Lincolnov memorijal

Lincolnov memorijal (engl. Lincoln Memorial) je američki nacionalni spomenik podignut u počast 16. predsjedniku SAD. Nalazi se u kompleksu National Mall u Washingtonu nasuprot Washingtonov spomenik. Zgradu je dizajnirao arhitekt Henry Bacon, a glavnu statuu – Abraham Lincoln je 1920. godine izradio, Daniel Chester French, dok je freske na zidovima oslikao Jules Guerin. Posvećen je godine 1922. te predstavlja jedan od nekoliko spomenika podignutih u počast američkog predsjednika.

Lincolnov memorijal

Zgrada je sagrađena u obliku grčkog dorskog hrama i sadrži veliku sjedeću skulpturu Abrahama Lincolna te natpise sa njegova dva najpoznatija govora - Getisburšku adresu i Drugu inauguracijsku adresu. Memorijal je bio poprište mnogih znamenitih govora, uključujući Kingov "Imam san", održan 28. augusta 1963. na kraju Washingtonskog marša za poslove i slobodu.

Kao i drugi spomenici u National Mallu – uključujući obližnje Memorijal vijetnamskih veterana, Memorijal veterana korejskog rata i Nacionalni memorijal Drugog svjetskog rata – nalazi se pod upravom Nacionalne službe za parkove i njene grupe National Mall and Memorial Parks.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi