Leonid Sherwood

Leonid Vladimirovič Sherwood, pisano još i Šervud (ruski: Леонид Владимирович Шервуд; Moskva, 28. travnja 1871. - Lenjingrad, 28. kolovoza 1954.), ruski i sovjetski kipar i arhitekt, jedan od najpopularnijih umjetnika u Sovjetskom Savezu.

Leonid Sherwood
Леонид Владимирович Шервуд
socrealizam
postimpresionizam
Biografske informacije
Rođenje28. travnja 1871.
Rusija Moskva, Rusija
(tada  Rusko Carstvo)
Smrt28. kolovoza 1954.
Sovjetski Savez Lenjingrad, Sovjetski Savez
Profesionalne informacije
ObrazovanjeMoskovska škola slikarstva, kiparstva i arhitekture
Carska umjetnička akademija
Opus
Poljekiparstvo
Znamenita djela
Influencija

Sherwood je rođen u Moskvi u obitelji engleskog porijekla. Njegov djed, Joseph Sherwood, bio je engleski inženjer koji je emigrirao u Rusiju. Njegov otac je bio arhitekt Vladimir Osipovič Sherwood, a njegov brat Vladimir Vladimirovič Sherwood, također je bio arhitekt.

Sherwood se školovao prvo na Moskovskoj školi slikarstva, kiparstva i arhitekture (1886. - 1891.), a onda i na Carskoj umjetničkoj akademiji u Petrogradu (1892. - 1898.), gdje mu je predavao Vladimir Beklemišev. Od 1899. do 1900. godine boravi na razmjeni u Parizu, gdje postaje Rodinov učenik. Po povratku u Rusiju, preselio se u Petrograd gdje je predavao na Umjetničkoj akademiji. Tokom 1911. i 1912. sudjelovao je, kao arhitekt, na izradi neogotičkog dvorca Lastavičje gnijezdo na Krimu.

Nakon Ruske revolucije 1917. godine, Sherwood je postao jedan od najpopularnijih umjetnika te jedan od prvih koji se prihvatio izrade monumentalnih statuta i spomenika u novoj sovjetskoj državi. Shewrood je tako u samim počecima nove države afirmirao socrealizam u kiparstvu. Neke narudžbe slao mu je osobno Lenjin, a njegov posljednji projekt trebala je biti monumentalna skulptura sovjetskog vođe. Odlikovan je Redom crvene zastave rada i kao Istaknuti umjetnik Ruske SFSR.

Umro je u Lenjingradu, 28. kolovoza 1954., u dobi od 83 godine.