Ladislav Šaban

Ladislav Šaban (Lepoglava, 3. siječnja 1918. - Zagreb, 25. srpnja 1985.), hrvatski znanstvenik i glazbeni pedagog, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Životopis uredi

Rodio se u Lepoglavi 1918. godine. Za njegovu je glazbenu naobrazbu naročito skrbila majka, rođena Kukuljević, unuka hrvatskoga povjesničara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskoga.

Nakon što se obitelj preselila u Zagreb, školovanje je nastavio u Klasičnoj gimnaziji i u srednjoj glazbenoj školi. Studij klavira na Muzičkoj akademiji u klasi Svetislava Stančića usmjerio je mladog Ladislava Šabana prema pedagogiji. Već za studentskih dana, fakultativno pohađa i kolegij povijesti na Sveučilištu. Prve stručne radove počeo je objavljivati tokom 60-ih godina.

Između 1972. i 1975. godine, pokrenuo je Republičku evidenciju orgulja u Hrvatskoj. U brojnim stručnim člancima obrađivao je pojedine orguljarske radionice koje su djelovale u Hrvatskoj te znamenite i povijesno vrijedne orgulje i orguljske pozitive do danas sačuvane u Hrvatskoj.

Umro je 1985. godine u Zagrebu.

Izvori uredi

  Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Matice hrvatske. Vidi dopusnicu Matice hrvatske.