Za ostale upotrebe, v. Mizantrop (razvrstavanje).

Le Misanthrope ou l'Atrabilaire amoureux (sh. Mizantrop ili čangrizavi ljubavnik) je komedija francuskog pisca Molierea premijerno izvedena u Parizu 1666. godine, a koja se smatra njegovim najpoznatijim djelom.

Le Misanthrope
gravira izdanja iz 1719. godine
Opće informacije
AutorMolière
Žanrkomedija manira
Jezikfrancuski
Informacije o premijeri
Premijera4. 6. 1666 (1666-06-04)
Théâtre du Palais-Royal, Pariz, Kraljevina Francuska
Mjesto radnje
Grand Siècle, Francuska

Naslovni lik je Alceste, intelektualac koji ne može sakriti svoju mizantropiju, odnosno pati zbog sklonosti prema svakome iskaže njegovo, u pravilu negativno, mišljenje. Radnja prikazuje kako sa time nastoji pomiriti svoju ljubav prema lijepoj, ali koketnoj, Célimène, te kako ga prijatelji pokušavaju spasiti od nevolje.

Moliere je svoj komad zamislio kao satiru tadašnjeg francuskog visokog društva, a što je uključivalo kako pripadnike plemstva, tako i buržoazije koji su se družili u elitnim pariškim salonima. Sa druge strane je nastojao izbjeći probleme sa cenzurom koji su bili doveli do zabrana njegovih ranijih komada Don Juan i Tartuffe, te je protagonista namjerno prikazao na ambivalentan i višeznačana način - kao iskrenog čovjeka koji nastoji raskrinkati licemjerje tadašnjeg društva, ali i kao budalu koja nije svjesna posljedica svojih stavova. Usprkos svega, kao i žestokih kritika koju je vijek kasnije na njegov račun uputio poznati filozof Jean-Jacques Rousseau, Moliereov komad je postigao veliki uspjeh i često se izvodio, a u 20. vijeku je imao i niz filsmkih i televizijskih ekranizacija.