Ovo je kinesko ime; porodično ime je Liao.

Liao Hua (? - 264)[1], stilsko ime Yuanjian (元儉), bio je kineski vojskovođa iz doba Tri kraljevstva koji je služio gospodara rata Liu Beija, a kasnije njegovu državu Shu Han.

O njegovom ranom životu se malo zna, ali se pretpostavlja da je u srednjoj životnoj dobi radio kao sekretar gospodara rata Guan Yua. Nakon Guan Yuovog poraza u bitci kod Fanchenga Liao Hua je zarobljen od trupa odanih Sun Quanu. Odlučan u namjeri da se vrati gospodaru, Liao Hua je prevario svoje čuvare pretvarajući se da je mrtav te je pobjegao na zapad, vodeći svoju majku prema teritoriji Liu Beija. Kada se sreo sa Liu Beijem, on je bio duboko impresioniran Liao Huaovim podvigom te mu dao niz odgovornih dužnosti. Nakon Liu Beijeve smrti je postao desna ruka znamenitog državnika i vojskovođe Zhuge Lianga. Kao jedan od najviših funkcionara države Shu Han, dočekao je njenu propast, odnosno aneksiju od strane države Cao Wei 263. Tom prilikom je zarobljen, te je umro kada su ga vozili u prijestolnicu Luoyang.

Liao Hua je jedan od važnih likova u Romansi Tri kraljevstva, gdje svoju mladost provodi kao sljedbenik taoističkog propovjednika Zhao Jiaoa te sudionik ustanka Žutih turbana.

Izvori uredi

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 464. ISBN 978-90-04-15605-0.