Les Liaisons dangereuses 1960

Les Liaisons dangereuses 1960 (sh. Opasne veze 1960), poznat i po skraćenom naslovu Les Liaisons dangereuses (sh. Opasne veze) je francusko-italijanski crno-bijeli igrani film snimljen 1959. u režiji Rogera Vadima, a koji predstavlja prvu značajniju adaptaciju istoimenog romana Choderlos de Laclosa.

Les Liaisons dangereuses 1960
filmski poster
RežijaRoger Vadim
ScenarioRoger Vailland
Claude Brulé
PredložakLes Liaisons dangereuses; autor:
Choderlos de Laclos
UlogeJeanne Moreau
Gérard Philipe
Annette Vadim
Madeleine Lambert
MuzikaThelonious Monk
Duke Jordan
FotografijaMarcel Grignon
MontažaVictoria Mercanton
DistribucijaAriane Distribution
Datum(i) premijere
9. 9. 1959 (1959-09-09)
Trajanje105 min.
Zemlja Francuska
 Italija
Jezikfrancuski
Budžet4,3 mil. US$ (preračunato iz franak
Bruto prihod4,325.341 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[1]

Scenario Rogera Viallanda i Claudea Bruléa je mjesto i vrijeme radnje iz Francuske 18. vijeka (kada je originalni roman napisan) prebacio u tadašnju Francusku, odnosno u milje dokonih buržuja koji sebi mogu priuštiti boravak u elitnim skijalištima poput Megèvea gdje se odvija veliki dio radnje. Protagonisti, koje tumače Gérard Philipe i Jeanne Moreau, su Valmont i Juliette de Merteuil, supružnici koji se međusobno natječu u preljubničkim aferama, a što dovede do tragedije kada se Valmont iskreno u zaljubi u Marianne Tourvel (čiji lik tumači tadašnja Vadimova supruga Anette Vadim).

Les Liaisons dangereuses je bio posljednji film distribuiran za Philippeovog života, s obzirom da je glumac umro od leukemije osam tjedana kasnije. Film, koji se isticao jazz muzikom Theloniusa Monka i za tadašnje standarde izuzetno smjelim elementima filmske erotike je izazvao kontroverze, prije svega kod tadašnje francuske vlade koja ga je zbog "problematičnih" sadržaja proglasila "neprezentativnim za francusku umjetnost" i odbila dati dozvolu za izvoz. Još veće probleme je izazvalo književno udruženje Société des gens de lettres čiji su članovi Vadimovu obradu klasičnog teksta francuske književnosti smatrali "neprimjerenom" te su od suda uspjeli ishoditi privremenu zabranu prikazivanja; ona je skinuta tek kada su producenti dodali "1960" u naslovu. Nakon svih tih peripetija Les Liaisons je postao najveći domaći hit godine u francuskim kino-dvoranama; u SAD je, pak, prikazan u skraćenoj verziji, odnosno sa izbačenim scenama u kojima se Anette Vadim i Jeanne Valérie nakratko pojavljuju gole.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi