjetima. Kaligula je svoju palaču pretvorio u bordel gdje žene istaknutih članova Senata na aukciji prodaje za seksualne orgije. Legije vodi u Germaniju kako bi ugušio navodnu pobunu, a zatim naLa Manche gdje pokušava voditi bitku s Neptunom. Svog konja Incitata čini senatorom, a Klaudija tjera da oženi Mesalinu. Kasije Hereja, general koga car stalno ismijava, zajedno s nekoliko sljedbenika kuje plan o ubistvu Kaligule. Ostvaruju ga za vrijeme igara u počast Augusta, pri čemu su bijeni Kaligula, njegova supruga Cezonija i kći Julija Druzila. Dok Pretorijanska garda pljačka carsku palaču, njeni pripadnici nalete na Klaudija te ga proglase carem. 
11 "Fool's Luck" 22. 11. 1976 (1976-11-22)
Vođe Garde i Herod nagovore Klaudija da prihvati carsku krunu. Klaudije nakon toga isto čini Senatu. Kasije je osuđen na smrt, ali ostali zavjerenici protiv Kaligule su pušteni. Livija je konačno proglašena boginjom. Nakon što je Klaudiju rodila djecu, Mesalina ga nagovori da joj prepusti dio vlasti. Kako se Herod sprema otići na Istok preuzeti zemlje koje mu je prepustio Klaudije, Mesalina predlaže da senator Apije Silan dođe pomagati njenom mužu. Kasnije se njena majka Domicija udaje za Silana. Prije odlaska Herod upozorava Klaudija da kao car ne smije vjerovati nikome - ni savjetnicima, ni ženi, poa ni njenu samom. Mesalina pokušava zavesti Silana rekavši mu da to Klaudije odobrava. Silan potom pokuša ubiti Klaudija kako bi okončao vladavinu izopačenih careva. Mesalina, uz pomoć majke, uvjerava Klaudija u svoju nedužnost dok je Silan osuđen na smrt. 
12 "A God in Colchester" 29. 11. 1976 (1976-11-29)
Klaudije vodi trupe u invaziji Britanije. Mesalinini seksualni ekscesi je vode da izazove poznatu prostitutku Scilu na natjecanje u najvećem broju muškaraca koje može zadovoljit tokom jedne večeri; Mesalina glatko pobjeđuje. Klaudije se vraća u trijumfu i doznaje kako je Herod u istočnim provincijama organizirao pobunu protiv njegove vlasti. Herod vjeruje da je "kralj Židova", ali umire prije nego što je svoje planove sproveo u djelo. Mesalina od Gaja Silija čini svog ljubavnika, te se njih dvoje razvode od svojih bračnih drugova, uvjereni da će ih Rim proglasiti novim vladarima. Prisiljeni reagirati, Klaudijevi sluge Palas i Narcis uz Kalpurnijinu pomoć pokušavaju Klaudiju reći istinu. Na kraju im on povjeruje te su zavjerenici uhapšeni i pogubljeni. Dok Klaudije žali zbog smrti svih zbog kojih mu je stalo, doznaje da su mu Briti u današnjem Colchesteru digli hram proglasivši ga bogom. 
13 "Old King Log" 6. 12. 1976 (1976-12-06)
Klaudija, zbog benevolentna vladavine Rimom, narod prihvaća kao cara. Klaudije, međutim, misli da je to greška. Odlučuje da Rim mora zamrziti carsku porodicu, svrgnuti je i obnoviti Republiku. Zbog toga se ženi za nećaku Agripinillu i usvaja njenog sina Nerona, učinivši ga su-nasljednikom njegovom sinu Britaniku. Zbog proročanstva Klaudije zna da će Neron postati novi car, ali pokušava zaštititi Britanika kako bi on kasnije postao carem; Britanikovo osjećaj časti, na žalost, priječi sudjelovanje u očevim planovima, te svog sina mora ostaviti njegovoj sudbini. Spreman za svoj kraj, Klaudije dobrovoljno jede otrovane gljive s ženine vilice i umire. Tražeći Klaudijevu oporuku, Agripinila i Neron pronalaze njegovu autobiografiju i pale je. Ležeći na odru, Klaudija i Sibila, znajući da će Agripinila, Nero i Britanik umrijeti nasilnom smrću, se počinju smijati jer je Klaudije još jednu kopiju svog djela sakrio kako bi je pronašle buduće generacije.