Likud (hebrejski: ליכוד, doslovno "konsolidacija") je desničarska politička stranka u Izraelu.

Logo

Korijeni stranke su dijelom u revizionističkom cionizmu koji je nastao kao konzervativna, nacionalistička i fundamentalistička reakcija na socijalističke tendencije u cionističkom pokretu ranog 20. vijeka. Nakon nastanka države Izrael, te su se tendencije uglavnom koncentrirale u stranci Herut, koju je vodio Menachem Begin.

Godine 1973. Herut se ujedinio s La'am, manjom strankom centra, u Likud ali je zadržao svoju posebnu unutarnju organizaciju sve do 1988. godine. Nakon što je jom kipurski rat po prvi put ukazao na slabosti izraelske države kojom je četvrt vijeka dominirala lijeva Laburistička stranka, godine 1977. je Likud dobio izbore i Begin je postao premijerom. Nakon toga će Likud sudjelovati u izraelskim vladama, bilo na čelu desničarskih koalicijaa, bilo u velikoj koaliciji s laburistima, sve do današnjih dana.

U ekonomskim pitanjima Likud se zalaže za slobodno tržište i neoliberalnu ekonomsku politiku koju karakteriziraju niski porezi i privatizacija državnih tvrtki. U vanjskopolitičkim pitanjima Likud se, kao konzervativna i nacionalistička stranka, za oštru politiku prema Palestincima i arapskim susjedima, te zagovarao aneksiju svih teritorija okupiranih u šestodnevnom ratu, odnosno gradnju židovskih naselja na njima. No, upravo je pod Beginovom vladom započeo mirovni proces, koji će biti nastavljen i pod drugim Likudovim vladama, uključujući vladu Ariela Sharona koja je inicirala jednostrano povlačenje iz Gaze, nastojeći ishoditi kraj Druge intifade. No, ta je odluka izazvala velike podjele u samom Likudu, gdje su mnogi optužili Sharona za izdaju nacionalnih interesa, te je on jedva zadržao vodstvo stranke u sukobu s bivšim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Nakon što su laburisti najavili povlačenje iz Sharonove vlade, on je najavio kako napušta Likud kako bi formirao novu stranku centra Kadima.

Izraz Likudnik se u posljednje vrijeme udomaćio kao, ponekad pejorativni, naziv za vatrene zagovornike Izraela i njegovih interesa u američkoj politici i javnom životu.

Vanjske veze uredi