Leomon (japanski: レオモン reomon) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje kao jedan od glavnih likova u nekoliko sezona animea te u jednom filmu, odnosno mangi. Leomon je Serum Digimon na Champion levelu čije je ime izvedeno iz latinskog izraza "leo", što znači lav. Naziv odgovara i njegovom izgledu; Leomon je antropomorfni lav poprilične visine koji sa sobom nosi mač.

Leomon
Leomon
Leomon
(レオモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Digimon Tamers
Digimon Xros Wars
Digimon Adventure tri.
Premijerni nastup"Vladar tame"
Posljednji nastup"The All-out Showdown!"
Glasove posudiliAdventure, Tamers:
Japan Hiroaki Hirata
Sjedinjene Američke Države Paul St. Peter
Njemačka Gerald Paradies
Digivolucije
UltraIceLeomon
MegaSaberLeomon
SlideMadLeomon
Profil
LevelChampion
TipSerum
SkupinaZvijer Digimon
Partner(i)Jen Katou (Tamers)
AfilijacijaIzabrana djeca (Adventure)
Bagura Vojska (Xros Wars)
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Leomonovi nadimci su Kralj Zvijeri (japanski: 百獣の王 hyakujū no ō) i Plemeniti Heroj (japanski: 気高き勇者 kedakaki yūsha), a dobio ih je jer ima neslužbenu titulu branitelja pravde u Digitalnom svijetu. Boreći se za svoj cilj, Leomon je porazio velik broj zlonamjernih Digimona. Među njima je i Cyclomon, kojemu je Leomon u borbi izbio lijevo oko. Ipak, njegov jedini pravi rival je Ogremon, s kojim vodi vječnu borbu bez pobjednika.

Leomon trenira na dnevnoj bazi zbog čega je izrazito snažan, a njegovi brzi napadi, s kojima u trenutku može poraziti protivnika, svrstavaju ga u skupinu izrazito snažnih Borbenih Digimona.[1] Kao dodatak, sa sobom uvijek nosi svoj mač, Mač zvijeri (japanski: 獅子王丸 shishiō-maru (jap. "kralj lavova")), kog drži u koricama oko struka.[2]

U svim japanskim ekranizacijama u kojima govori, glas mu je posudio Hiroaki Hirata. Isti slučaj je i u Sjedinjenim Državama, odnosno Njemačkoj, gdje su mu glasove posudili Paul St. Peter, odnosno Gerald Paradies.[3][4]

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

 
Leomonov jedini pravi i vječni rival bio je Ogremon, s kojim se redovito borio na Otoku File. Njihove borbe uvijek bi završavale bez pobjednika.

Leomon obitava na Otoku File, pri samom vrhu Brda beskraja. Osim što pazi na događanja na otoku, Leomon se na Brdu redovito sukobljava s Ogremonom, svojim vječnim rivalom. Ipak, kada jednu njihovu borbu prekine Devimon, koji se spusti sa svog hrama na vrhu otoka, Leomon upadne u probleme. Dok se Ogremon dragovoljno pridruži zlom Devimonu, Leomon ga pokušava uništiti, ali u tome ne uspijeva, nakon čega ga Devimon napadne i stavi pod svoju kontrolu. Leomon ispranoga mozga ima potpuno bijele oči i jedini cilj mu je uništiti djecu.[5] Naime, Devimon je regrutirao dvojicu Digimona kako bi pomoću njih uništio Izabranu djecu, koju je Leomon planirao zaštititi.

Kada se djeca uspnu do gotovo samoga vrha, dočeka ih Leomon. Njihovi partneri su izvorno oduševljeni jer znaju da je Leomon dobar Digimon, ali se svi ubrzo daju u bijeg kada ih ovaj napadne, prijeteći im da će ih uništiti. Iznenađeni i u bijegu, djeca i njihovi partneri ubrzo susreću i Ogremona, koji im zapriječi put. Ogremon i Leomon surađuju zajedno kako bi uništili djecu, što je ostalim Digimonima nejasno jer znaju kako su njih dvojica neprijatelji. Kada dva Digimona planiraju napasti djecu, njihovi Digimoni Digivoluiraju i odbiju napad, nakon čega dolazi do odrona kog je izazvao Devimon kako bi povukao svoja dva Digimona.

Djeca tada, izmorena, odlaze prema vrhu gdje naiđu na luksuzno imanje gdje se okrijepe i odmore. Ipak, tokom večeri, kada Agumonu bude sila, Tai ga odvodi do zahoda u kojem, skrivajući se, stoji Ogremon. Ne mogavši izdržati smrad, Ogremon izlazi iz svog skrovišta nakon čega se otkriva kako je cijelo imanje bila iluzija koju je stvorio Devimon kako bi mogao djecu pobiti na spavanju. Uz Ogremona, ubrzo se pojavljuje i Leomon. Dok je bio pod Devimonovom kontrolom, Leomon se zapravo pokazao kao puno sposobniji i predantniji ratnik, dok je Ogremon uvijek bio nižerazredan borac s pomalo komičnim elementima. Devimon se ubrzo pojavljuje pred djecom i podigne sve krevete s djecom i njihovim Digimonima u zrak dok Leomon napada Taija i Agumona. Agumon, potpuno iscrpljen, ne uspijeva ništa poduzeti protiv Leomona, nakon čega ovah zgrabi Taija za vrat i izvuče mač kako bi ga ubio. U tom trenutku doleti Taijev krevet s kojeg padne njegov Digivice. Maleni uređaj se dokotrlja do Leomona nakon čega svjetlost i energija uređaja pročiste Leomona i vrate ga u izvorno stanje. Bijesan, Leomon optužuje Devimona da ga je izmanipulirao da ubije djecu, koju treba i želi štititi. U njihov sukob intervenira Ogremon, ali ga Leomon spretno eliminira i napadne Devimona koji uspije izbjeći napad. Devimon je, u međuvremenu, razdijelio otok i raspršio djecu po različitim dijelovima, dok je Leomon svojim mačem razlomio jedan dio ostatka imanja i tako potjerao Taija i Agumona od Devimona. Zahvalni, Tai i Agumon plutaju na krevetu u vodi dok Leomon kreće u novi okršaj s Devimonom, ali opet bezuspješno jer prostorom ubrzo odjekne Leomonov krik. Devimon ga je ponovo vratio pod svoju kontrolu.

Mada je na gotovo svakom odjeljku otoka imao po jednog Digimona pod kontrolom Crnih zupčanika, Devimon je Ogremona i Leomona poslao za djecom kako bi ih uništili. Prvi puta, Leomon je završio na dijelu otoka gdje je bio Centarumon, kog su Izzy i Mimi oslobodili od utjecaja zupčanika. Dok je, u Hramu Digivicea, Centarumon djeci objašnjavao povijest i značaj Digivicea, Leomon se pojavio i rekao kako mora uništiti djecu jer ih sprečavaju da dođu do cilja. Centarumon, kojemu ništa nije jasno, pokušava urazumiti Leomona, ali ubrzo mora intervenirati nakon što ovaj krene napasti djecu. Iako ga uspijeva ozlijediti, Centarumon ubrzo biva svladan nakon čega Leomon krene prema Izzyju i Mimi. Mimi slučajno uperi svoj Digivice prema Leomonu nakon čega se ovaj lagano povuče, što Izzyja ponuka na zaključak da ga tako mogu otjerati. Dvoje djece upere svoj Digivice prema Leomonu koji počne urlikati izložen svjetlosti Digivicea i ubrzo pobjegne iz hrama. U tom se trenutku ostane i Centarumon.

 
Nakon što je Leomon dobio pomoć u obliku 8 Crnih zupčanika, on je postao veći, snažniji te je promijenio boju. Ipak, kada je Tai u njega uperio svoj Digivice, zla energija iz Leomona počela je nestajati što je, ultimativno, dovelo do toga da se Leomon vratio u prvobitno stanje.

Leomona ponovo vidimo kako, zajedno s Ogremonom, kleči pred Devimonom i ispričava se zbog ranijih neuspjeha. Ubrzo mu Devimon zada zadatak da ode ubiti T.K.-ja i Patamona. Iako govori da zadatak može obaviti sam, ubrzo se tu pojavi i Ogremon koji uzima jednog Poyomona za taoca kako bi izmamio T.K.-ja iz skrovišta. Naime, kada je Leomon došao po njih, T.K. i Patamon su se skrili u šumu u sklopu Grada vječnog početka. Ipak, Leomon ih ubrzo locira i kada ih planira ubiti, pojave se Matt i Garurumon. Matt je došao s Taijem, čiji je Greymon preuzeo Ogremona dok se Garurumon bori s Leomonom. Kako su, u principu, izjednačeni, borba nema izglednog pobjednika sve dok iz jezgre Brda beskraja ne doleti nekoliko Crnih zupčanika koji se ugrade u Leomona, što ovome da snažan energetski bonus. Leomon naraste, njegova koža i griva potamne, a njegova snaga postaje višestruka (toliko je snažan da je čak i Ogremon impresioniran). Bez ikakvih problema svlada Garurumona i Greymona i krene ubiti T.K.-ja. Patamon ga pokušava zaustaviti, ali bez uspjeha, nakon čega ga ovaj zgrabi i počinje gnječiti. Taj trenutak prekida Togemon, koji dolijeće i zabije se u Leomona te ga tako obori na pod, što omogući Patamonu da se oslobodi. Ubrzo dolaze i Izzy i Kabuterimon, nakon čega Izzy objašnjava da bi trebali iskoristiti svoj Digivice da poraze Leomona. Kada Leomon napadne Matta, Tai ga prekine i ponudi se da njega uništi prvog, što Leomon prihvaća, ne znajući da Tai ima spremljen Digivice. Kada ga uperi u njega, Leomon počinje urlikati od boli (Devimonova mračna energija i zupčanici stvarali su Leomonu veliku bol), a tada se Taiju pridruži i Matt. Crni zupčanici počinju napuštati Leomona tako da ubrzo vidimo kako svih 8 zupčanika (najviše što je jedan Digimon imao u jednom trenutku) izlazi iz Leomona i biva uništeno. Leomon, koji je u toku oslobađanja od Mračne energije urlikao da djeca s tim prekinu, biva vraćen u svoje izvorno stanje, potpuno iscrpljen. Ogremon, u međuvremenu, bježi.

Leomon i djeca odmaraju se u sjeni velikog drveta, gdje im Leomon prepričava legendu o Izabranoj djeci: Digitalnim će svijetom zavladati Tama, a kada se to dogodi, u Digitalni svijet će doći djeca iz drugoga svijeta kako bi eliminirala zlo. Ta će djeca imati sposobnost da svojim Digimonia omoguće Digivoluciju. Izzy tada zaključi kako bi se, nakon što poraze sile tame, mogli vratiti kući, nakon čega djeca (doduše, Sory i Joey su još bili na putu) prihvate zadatak da krenu u borbu protiv Devimona, koji je, u međuvremenu, odlučio sam nastupiti protiv djece. Leomon im nudi svoju pomoć te ih brodom dovodi do Brda beskraja i penje se s njima do Devimona. Iako sudjeluje u borbi, ubrzo ga Ogremon, kog je Devimon inkorporirao u svoje tijelo, napadne svojim Carskim udarcem (koji je višestruko jači od izvornog) i odbaci negdje duboko u šumu, čime prestane biti od pomoći. Nakon što djeca poraze Devimona, možemo Leomona vidjeti u šumi, nedaleko od djece, kako dočekuje zbunjenog Ogremona, kojemu nije jasno gdje je Devimon. Miran, Leomon ga priupita želi li da nastave borbu, što ovaj prestravljeno odbije[6] i pobjegne glavom bez obzira.

Kada djeca saznaju da moraju ići na Server, Leomon je jedan od brojnih Digimona koji im pomaže u izradi splavi kojom će doći do kontinenta.

Što se točno događalo s Leomonom dok su djeca boravila na Serveru i u Stvarnom svijetu se borila protiv Myotismona nije poznato, ali njegov povratak u anime može se vidjeti tijekom borbe djece protiv Gospodara tame. Nakon što su četiri Mega Digimona osvojila i reorganizirala Digitalni svijet, Leomon je bio jedan od prvih Digimona koji se odlučio boriti protiv njih. Ne treba dodatno naglašavati kako je zbog toga morao biti u skrivanju. Nešto kasnije prikazane scene prikazivale su ga u borbi protiv Divermona, Woodmona i Mekanorimona, što znači da je sudjelovao u borbama protiv trojice (MetalSeadramon, Puppetmon, Machinedramon) od četiri Gospodara tame. Jedini protiv kog se nije borio je Piedmon.

Dok su Mimi, Joey i Ogremon bježali od MetalEtemona, spasio ih je misteriozni Digimon koji ih je odveo u uništeni Digitamamonov restoran gdje su se skrivali. Misteriozni Digimon, Mega level SaberLeomon, tada se ponovo pretvorio u Leomona i otkrio svoj identiet. Objasnio im je da je, s obzirom da je u nekoliko navrata bio izložen energiji Digivicea, stekao sposobnost Warp Digivolucije, ali je bijesno udario šakom u zid jer još uvijek nije svladavo svoj Mega level, što mu je onemogućavalo da se zadrži u tom obliku. Ogremon ga je tada napao, želeći nastaviti borbu, ali Leomon ga je odmah svladao i rekao da će borbu nastaviti kad mu bude bolje. Tada je djeci objasnio što se s njim događalo dok ih nije bilo, ali ih je upozorio da se moraju držati zajedno jer samo tako mogu pobijediti Gospodare tame. Činjenica da su razdvojeni uvelike ga je iznenadila.

 
Posljednji oproštaj Ogremona i Leomona prikazuje pokušaj rukovanja koji nije uspio jer je Leomon umirao.

Ubrzo ih je, ipak, pronašao MetalEtemon tako da je borba postala neizbježna. Leomon se ponudio kao protivnik i Digivoluirao u SaberLeomona. Njegovi napadi, u principu, nisu imali učnika tako da se MetalEtemon nije previše umorio. Kada je svoj najjači napad, Zloduh Deluxe, lansirao na Mimi, SaberLeomon je skočio kako bi ju spasio, ali je time zadobio fatalnu ozljedu. Nakon što je Zudumon oštetio MetalEtemonov oklop, SaberLemon je svojim napadom ubio svog protivnika, skupivši posljednje atome snage. Nakon toga se ponovo pretvorio u Leomona i pao na pod od posljedica ozljede. Kada su svi ustanovili kako mu ne mogu pomoći, nastupila je žalost koju je Leomon pokušao otkloniti ustvrdivši da će sve biti uredu jer da će se ponovo roditi u Gradu vječnog početka. Isto tako, na samrti je vidio kako je šuma počela nestajati, što je značilo da je Puppetmon poražen. Posljednji s kojim se opristio bio je Ogremon, kojemu je rekao da će svoju borbu morati nastaviti nešto kasnije. Ogremon, u suzama, mu je pokušao stisnuti ruku, ali nije stigao jer su se Leomonovi podaci raspršili.

Digimon Adventure 02 uredi

Leomon se može vidjeti, u kratkom cameo nastupu, među brojnim Digimona tokom posljednje borbe protiv MaloMyotismona. Za pretpostaviti je kako se tu ne radi o istom onom Leomonu iz prve sezone, što bi značilo da se ovaj, nakon svog ponovnog rođenja, nije više pojavljivao.

Digimon Tamers uredi

 
Leomon se prvi puta pojavio kada je izašao iz duge koju je stvorila voda u gradskom parku. U tom ga je trenutku vidjela Jen i odmah poželjela da joj on bude partner. Želja će joj se i ostvariti.

U trećoj sezoni, Leomon se pojavljuje kao jedan od glavnih likova, ali tek oko polovice sezone. Naime, dok Jen i Calumon bježe od Kumbhiramona, jednog od Devā, u gradskoj fontani, u parku, voda stvori malenu dugu iz koje izvire Leomon. Leomon iz Tamersa izgledom je identičan, ali ponašanjem pomalo drugačiji od onog iz Adventurea. Naime, a to sve na Kumbhiramonov upit, objašnjava kako je njegova jedina životna svrha boriti se protiv Digimona koji su snažniji od njega i apsorbirati njihove podatke. Kumbhiramonu se ta priča baš i ne sluša pa napadne Leomona, ali ovaj ga jednim udarcem mačem ispali duboko u šumu koja se nalazio u sklopu parka.

Jen, koja je Leomona prepoznala preko karte, postaje opčinjena njegovim likom te ga naziva Princ Leomon, što ovome nimalo ne odgovara. U tom je trenutku Jen bila opsjednuta idejom da će postati Tamer i dala se u potragu za partnerom tako da je, svojevoljno, izabrala Leomona. Mada se Leomon stalno opirao, u jednom je trenutku Calumona upitao je li Jen uopće normalna,[7] Jen je bila uporna, što je Leomonu počelo stvarati toliku neugodu da je naprosto pobjegao. Jen i Calumon su krenuli za njim i, iako se uspio skriti za drveta, Calumon ga je uočio tako da se ponovo dao u bijeg. Ovaj put je završio u kamenoj kućici u parku u kojoj su spavali Guilmon i Calumon. Jen ga opet nije vidjela, ali Calumon jest, no Leomon je brzo iskočio, zgrabio ga i začepio mu usta. Na njegovu nesreću, tada su došli Takato i Guilmon, spremni da brane Calumona što je Leomona samo dodatno zbunilo. U tom se trenutku pojavila Jen i Leomona predstavila kao svog partnera, na što je ovaj objasnio kako uopće ne zna što pojmovi Tamer i partner uopće znače. Nadodao je i kako nema potrebe da ga zovu princ. Ipak, Jen je nastavila zaljubljeno gledati u njega tako da se on ponovo dao u bijeg, a ona krenula za njim.

Takato, Guilmon i Calumon, kojima ništa nije bilo jasno, odlučili su telefonirati Henryju i Riki za pomoć. Dok je Takato telefonirao, u pozadini se moglo vidjeti kako Jen naganja Leomona po parku. Takato ju je dva puta zaustavio da ju priupita je li već bila zaljubljena (Henry je zaključio da bi to mogao biti problem) te ima li D-Power (temeljem negativnog odgovora na ovo pitanje, Rika je zaključila da Jen priča gluposti).

Dok su Henry i Rika bili na putu, vratio se Kumbhiramon i ponovo krenuo u borbu s Leomonom. Kako se Devā ušesterostručio, Leomon je bio u problemima. Jen je pokušala pomoći svom "partneru" koristeći Takatov D-Power, ali bez ikakvoga učinka, što ju je deprimiralo jer je ipak zakljčila kako nije Tamer. Leomon, kojemu je u međuvremenu pomogao Gargomon, sažalio se nad žalosnom Jen te odlučio kako mora poraziti Kumbhiramona. Uz omanju Gargomonovu pomoć, Leomon je svojim Kraljevskim udarcem eliminirao klonove, a onda svojim Mačem zvijeri presjekao Kumbhiramona i tako ga ubio. Nakon toga se povukao.

Ponovo se Leomon pojavio netom nakon što su djeca porazila Vikaralamona, a Makuramon ukrao Calumona i krenuo s njim u Digitalni svijet. Leomon se pojavio na vrhu zgrade i skočio prema Makuramonu želeći spasiti Calumona.[8] Ipak, Makuramon je uspio udariti Leomona, a uz pomoć misteriozne siluete, koja je napala Leomona, i pobjeći. U trenutku kada je Leomon ranjen pao na pod, Jen je uzviknula njegovo ime i pojavio se njezin D-Power pomoću kojeg je izliječila Leomona. U tom je trenutku Leomon službeno postao njezin partner.

Dok Tameri planiraju odlazak u Digitalni svijet, možemo vidjeti Leomona kako sjedi na krovu, ispred prozora Jenine sobe, gdje mu ona donosi sok. Iako ga ona i dalje zove princom, njemu to smeta pa ju nanovo zamoli da prestane s time. Objašnjava joj da je Digitalni svijet različit od njihovog, ali da je i u stanovitoj mjeri sličan. Kasnije ih vidimo kako zajedno odlaze u Digitalni svijet s ostalim Tamerima.

U Digitalnom svijetu, Leomon je pokazao veliku brigu za cijelu grupu, a u određenim momentima je bio najsabraniji. Posebnu brigu, naravno, pokazivao je prema Jen, koju je redovido spašavao iz opasnih situacija i davao joj podršku u trenucima kada je mislila da nije dostojna biti njegov Tamer. Njegova uloga imala je savjetničke elemente.

Kada je, u Zaboravljenom Selu MudFrigimona, Guilmon pao pod kontrolu Beelzemonovog motora, Leomon se dosjetio kako ga osloboditi. Pojurio je prema njemu, izvukao svoj mač i okrneo ga na ravnu stranu i opalio Guilmona po glavi tolikom snagom da je ovaj izgubio svijest. To ga je oslobodila utjecaja motora. Jednom je prilikom objasnio kako se krajolik u Digitalnom svijetu oblikovao sam, od podataka koji su stizai iz Stvarnoga svijeta, a Guilmona i Terriermona je drugom prilikom upozorio da ne stavljaju sve što vide u usta jer nikada ne znaju o kakvim se podacima tu radi. Nakon što je Cyberdramon porazio Majiramona, a Ryo odlučio napustiti ostalu djecu kako bi njegov partner pronašao svog rivala, Leomon je, shvaćajući Cyberdramona, prokomentirao kako se nada da će Cyberdramon uskoro pronaći svog rivala jer da će, u protivnome, vječno biti nesretan i nezadovoljan. Nadalje, kada je došlo do nagle promjene vremena i nastanka pješčane oluje, Leomon je objasnio kako takva promjena znači da je došlo do ozbiljnog poremećaja u Digitalnom svijetu, ali nije znao objasniti uzrok istog (uzrok je bio u Stvarnome svijetu).

Kada su ponovo razdvojeni Tamersi pronašli ozlijeđenog Andromona i saznali priču o Orochimonu i selu Gekomona, zli Digimon se zainteresirao za Jen, ali Leomon je stao ispred Orochimona i nje nakon čega se ovaj povukao. Ipak, kasnije, dok su liječili Andromona, Orochimon je uspio oteti Jen, a Leomon je ekspresno krenuo za njim kako bi spasvio svog Tamera, plivajući sve dok mu Jen nije rekla da se ne mora brinuti. Kasnije su djeca smislila plan da se sakriju u bačve u kojima su Gekomoni nosili sake, kako bi se približili Orochimonu. To im je pošlo od ruke i uspjeli su spasiti Jen, ali Orochimon se pokazao kao snažan protivnik. Mada mu je Jen davala mnogo sakea kako bi ga opila i omamila, ispostavilo se da ga sake čini još snažnijim, što je dovelo do pada samopouzdanja kod Jen. Ipak, Leomon ju je ubrzo utješio i uvjerio je da nema krivice s njene strane nakon čega je njoj sinula ideja da iskoristi neku od karata. Leomona je povezala s kartom LadyDevimon što mu je omogućilo sticanje snažnijeg napada kojim je uspio poraziti Orochimona. Leomon je nakon toga pohvalio Jen, što je kod djevojčice izazvalo radost.

Kasnije, kada mu se Jen ispričala što nije dovoljno dobra i snažna da bude njezin partner, Leomon ju je prekinuo i objasnio joj kako smatra da su se njih dvoje morali sresti i da je on rođen upravo da bude njezin partner. Na sljedeći Growlmonov upit o tome kako je postao tako snažan i odmjeren, Leomon je odgovorio da se, otkako zna za sebe, samo borio i borio, ali da borba na svakoga djeluje drugačije i da svatko određuje vlastitu sudbinu. Growlmonu se taj odgovor činio predubokoumnim pa je dodao kako će radije pitati Takata što o svemu misli. Leomon se pokazao kao izrazito mudar Digimon i u nekoliko je navrata imao dubokoumne komentare kojima bi objašnjavao neke stvari ili pomagao svojim prijateljima. Najčešća tema ipak mu je bila sudbina.

 
Rana koju je Beelzemon napravio u Leomonovom tijelu bila je preteška da bi se on oporavio. Njegove podatke je ubrzo apsorbirao Beelzemon i Leomon je tako postao jedini partner u svim sezonama koji se nije vratio u obliku Digi-jajeta.

Kada su se svi Tamersi ponovo okupili, problem im je predstavljao Beelzemon, koji je prema dogovoru morao pobiti sve njih. Pun bijesa zbog svoje ranije nemoći, sada moćni Beelzemon se bez problema obračunao sa svim Digimonima. Kada je krenuo ubiti Kyubimon, ruku mu je zaustavio Leomon. Rekao mu je kako ne zna njegovu priču, ali kako vidi da je marioneta, neuvjerljiva u svojoj ulozi i bez vlastite volje. Nakon toga Beelzemona odvali šakom u lice i objasni kako se kroz čistu silu i bijes ne može pravilno Digivoluirati, što je on sam već iskusio, te kako njegova sudbina nije ta da pobije djecu te da bi trebao prestati s tim. Beelzemon ga nije slušao, on je bio toliko bijesan i isfrustriran svojom ranijom nemoći da je samo kriknuo da začepi i onda ga jednim potezom ubio, probivši mu tijelo rukom. Leomon je kriknuo od boli i onda se srušio pred Beelzemonom. Dok mu podaci polagano nestaju, Leomon se poljednji put obrati Beelzemonu i upita ga zašto je to učinio i kako ne vidi da je njegovo djelovanje pogrešno. Nakon toga se okrene prema uplakanoj Jen i kratko kaže kako je ovakav kraj bio njegova sudbina.[9] U engleskoj sinhronizaciji, Leomonove posljednje riječi upućene Jen glasile su: "Budi hrabra, Jeri. Dio mene će uvijek biti uz tebe; ne zaboravi, ti imaš lavlje srce."[10][11] Jenin D-Power se u tom trenutku ugasio, a Beelzemon je apsorbirao sve Leomonove podatke.

S obzirom da su mu podaci apsorbirani, Leomon je jedini partner Digimon u svim sezonama koji se nije ponovo vratio u obliku Digi-jaja. Naime, dok su se Angemon (prva sezona) i Wormmon (druga sezona) vratili kao Digi-jaja nakon smrti jer njihovi podaci nisu bili apsorbirani, Leomon je jedini partner koji je u konačnici umro bez da se ponovo rodio, što je praksa u Digitalnom svijetu. Iz tih je razloga trenutak Leomonove smrti bio posebno potresan i jedan od najtežih trenutaka cijele franšize.

Leomonova smrt dovela je također do niza negativnih posljedica. Naime, prvo je Takato u svom bijesu izazvao Mračni Digivoluciju WarGrowlmona u Megidramona, što je dovelo do uništenja i kaosa, a nakon toga je Jen pala u potpunu, na momente maničnu, depresiju. Njezino stanje se nije popravljalo što ju je učinilo idealnim test subjektom D-Reapera.

Ipak, Leomonov duh se pojavio u još nekoliko navrata. Prvi puta se Leomon, čiji su podaci i dalje bili u Beelzemonu, pojavio kako bi mu pomogao osloboditi Jen. Beelzemon uspijeva tako napasti kuglu u kojoj je bila Jen s višestruko jačim Kraljevskim udarcem (što je Leomonov napad) i stvoriti rupu, ali nije joj uspio pomoći jer se sjetila što je Beelzemon učinio Leomonu pa se ukipila. Kasnije, Leomon se ponovo pojavio na Jeninom D-Poweru kada je, kimanjem glave, potvrdio njezino pitanje.

Digimon Xros Wars uredi

Nakon što Xros Heart, naizgled, odnese pobjedu protiv Bagura Vojske i Taiki uspije istrijebiti zlo iz Digitalnog svijeta, možemo vidjeti MadLeomona, njihovog prvog protivnika, kako biva purificiran i pretvoren u Leomona u svojoj matičnoj Zelenoj Zoni. Ipak, kako je sve to bio trik, to je stanje trajalo tek nekoliko trenutaka.

Digimon Adventure tri. uredi

Film uredi

Digital Monster X-Evolution uredi

U ovome filmu, Leomon je jedan od bjegunaca. On se borio protiv Dorumona u starom Digitalnom svijetu, ali izgubi, objasnivši kako ga Antitijelo X neće spasiti, čak i da ga se domogne. Od Dorumona zahtijeva da živi u novome svijetu, onome kog je Yggdrasill stvorio za bolju budućnost Digimona. Nakon toga umire, izrazivši žaljenje što ga je ranije proganjao.

Manga uredi

Digimon Adventure V-Tamer 01 uredi

 
Leomon Leo u mangi Digimon Adventure V-Tamer 01, u kojoj je prikazan kao trener Digimona u dvorcu Lord HolyAngemona. U pozadini je vidljiv Kuwagamon, jedan od njegovih učenika.

Leo je Leomon koji radi u dvorcu Lord HolyAngemona kao trener mladih Digimona. Njegov izgled identičan je onome svakog Leomona, mada je razvidno kako je fizički snažniji od tipičnog primjerka. Iako ima posla s mlađim Digimonima, ispostavlja se kako je Leo zapravo nemilosrdan trener koji je svoje učenike spreman i udarati ako ne odrade svoj posao. Ipak, njegov stav se promijeni nakon što upozna Taichija i njegovog partnera, Zeromarua, a pogotovo nakon što oni poraze njegovog Kuwagamona.

Među Digimonima koje je trenirao pojavili su se Agumon, Kuwagamon, Greymon, Centarumon i Meramon.

Tokom radnje mange, Leo je pokazao dvije svoje Digivolucije, IceLeomona i Regulumona.

Igre uredi

Digimon World uredi

Leomon se izvorno pojavljuje u regiji Gear Savannah kako bi Patamona spasio od Goubrimona, nakon čega odlazi u trening centar te regije. Tamo, izgleda, nešto traži. Nakon što igrač sakupi barem 45 Prosperity Pointsa, Drimogemon na trećem katu Drill Tunnela će otključati tajni prolaz koji vodi u Hram Leomona. Nakon što igrač pronađe predmet njegovih predaka i odnese ga Leomonu, ovaj će otići u grad.

Kao partner, Leomon se može dobiti Digivolucijom Patamona ili Elecmona, a, ovisno o statusu, dalje digivoluira u Andromona ili Mamemona.

Digimon World 2 uredi

Leomon je jedan od prvih Digimona koje igrač susreće kada kreće na svoju prvu misiju. Naime, on je boss te misije kog igrač mora poraziti koristeći Digimone gospodina Zudokorna. Kasnije, Leomon se može steći kao partner, a Digivolucijom se može dobiti preko ToyAgumona. Dalje Digivoluira u IceLeomona.

Digimon World 3 uredi

Leomon je vođa sportske dvorane odmah izvan Asuka Cityja gdje trenira igračevog Digimona kako bi postao jači. Njegova karta pripada zelenim kartama, a statistike su joj 16/18.

Digimon World 4 uredi

Prije samog početka igre, šef Leomon biva otet. Njegovo spašavanje postaje prva igračeva misija u igri.

Digimon Digital Card Battle uredi

Kao lik, Leomon se pojavljuje kao protivnikov igrač na lokaciji Desert Island. Ipak, prvi pogled na njegove bijele oči i iskustvo s njegovim ponašanjem sugerira kako bi mogao biti pod nečijim utjecajem. Najizgledniji kandidat je Devimon koji također boravi na otoku (što bi bila referenca na događanja iz prve sezone animea).

Kao karta, Leomon pripada Nature kartama i na Champion je levelu. HP mu iznosi 890, za Digivoluciju je potrebno 40 DP, a on sam ih daje 20. Napad na   mu je 430, na   280, te na   200. Kao Support Card, povećaje napad igračeve karte za 500 ako se radi o karti nižeg levela.

Digimon World DS uredi

Leomon Digivoluira iz Kumamona, a dalje može Digivoluirati u Monzaemona. U igri se pojavljuje u regiji Ancient Canyon, te kao vođa sportske dvorane u regiji Digicentral.

Digimon World Dawn and Dusk uredi

Leomon Digivoluira iz Gaomona na LV28 sa ATK 150 i Spirit 130, a dalje može Digivoluirati u GrapLeomona.

Digimon Story: Lost Evolution uredi

Leomon Digivoluira iz Gaomona, a dalje Digivoluira u GrapLeomona, a može se susresti u regiji Resistor Jungle. U slučaju stavljanja njihovih ploča na Gaomonovo Digivolucijsko stablo, može dalje Digivoluirati u BanchoLeomona, Leopardmon ili SaberLeomona.

Digimon World Championship uredi

Igračev Renamon će Digivoluirati u Leomona u slučaju 6+ borbi i 1 Egg revertom. Dalje Digivoluira u Monzaemona.

Digimon Battle uredi

Leomon je u igri prisutan kao divlji Digimon kog se može susresti u okolici sela Gekomona. Digivoluira iz Elecmona, a na LV 31 može Digivoluirati u IceLeomona.

Digimon Masters uredi

Leomon je Digimon na Champion levelu koji Digivoluira iz Elecmona, a dalje Digivoluira u IceLeomona.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Juuouken Kraljevski udarac 獣王拳 Juuouken Fist of the Beast King Königsfaust
Königspranke
Iz svoje šake, Leomon ispali plamenu energiju u obliku glave lava, koja može ozbiljno ozlijediti protivnika. Ovaj je napad antipod Ogremonovom Carskom udarcu.
Shishioumaru Mač zvijeri 獅子王丸 Shishioumaru Beast Sword Biest Schwert Svojim mačem napada protivnika.

Zanimljivosti uredi

  • Leomonov Ultra level, IceLeomon, posjeduje identičan izgled samo što je bijele boje, što je rijetka pojava u fenomenu Digivolucije.
  • Mada nema alternativa u klasičnom smislu te riječi, postoji Leomon X, koji nastaje kada Leomon dođe u doticaj s Antitijelom X.
  • Leomon je jedan od rijetkih Digimona izvan četvrte sezone koji ima sposobnost Slide Digivolucije (drugi primjeri su LadyDevimon/Angewomon i Monzaemon/WaruMonzaemon). To je ilustirano u šestoj sezoni, gdje je pokazano kako Leomon može izvršiti Slide Digivoluciju u MadLeomona.
  • Leomon je jedini Digimon koji je, u svim sezonama u kojima je bio jasan saveznik Izabrane djece, na kraju umro. Desilo se to u prvoj sezoni, kada ga je ubio MetalEtemon, te u trećoj, gdje je bio Jenin partner, kada ga je ubio Beelzemon. Isto tako, nijedan put se nije ponovo vratio kao Digi-jaje i tako postao (u trećoj sezoni) jedini partner kojemu se to nije dogodilo.

Izvori uredi

  1. Digital Monster Ver.4: Leomon”. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-14. Pristupljeno 2013-04-25. 
  2. Digimon Dictionary: Leomon”. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-14. Pristupljeno 2013-04-25. 
  3. Digimon
  4. Digimon Tamers
  5. Digimon Adventure, "Vladar tame" [08]
  6. Digimon Adventure, "Legenda o Izabranoj djeci" [13] - Ogremon: "Sve, samo to ne!"
  7. Digimon Tamers, "Princ Leomon" [21] - Leomon: "Je li ova djevojčica uopće normalna?"; Calumon: "Moguće da nije, nekada zna biti pomalo čudna!"
  8. Digimon Tamers, "Spasite Calumona" [23] - Leomon: "Nitko ne odlučuje o slobodi drugoga! Pusti ga isti tren!"
  9. Digimon Tamers, "Leomonov kraj" [34] - Leomon: "Izgleda da je ovo bila moja sudbina."
  10. Digimon Wikia - Leomon (Tamers)
  11. Digimon Tamers, "Lionheart" (US) [34]

Eksterni linkovi uredi