Linkestis (ili Linkestida, Šablon:Jezik+grc, što znači "zemlja risova") bila je u antičko doba oblast, a neko vrijeme i nezavisna kraljevina u Gornjoj Makedoniji, smještena na južnoj granici Ilirije. Sjeverno od Linkestide se nalazila oblast Deriop, na sjeveroistoku je bila Pajonija, na istoku Pelagonija, na jugoistoku Ematija i Almopija, a na jugu Orestida, Eordeja i rijeka Halijakmon.

Linkestis

Linkestisom su vladali kraljevi, vojvode te nezavisni ili poluvazalni poglavice sve dok im u 4. vijeku pne. makedonski vladari iz argeadske dinastije nisu počeli oduzimati nezavisnost kroz dinastijske brakove i praksu uzimanja mladih linkestijskih prinčeva za taoce na makedonskom dvoru. Ta je praksa svoj vrhunac dobila pod Filipom II Makedonskim čijom je vojskom u bitci kod Heroneje komandirao Aerop od Linkestisa. Njegova dva sina - Arabej i Heromen - su 336. pne. osuđeni i pogubljeni zbog saučesništva u Filipovom ubistvu.

Kraljevi Linkestisa su tvrdili[1] kako potječu od bahijadskih kraljeva drevnog Korinta koji su bili otjerani u 7. vijeku pne., iako njihova imena nisu uvijek odavala grčko porijeklo.

Izvori uredi

  1. Robin Lane Fox, Alexander the Great 1973:32, 34, 36ff.

See also uredi

Izvori uredi