Le Flic de Belleville

Svi putevi vode u Miami ili Policajac iz Belvila (fr. Le Flic de Belleville, engl. Belleville Cop) francuski je policijski komični film režisera Rachida Bouchareba.[1] Premijeru je imao 2018. godine. Glavne uloge su Omar Sy, Luis Guzmán i Franck Gastambide.

Policajac iz Belvila
RežijaRachid Bouchareb
ProducentAllen Bain
Jean Bréhat
Samuel Hadida
Victor Hadida
Louise Lovegrove
Muriel Merlin
Claudia Roca Bravo
ScenarioRachid Bouchareb
Marion Doussot
Larry Gross
UlogeOmar Sy
Luis Guzmán
Franck Gastambide
MuzikaÉric Neveux
StudioTessalit Productions
DistribucijaBig Bang Media
Datum(i) premijere
17. 10. 2018 (2018-10-17)
Trajanje111 min.
Zemlja Francuska
Jezikengleski/francuski/španski/mađarski
Budžet17 mil. $
Bruto prihod7,4 mil. $

Film je predstavljen na filmskom festivalu Francuska Cinepanorama (Hongkonški francuski filmski festival) 2018, na tri ekrana.[2]

Radnja uredi

Sebastian „Baaba” Bouchard je jednostavni ulični policajac u Bellevilleu, susjedstvu Pariza. Baaba živi u stanu sa majkom, koju Lin, Baabina djevojka, ne voli, jer ona želi da živi u zasebnom stanu. Njih dvoje stoga zajedno traže stan, ali Baaba ne nalazi nijedan pogodan.

Zohra, Baabina majka, upozorava sina da su se u okolnim ulicama u kojima živi pojavile osobe koje se bave rasturanjem droge, ali Baaba ove informacije ne shvata ozbiljno.

Roland se neočekivano vraća u Pariz iz Amerike i dočekan je kao Baabin najbolji prijatelj. Roland ga poziva na večeru na elegantnom mjestu i kaže da je u Americi tokom istrage droge otkrio da je određena banda vodila posao u ovom susjedstvu Pariza. Baaba sluša u nevjerici i sjeti se majčinih riječi. No, prije nego što Roland otkrije više detalja, dvojica maskiranih atentatora pojavljuju se u restoranu blizu njihovog stola, a jedan od njih puca u Rolandova prsa; ovaj ubrzo umire. Baaba se upusti u pucnjavu s dvojicom napadača, ranivši jednog od njih u okršaju; vidjevši svog preživjelog pratioca na zemlji, kolega ga upuca i pobjegne.

Baaba uvjerava svog šefa da ga pošalje u Miami, kako bi nastavio istragu o drogi. Tu dobija sjajnu privatnu kuću s bazenom, ljubaznošću Francuske ambasade. Baaba je usput i majku poveo sa sobom.

Pored Baabe, policija u Miamiju imenuje detektiva koji je trenutno kažnjen na misiju; Baabi je bez oružja i drugih pomagala dozvoljeno samo da prati američkog istražitelja (čak bez da ispituje svjedoke). Prvi svjedok je DJ francuskog porijekla koji bježi na gliseru nakon potjere detektiva. Međutim, u noćnom klubu gdje nastupa detektiv i policajac iz Bellevillea uhvate ga zajedno.

Otisci stopala vode u dobrotvornu fondaciju, ali Baaba u kamionima ne pronalazi drogu (istražuje kršeći pravila, naravno).

Međutim, jedan šef policije iz Afrike tokom vlastite istrage dolazi do ove fondacije, tačnije do njenih vođa, bračnog para (Ladji Touré i Iman Touré). Baaba i detektiv iz Miamija sada su na putu za Afriku kako bi nastavili istragu. Saznaju da će na jedan od nezvaničnih kopnenih aerodroma u Maroku sletjeti avion radi razmjene droge.

Dolazi do oružane borbe, a potom i tuče istražitelja i krijumčara, a dvojica odgovornih na kraju su zarobljeni. Policajac Baaba i detektiv iz Miamija dobijaju medalju.[3]

Uloge uredi

Glumac Uloga
Omar Sy Sébastian Bouchard aka "Baaba Keita"
Luis Guzmán detektiv Ricardo Garcia
Biyouna Zohra, majka Baabe
Diem Nguyen Lin
Ériq Ebouaney Ladji Toure
Issaka Sawadogo Aboulaye
Maïouna Gueye Iman Toure
Julie Ferrier konzul
Franck Gastambide Roland
Mike Benitez kapetan Mendez
Astrid Bayiha pres policajka
Christopher Journet Patrice Boyer
Matthew Chizever poručnik Morris

Produkcija uredi

Godine 2011, Rachid Bouchareb je obznanio svoju želju da napravi „američku trilogiju” o odnosima između SAD-a iz „arapskog svijeta”. Prvi od tri filma trebalo je da bude buddy film Belleville Cop, sa Jamel Debbouze i Queen Latifah.[4] Prvi je na kraju postao TV film Just like a Woman, road film sa Siennom Miller i Golshifteh Farahani, emitovan 2012. Pratio ga je Two Men in Town, sa Forestom Whitakerom, Harveyjem Keitelom i Luisom Guzmánom.

Sada treći projekat promijenio je naziv u Le Cop de Belleville za Francusku. Glavne uloge u 2017. potom preuzimaju Omar Sy i Luis Guzmán.[3]

Za pisanje scenarija, Bouchareb navodi referencu Beverly Hills Cop ali i buddy filmove poput 48 Hrs., Lethal Weapon i L'emmerdeur. Sarađivao je s jednim od scenarista 48 Hrs., Larryjem Grossom.[5]

Snimanje uredi

 
Rue de Belleville

Snimanje je počelo u martu 2017. u Parizu, u 20. arondismanu.[6] Kasnije je nastavljeno u Miamiju i Los Angelesu, kao i u Bogoti u Kolumbiji.[3][7]

Prikazivanje i prihodi uredi

Film je izašao 17. oktobra 2018. godine, prikazivanjem na 550 ekrana. Imao je samo 30.220 posjetilaca na premijerama, uprkos velikoj promociji i činjenici da je Omar Sy u glavnoj ulozi. Prvog vikenda, imao je samo 248.868 gledalaca. Završio je prikazivanje sa 630.283 prodate karte. Donio je zaradu od samo 7 miliona dolara naspram budžeta od 17 miliona dolara.[8] Nakon filma Knock, ovo je drugi komercijalni neuspjeh za Syja.

Prijem uredi

Na francuskom sajtu Allociné, koji navodi 7 naslova presa, film je dobio prosječnu ocjenu 2,0/5.[9]

U izdanju Current Woman-a, Amélie Cordonnier opisuje film kao „lijepu detektivsku komediju”. U Le Parisien-u, Catherine Balle piše kako je „novi igrani film Rachida Bouchareba, komedija, na koju se teško ne smijati i u kojoj se gledalac gubi u fantastičnom scenariju”. Za First, Pierre Lunn piše: „Novi film Rachida Bouchareba sa Omarom Syjem ima poteškoću da u realnost dovede postojanje ideje buddy filma s policajcima na francuskom.” Hélène Marzolf iz Télérama-e čudi se „šta se desilo Rachidu Boucharebu da napravi film” koji će Amerikanci doživjeti kao „nesvakidašnji i nezabavan”.[9]

Soundtrack uredi

Film ima 30 pjesama[10] na svom soundtrack albumu, od kojih neke sa folk notom.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi