Labrador retriver

Labrador retriver
Klasifikacija FCI
Skupina 8. Retriveri, dizači divljači, psi za vodu
Odsjek 1. Retriveri
Pododsjek.
Standard br. 122 na 24/06/87 (en / [ fr])
Ime Labrador Retriever
Varijetet '
Tip
Podrijetlo Kanada (Newfoundland i Labrador)
Patronat {{{patronat}}}
Visina mužjaci 56-57 cm
ženke 54-56 cm
Težina 36-40
Popis domaćih pasa

Labrador retriver ili samo labrador (kolokv. skr. lab) je jedan od nekoliko vrsta retrivera, vrsta ptičara. Labrador se smatra za najpopularniju rasu pasa na svetu, a najpopularnija je rasa po registraciji u SAD-u (od 1991),[1] Ujedinjenom Kraljevstvu,[2] Poljskoj te nekoliko drugih država.[3] Takođe je najpopularnija rasa psa asistenta u SAD, Australiji i mnogim drugim državama. Takođe se mnogo koristi i u policiji i drugim zvaničnim telima zbog detekcije i radnih sposobnosti.[4] Veoma su društveni, nežni, pametni, snažni i psi dobre naravi,[3][4] a generalno se smatraju za dobre čovekove prijatelje svih starosnih doba (uključujući visok nivo tolerancije i strpljenja za decu),[5][6] i to ih čini odličnim radnim psima. Ovi psi su veoma lojalni i odlični su plivači. Mogu se koristiti u raznim šou-programima. Dobro treniran, labrador je jedan od najodgovornijih, najposlušnijih i najtalentovanijih rasa na svetu.[4][3][7]

Spoljašnjost uredi

  • Snažno građen, široke lobanje, širokih i dubokih prsa i rebara.
  • Kratak i snažan u slabinama i stražnjem delu.

Narav uredi

Labrador je snalažljiv i inteligentan, ali i poslušan i privržen pas. Veoma je društven, ali i bezgranično strpljiv. Izuzetno se dobro slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Nežan je i pažljiv do te mere da u ustima može nositi živo jaje a da ga ne razbije. Sa druge strane, veliki je i može biti veoma trapav, kada je u pitanju život u stanu i malom prostoru. Veoma je aktivan i kao mlad pas zahteva dosta pažnje i igre.[8]

Zdravlje uredi

Displazija kukova, odnosno koksofemoralnog zgloba je vrlo česta kod labrador retrivera, i nasledna je. Jedini način da se ona suzbije je otklanjanje i eliminacija jedinki iz reprodukcije koje imaju displaziju kukova. Većina zemalja, članica FCI-a, kao bitan podatak za upotrebu pasa u priplodu, obavezno insistiraju na RTG- snimku ovog zgloba za čije snimanje se izdaju licence, a očitavanje je komisijski i rezultati se objavljuju u zvaničnim, regularnim kinološkim društvima tako da se sve malverzacije izbegnu; svi bivaju upoznati s onim jedinkama koji imaju displaziju, odnosno psima koji se ne mogu koristiti u priplodu. Nažalost, ovim su pogođeni i tipični eksterijerni psi, šampioni, a na savesti uzgajivača je i interesu pasmine da se takvi psi stvarno ne koriste u priplodu.

Atrofija retine je takođe u velikom broju opteretila ovu pasminu jer se prenosi i potrebno je obaviti pregled očnog dna (fundusa). Idealno je kada bi psi koji se koriste u priplodu bili katarakta negativni; ipak, često smo svedoci da labradori i pre neke ozbiljne starosti potpuno izgube vid i oslepe. Na sreću, atrofija retine je daleko ređe oboljenje kod labradora.

Osteohondroza se kod labradora uglavnom pojavljuje u periodu intenzivnog rasta, od 4. do 8. meseca starosti, uglavnom kao upala pokosnice, i to najčešće kostiju lakta, koji kasnije prerasta u artritis, a predisponirajuci faktori su: hormonalna neuravnoteženost, ishrana, rad i nagli rast.

Od ostalih bolesti koje se, srećom, mnogo ređe javljaju su gluvoća, epilepsija, paraliza dušnika, povraćanje hrane.

Poznati labradori uredi

Galerija uredi

Reference uredi

  1. AKC Dog Registration Statistics Arhivirano 2015-02-07 na Wayback Machine-u. Pristupljeno 10. 4. 2013.
  2. 2006 Top 20 Breed Registrations - The Kennel Club Arhivirano 2013-07-07 na Wayback Machine-u. Pristupljeno 10. 4. 2013.
  3. 3,0 3,1 3,2 „Labrador Retriever”. dogbreedz.com\. Pristupljeno 12. 9. 2007. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Tassie, Raye. „A Lab is”. Labrador Retriever Club of South Australia Inc.. Arhivirano iz originala na datum 20. 02. 2009. Pristupljeno 12. 9. 2007. 
  5. Labrador Retriever Arhivirano 2008-04-10 na Wayback Machine-u. Pristupljeno 10. 4. 2013.
  6. "Sporting breeds: Labrador Retriever Arhivirano 2008-04-22 na Wayback Machine-u." animalforum.com. (c) 1998-2007
  7. Chandran, Padma. „Labrador Retriever”. Pristupljeno 12. 9. 2007. 
  8. "Rase pasa: Labrador retriver.