Lindsay Peterson

Lindsay Peterson je izmišljeni lik iz američko-kanadske serije Queer as Folk, drame o životu grupe gejeva i lezbejki u Pittsburghu, Pennsylvania. Ona je jedna od dva centralna lezbejska lika u seriji, drugi je njena partnerska, Melanie Marcus. Lik je tumačila američka glumaca Thea Gill. U originalnoj britanskoj, istoimenoj seriji Russell T. Daviesa odgovarajući lik se zvao Romey Sullivan. Lindsay je u dugoj vezi sa Melanie sa kojom u toku serije dobije dvoje dece i sa kojom sklopi nezvanični brak.

Lindsay Peterson
Lik iz serijala Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 1
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Thea Gill
UK pranjakRomey Sullivan (Esther Hall)
Detalji
Nadimak Linds
Spol ženski
Zanimanje art dilerka
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) Melanie Marcus (supruga)
Djeca Gus Peterson-Marcus
Jenny Rebecca Novotny-Marcus

Premise uredi

Lindsay je prikazana kao posvećena i podržavajuća žena Melanie Marcus,[1] odana prijateljica mnogima,[2] koja izglađuje nesuglasice između posvađanih prijatelja.[2] S druge strane, njene mane su tendencija da cmizdri i da udovoljava Brianu.[3] Ona je veoma bliska sa Brianom, sa kojim je prijateljica od studentskih dana i sa kojim je, kako se saznaje u prvoj epizodi, imala ljubavnu vezu. Lindsay je pre početka serije bila profesorka umetnosti, ali je prestala da radi kako bi rodila i kasnije odgajala dete.

Pregled uredi

U prvoj epizodi Lindsay se porodila, nakon veštačke oplodnje. Biološki otac deteta, Gusa, je njen dugogodišnji prijatelj, Brian Kinney. Roditeljstvo nad Gusom je uzrok svađa između Lindsay, Melanie i Briana. Premda je Brian u početku želeo da se odrekne roditeljskih prava, kasnije pokušava da zauzme uticajniju ulogu oca u životu deteta, na šta Melanie ne želi da pristane.

Tokom većeg dela serije Lindsay i Melanie su u stabilnoj vezi, uz manje uspone i padove. Kao bivša profesorka umetnosti, Lindsay se lično zauzme za Justina, pomaže mu u pravljenju umetničke karijere i brine o njemu s vremena ne vreme.

Lindsay želi da se Malnie i ona venčaju i zaprosi je na venčanju svoje sestre. Melanie najpre misli da to nema poente, jer njihova veza ne bi bila zakonski priznata, a takođe, sam papir ne znači njihovu ljubav, međutim kasnije se predomišlja i ovog puta ona zaprosi Lindsay. Njeni roditelji ne podržavaju njenu vezu sa Melanie i ne žele finansijski da podrže venčanje. Ipak, njih dve se venčavaju na ceremoniji koju im organizuju prijatelji na Brianovu inicijativu i sa Emmettovim umećem.

Nakon perioda koji je prikazan kroz dve sezone tokom kojih ona ne radi, Lindsay uzima posao kuratorke galerije. U galeriji upoznaje Sama, uspešnog umetnika sa kojim ima kratku ljubavnu vezu u četvrtoj sezoni. Lindsay i Melanie se rastavljaju i Lindsay se seli iz kuće u mali stan sa Gusom. Tokom kratkog perioda njeni roditelji pokušavaju da joj pomognu i nude joj da se preseli kod njih. Njena majka čak pokušava da joj namesti sastanak sa muškarcem. Lindsay, međutim, podseća majku da je ona lezbejka i da će to uvek biti.

Nakon eksplozije bombe u Babylonu Melanie i Lindsay nastavljaju svoju vezu i odlučuju da se presele u Kanadu, kako bi izbegle probleme koja im konzervativna vlada u SAD može praviti kao istopolnom roditeljskom i lezbejskom paru.

Kritike uredi

Kritike koje su dolazile uglavnom iz redova LGBT zajednice vezani su za zastupljenost i predstavljanje lezbejskih likova u seriji generalno, pa se u tom smislu odnose i na lik Lindsay. U tekstu koji pravi paralelu između britanske i kanadsko-američke verzije serije na sajtu AfterEllen kaže se da su likovi Melanie i Lindsay stavljeni sa strane u dosadne, seksističke i stereotipne priče.[4] Sarah Warn za AfterEllen primećuje da su u prve dve sezone jedina dva lezbejska lika prikazana kako se svađaju u vezi sa novcem, nedostatom seksa ili u vezi sa Brianom.[3] Takođe, kritikuje seriju, koja "ironično za kontroverznu seriju, koja pomera granice […] koristi rodne stereotipe u njihovim ekstremima": muškarci ne žele da se obavezuju, dok žene nastoje da "skrase".[3] Takođe, njih dve su prikazane sa stereotipno "ženski" osobinama: vole da gunđaju, da se svađaju i opsednute su majčinstvom.[3]. Kritike generalno prebacuju kreatorima serije to što su ova dva lika, koja bi mogla da imaju "svoje živote", svode samo na dve teme: podrška muškim junacima serije i tema majčinstva. Kritike na račun zapostavljanja lezbejske priče u seriji Queer as Folk su bile opšte mesto, tako da komentarišući raskid između Mel i Lindsay u poslednjoj epizodi četvrte sezone, Malinda Lo za AfterEllen šaljivo primećuje da "postoje samo dve lezbejke u Pittsburghu, pa ćemo ih verovatno videti ponovo zajedno u narednoj sezoni".[5]

Pored ovih opštih kritika, u vezi sa likom Lindsay javila se i kritika na njen seksualni izlet sa Samom. Sarah Warn, urednica i spisateljica za AfterEllen piše da je "lezbejka-koja-ima-seks-sa-muškarcem", kao mehanizam razvijanja radnje toliko često korišćen u zabavnom programu da dominira nad drugim načinima prikazivanja lezbejki, osim "jednako frustrirajućeg lezbejskog materinstva", što QaF takođe koristi.[6]

Izvori uredi

  1. „Lindsay”. Pristupljeno 21.4.2010. 
  2. 2,0 2,1 „Lindsay Peterson”. Showtime. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-02. Pristupljeno 21.4.2010. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Sarah Warn (mart, 2003.). „Queer as Folk Season Three: Will the Lesbians Finally Get a Life?”. AfterEllen. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-13. Pristupljeno 21.4.2010. 
  4. „The British "Queer As Folk": It’s not just for the boys”. AfterEllen.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-29. Pristupljeno 21.4.2010. 
  5. Melinda Lo (juli, 2004). „Lesbians to Watch This Summer”. AfterEllen. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-22. Pristupljeno 21.4.2001. 
  6. Sarah Warn (juli, 2004). „Queer as Folk Tackles Lesbians Who Sleep With Men - and Misses”. AfterEllen.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-21. Pristupljeno 21.4.2010.