Leopold I od Austrije (Babenberg)

Leopold I (cca. 940 - Würzburg, 10. jul 994) također poznat i kao Leopold Uzvišeni, ali i imenima Luitpold i Liutpold bio je prvi markgrof Austrije iz kuće Babenberg, koji je na tom mjestu služio/vladao od 976. do smrti.

Leopold Uzvošeni, Babenberger Stammbaum, Samostan Klosterneuburg, cca. 1490

Leopold je bio njemački grof u bavarskom Donaugau (Dunavska oblast), a prvi put se spominje 960. u dokumentima pod imenom Liupo. Njegovo porijeklo je predmet rasprave među historičarima, iako mnogi od njih drže da je bio u srodstvu s plemićkom lozom Luitpoldinga.

Nakon ustanka koga je bavarski vojvoda Heinrich Svadljivi godine 976. podigao protiv cara Otona II, Leopold je umjesto Burkharda imenovan "markgrofom na Istoku", pri čemu mu je teritorija predstavljala jezgru budućeg Nadvojvodstva Austrija. Sjedište mu je najvjerojatnije bilo Pöchlarn, a možda i Melk, gdje su živjeli njegovi nasljednici. Na početku vladavine mu je teritorija bila veličine današnjeg Wachaua, ali se s vremenom proširila na istok do današnje Bečke šume.

Ubijen je u Würzburgu u Frankoniji strijelom koja je bila namijenjena njegovom rođaku Heinrichu od Schweinfurta.

Iako se ne spominje u Babenberger kronici koju je napisao njegov potomak Otto od Freisinga (a koja počinje tek s Leopoldovim unukom Adalbertom) poznat je kao praosnivač dinastije. Ottove tvrdnje da potiče od frankonijske dinastije Starijih Babenbergovaca nisu potvrđene, ali ni isključene.

Godine 1976. je u svečano obilježena hiljadugodišnjica njegovog imenovanja markgrofom kao "Hiljadu godina Austrije". Svečanost pod istim imenom je održana dvadeset godina kasnije, kada se obilježilo hiljadu godina od prvog spomena Ostarrîchi u dokumentu iz 996. koji prvi navodi staronjemačko ime za Austriju.

Brak uredi

Leopold se oženio za Richardis od Sualafeldgaua. S njom je imao sljedeću djecu:

  • Heinrich I (u. 1018), naslijedio oca kao markgrof Austrije
  • Judith
  • Ernest I (u. 1015), vojvoda od Švapske
  • Adalbert (985–1055), naslijedio starijeg brata Heinricha I kao markgrof Austrije
  • Poppo (986–1047), nadbiskup Triera
  • Kunigunda
  • Hemma, udana za grofa Rapotoa od Dießena
  • Christina


Prethodi:
Burkhard
Markgrof Austrije
976–994
Slijedi:
Heinrich I

Literatura uredi