Za ostale upotrebe, v. Bijeli brod (razvrstavanje).

La nave bianca (sh. Bijeli brod) je italijanski crno-bijeli ratni film snimljen 1941. godine u režiji Francesca De Robertisa, poznat po tome što se često navodi kao cjelovečernji prvijenac znamenitog italijanskog sineasta Roberta Rossellinija.

La nave bianca
scena iz filma
RežijaFrancesco De Robertis
Roberto Rossellini
ScenarioFrancesco De Robertis
sinopsis: Francesco De Robertis
MuzikaRenzo Rossellini
FotografijaGiuseppe Caracciolo
MontažaEraldo Da Roma
StudioCentro Cinematografico del Ministero della Marina
Scalera Film
DistribucijaScalera Film
Datum(i) premijere
14. 9. 1941 (1941-09-14) (Venecija)
Trajanje69 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski

Nastao je za vrijeme Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe, odnosno kako bi se promovirale aktivnosti italijanske Kraljevske mornarice čiji je De Robertis bio oficir. Protagonist filma je mladi mornar koji biva ranjen u bitci kod Teulade te se, prilikom liječenja na bolničkom brodu, zaljubi u bolničarku.

Film je snimljen uz punu podršku mornarice, koja je autorima na raspolaganje stavila ne samo vlastite brodove i stotine mornara kao statiste, nego i dokumentarne snimke napravljene za vrijeme bitaka kod rta Stilo i Teulade. Historičarima filma je, međutim, daleko značajniji po inzistiranju na korištenju naturščika umjesto profesionalnih glumaca, odnosno stilu koji će Rossellini, koji je na projektu sudjelovao kao De Robertisov pomoćnik, kasnije popularizirati kao italijanski neorealizam.

La nave bianca je premijeru imao na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Kup Nacionalne fašističke partije. Kasnije je prikazivan u zemljama pod osovinskom okupacijom. Poslije rata je neko vrijeme bio zabranjen, ali je zabrana ukinuta, dijelom i zbog tako što se Rossellini, koji je stekao međunarodni ugled svojim antifašistički orijentiranim filmovima, počeo navoditi kao njegov autor. Zajedno sa Un pilota ritorna i L'uomo dalla croce se ponekad navodi kao dio Rossellinijeve tzv. Fašističke trilogije.

Vanjske veze uredi