Leonard Read

britanski policijski inspektor

Leonard Ernest "Nipper" Read, QPM (Nottingham, 31. ožujka 1925.Ujedinjeno Kraljevstvo, 7. travnja 2020.) je bivši britanski policijski inspektor i boksački službenik.

Leonard Read
Biografske informacije
Puno ime Leonard Ernest Read
Rođenje 31. 5. 1925. (1925-05-31) (dob: 98)
Ujedinjeno Kraljevstvo Nottingham, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 7. travnja 2020.
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Ujedinjeno Kraljevstvo britansko
Nadimak Nipper
Supruga Marion Millar (1951–1979; razvod)
Pat Allen (1980–2020; njegova smrt)
Policijska karijera
1947. – TBC
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Agencija ili služba Metropolitan Police
Scotland Yard
Čin Detective Chief Superintendent
Odjeli Odjel za ubojstva
Znameniti slučajevi rušenje braće Kray
Nagrade i odlikovanja Kraljičina policijska medalja
Kasniji život i rad
Kasniji (ili civilni) rad boksački službenik
Knjige Nipper
The Man Who Nicked the Krays

Rođen u Nottinghamu, Read je tokom Drugog svjetskog rata služio kao časnik u Royal Navyju. Godine 1947. pridružio se Metu, a 1967. je premješten u Odjel za ubojstva gdje mu je prvi zadatak bilo rušenje zloglasne braće Kray. Ronnie i Reggie Kray su bili zloglasni londonski mafijaši koji su širili strah i trepet u londonskom East Endu. Iako su indikacije i upletenost u zločine bile jasne, atmosfera straha koju su Krayjevi stvorili, kao i njihove političke veze, onemogućila je vođenje efektivne policijske istrage. Također, nitko se nije usudio svjedočiti protiv Krayjevih. Read nije podlegao pritisku te je nastavio istragu i skupio dovoljno dokaza protiv Krayjevih, no nedovoljno za formalno podizanje optužnice. Pritisak je s vremenom postao sve snažniji tako da je Read formalno zatvorio istragu.

Ipak, to se pokazala kao genijalna farsa koju je Read izveo kako bi dokrajčio Krayjeve. Od vrha Odjela za ubojstva je dobio 3 mjeseca da dotuče Krayjeve u sklopu tajne misije. Naime, Read je okupio tim u Tintangel Houseu odakle su vršili sve informacije. Službeno, tim nije postojao i gotovo nitko nije znao da je Readova istraga još u tijeku. Krayjevi su tako stekli osjećaj lažne sigurnosti što je Read iskoristio i tokom 1968. godine skupio dovoljno dokaza da izvede Krayjeve pred sud. Ronnie, Reggie i Charlie su na koncu osuđeni, a Read je slavljen kao jedan od najgenijalnih detektiva u historiji britanske policije.

Tokom života je bio član uprave nekoliko boksačkih organizacija, uključujući Nadzorni odbor britanskog boksa, Svjetsko boksačko vijeće (potpredsjednik) i Svjetski boksački savez (potpredsjednik). Umro je 7. travnja 2020. godine, tjedan dana nakon svog 95. rođendana od kratke bolesti.[1]

Za života je objavio dvije autografije (koje je zapravo napisao James Norton) - Nipper (1991.) i Nipper Read: The Man Who Nicked the Krays (2001.). Godine 2015., "Nippera" Reada je u filmu Legend tumačio Christopher Eccleston, poznat kao deveta inkarnacija Doktora u popularnoj seriji Doctor Who.

Reference uredi