Lion (Zvezdara)

"Lion" je naziv za deo koji čini nekoliko obližnjih ulica pozicioniranih oko nekadašnje kafane "Lion" koja se nalazila na uglu ul. Miloša Zečevića i Bulevara Kralja Aleksandra.

Do Liona gradskim prevozom možete stići tramvajskim linijama : 5,6,7,14

Ime uredi

Kraj je dobio ime po kafani "Lion", nazvanoj po istoimenom francuskom gradu[1]., i koja se nalazila na zapadnom uglu ul. Miloša Zečevića i Bulevara.

Severnim rubom ovog kraja nekada je tekao Bulbulderski potok, nazvan po turskoj reči za slavuja ("Bulbul"), jer je u kraju nekada živelo dosta ovih ptica. "Slavujev venac" bi bio slobodniji prevod reči "bulbulder" ("slavujev venac" ili slavujevo brdo > bulbul - slavuj; dere > brdo, tur.).

Položaj uredi

Lion se graniči sa krajevima: Bulbulderom na severoistoku, Đermom na zapadu, Crvenim Krstom na jugozapadu, Vračarom na jugu i Cvetkovom Pijacom na istoku.

Administrativno rečeno, granice MZ "Slavujev Potok" su: ul. Tršćanska (prema zapadu i zvezdarskoj MZ Vukov Spomenik), ul. Dimitrija Tucovića (sever, prema MZ Bulbulder i MZ Zvezdara), ul. Gospodara Vučića (istok, MZ Zvezdara) i Bulevar Kralja Aleksandra, nekada Revolucije (jugozapad, prema MZ Lipov Lad i MZ Smederevski Đeram). Ovo je možda jedina zvezdarska mesna zajednica koja se ne graniči sa nekom drugom opštinom.[2]

Kao i susedna MZ "Vukov Spomenik" i Slavujev potok zauzima južnu dolinsku stranu Bulbulderskog potoka, koji je nekada tekao pravcem ulice Dimitrija Tucovića, tako da je kraj nagnut prema toj ulici, kao i prema zapadu-severozapadu, u pravcu kojim je potok tekao.

Karakteristike uredi

Veći deo MZ i kraja je posvećen stanovanju. U njoj postoje i sledeće ustanove: Šesta beogradska gimnazija i Geodetska škola; Zvezdara Teatar; Antituberkulozni dispanzer,Zavod za statistiku,Kliničko-Bolnički Centar,Gradska Bolnica, i Osnovne Škole Jelena Ćetković i Veljko Dugošević. Pod Lionom se podrazumeva i kraj istočno od Batutove ulice, gde se nalazi teren Hajduka sa Liona.

Prema popisu od 2002., područje (MZ) ima 5509 stanovnika.

Istorija uredi

Pre Drugog svetskog rata, Lion je bio komercijalni centar na Bulevaru, s mnogim trafikama i dućanima, knjižarama i zanatskim radnjama. Kafana "Lion" je bila omiljeno mesto predratnih državnih službenika, oficira i učitelja, poznata po turnirima u bilijaru, šahu i dominama, kao i po nedeljnim igrankama za mlade.

Izvori uredi

  1. Politika, 26.4.2008., str.30
  2. Granice MZ "Zvezdara" date preko .kml fajla (naveden u "Izvorima") su date malo nejasno u istočnom delu, ali moguće je da se ni ona ne graniči sa drugim opštinama.