La madrastra (telenovela 2005)

Maćeha je meksička telenovela koja se počela emitirati 7. veljače 2005., a završila 29. srpnja iste godine. Serija je bila vrlo uspješna u Meksiku, a i u drugim zemljama gdje se emitirala.Predstavlja remake istoimene čileanske telenovele iz 1981. godine.

La Madrastra
Formattelenovela
KreatorEric Morales
Edgar Ramirez
Salvador Mejia Alejandre
Liliana Abud
NastupajuVictoria Ruffo
Cesar Evora
Jacqueline Andere
Gulliermo Garcia Cantu
Zemlja porijekla Meksiko
Broj epizoda120
Produkcija
Trajanje45 min. po epizodi
Emitiranje
Originalno prikazivanje7. veljače 2005. – 29. srpnja 2005.

U Srbiji se emitirala na programu Televizije Pink, a u Hrvatskoj na programu Nova TV.

Radnja uredi

Tko je ubio Patriciju? To je pitanje koje je María sebi iznova postavljala dok je služila doživotnu kaznu u zatvoru na Arubi, nepravedno optužena za Patricijinu smrt. Grupa bliskih prijatelja je prije dvadeset godina otputovala na krstarenje gdje je i počinjeno Patricijino ubojstvo. Maria biva nepravedno optužena i osuđena na suđenje doživotne kazne. Napuste je svi, pa čak i njen muž Esteban koji ne vjeruje da je nevina.

Esteban kaže i njihovoj tada maloj djeci da im je majka umrla. Sada kad je Esteban na pragu da se ponovo oženi, njegova djeca mu to nedopuštaju, jer ne žele maćehu niti bilo koga tko bi zauzeo mjesto njihove majke. Nakon dvadeset godina zbog primjernog ponašanja Mariju puste iz zatvora. Ona tada odluči vratiti se u Meksiko, vratiti svoju djecu Hectora i Estrellu i pronaći pravog Patricijinog ubojicu. Čekaju je teški dani, djeca koja je ne prepoznaju, muž koji je neljubazan prema njoj, grupa osumnjičenih prijatelja koji ne žele da se sazna prava istina i povrh svega Leonel, Patricijin sin se zaljubljuje u nju.

Osumnjičeni su redom: narcisoidna Alba i dobroćudna Carmela, dvije sestre, ujedno i Estebanove tete, zatim bračni par Demetrio i Daniela, te još jedan par, Fabiola i Bruno i ambiciozni starac Sevando. Osim njih, i sam Esteban je jedan osumnjičenih. No, tko je pravi ubojica? Tko je prije 20 godina ubio Patriciju i dopustio da Maria krene nedužna u zatvor?

Maria istražuje tko je ubio Patriciju i usput pokušava vratiti svoju djecu tako da se ponovo uda za Estebana. Nedugo zatim Servando je ozbiljno bolestan i pravi Patricijin ubojica ga uguši jastukom jer Servando otkrije tko je ta osoba. Osim njega, i svećenik zna istinu. Stoga ga ubojica pokuša ubiti. No spletom sudbine Marijin odvjetnik Luciano se tamo nađe i ubojica ga upuca.

Nedugo nakon toga otkrije se da su svi osumnjičeni imali motiv da ubiju Patriciju. Mariju navodno pozove Vivian, njezina prijateljica iz zatvora, da dođe u jednu zgradu, dok je to zapravo zvao ubojica da je namami pa da je može ubiti. Spasi je Esteban, ali se otkrije da je ubojica žena jer nosi crvene štikle. Maria otkrije da i Daniela, Fabiola, Carmela i Alba imaju iste te štikle.

Maria i Leonel, Patricijin sin odlaze na Arubu otkriti tko je ubojica i nađu jednog svjedoka, radnika u hotelu u kojem su odsjeli Maria i njezini prijatelji prije 20 godina koji je vidio s leđa Patricijinog ubojicu i otkriva im da je to Daniela. Nedugo zatim ubojica ubije tog radnika.

Ana Rosa, Danielina nećakinja i bivša Estebanova zaručnica, otkriva kasetu na kojoj ubojica ubija Patricju. Zove tetu da se dogovore na jedno mjesto kako bi joj pokazala pravog ubojicu. Po tome znamo da Daniela nije pravi ubojica. No ubojica sazna za kasetu i pretvarajući se da je Daniela, pozove Anu Rosu na napušteno skladište, ubije je i uzme joj kasetu. Tada se otkriva da je pravi ubojica Demetrio, koji se oblačio kao Daniela da bi je osumnjičio.

Esteban je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubojstva Patricije. Ali Maria donese kasetu koja oslobodi Estebana. U kući San Roman, Alba zatoči Hectora i Estrellu uz pomoć služavke Rebece, koja je traži mnogo novca, te Alba u njezino vino stavi otrov za štakore, otruje je i ona umire. Demetrio dolazi s policijom u kuću po Albu, te se ona baci s krova kuće i nedugo zatim umire. Demetrio joj prizna da je on pravi ubojica.

Maria navodno dobije poziv od Danijele da dođe u njezinu kuću. Kada tamo dođe, vidi Fabiolu i Bruna zavezanog te joj se tada otkrije Demetrio i ona sazna da je on pravi Patricijin ubojica. Dolaze Hector i Estrella ali on bježi i dolazi u Marijinu kuću i skoro je ubije. Zatim je poslan u zatvor. Na kraju se održava Marijino i Estebanovo, Estrellino i Grecovo, Hectorovo i Vivianino, Angelovo i Almino, i Leonelovo i Lupitino vjenčanje.

Zanimljivosti uredi

  • Pri sredini serije, kad se održavala revija Marijinog nakita, gledatelji su u publici mogli zamijetiti meksičke glumice Lourdes Munguiu, Helenu Rojo i Frances Ondivielu, a voditelj cijele revije je bio glumac Alfredo Adame.
  • Snimljen je i jednosatni specijal La Madrastra: Años despues (Maćeha: Godinama poslije) koji je emitiran samo u Meksiku. Specijal je prikazivao većinu likova s njihovom djecom, te Demetrijev bijeg iz zatvora. Malu ulogu u specijalu imala je i Alejandra Barros.
  • 2007. godine telenovela je reprizirana u terminu 18:00. Zbog slabije gledanosti od očekivane, autor serije Salvador Mejia Alejandre je odlučio promjeniti posljednjih 10 epizoda. Javnosti je obznanio kako će pravi ubojica biti promjenjen. U verziji iz 2005. ubojica je bio Demetrio, a u verziji iz 2007. ubojica je bila Fabiola.
  • Iako je telenovela bila nominirana na Televisinim nagradama Tv y Novelas u dosta kategorija, osvojila je samo dvije nagrade: Mauricio Aspe osvojio je nagradu za najboljeg mladog glumca, a Edgar Ramirez i Eric Morales dobili su nagradu za najbolju režiju. Većinu nagrada je te godine osvojila Zora.
  • Laura Pausini otpjevala je naslovnu pjesmu Viveme, a i sama se pojavila u jednoj epizodi telenovele.

Uloge uredi

Glumac/ica Lik
Victoria Ruffo María Fernandez Acuña de San Roman
Cesar Evora Esteban San Román
Jacqueline Andere Alba San Román †
Guillermo Garcia Cantu Demetrio Rivero
Sabine Moussier Fabiola Moran de Mendizabal
Rene Casados Bruno Mendizabal
Margarita Isabel Carmela San Román
Cecilia Gabriela Daniela Marquez de Rivero
Ana Layevska Estrella San Román Fernandez
Mauricio Aspe Hector San Román Fernandez
Ana Martín Socorro de Montes
Martha Julia Ana Rosa Marquez de Rivero †
Eduardo Capetillo Leonel Ibañez
Michelle Vieth Vivian Sousa
Miguel Angel Biaggio Angel San Román/Angel Rivero San Roman
Lorenzo de Rodas Servando Maldonado †
Joaquin Cordero Otac Belisario
Arturo Garcia Tenorio Leonardo "Da Vinci" Montes
Carlos Bonavides El Pulpo
Jose Luis Resendez Greco Montes
Mariana Rios Lupita Montes
Sergio Mayer Carlos Sanchez †
Patricia Reyes Spindola Venturina Garcia "La Mudita"
Ximena Herrera Alma Martinez
Liza Willert Rebeca Robles †
Rocio Cardenas Angelica Espino
Manuel Medina El Cadenas
Andres Marquez El Panzas
Raul Sebastian Villarreal El Greñas
Joustein Roustand El Huesos
Santiago Hernandez El Pulgarcito
Stephanie Gerard Maggy
Alberto Chavez Arnoldo
Miguel Angel Fuentes Fausto

Gostujuće uloge uredi

Glumac/ica Lik
Montserrat Oliver Patricia Soler de Ibañez †
Archie Lanfranco Luciano †
Irma Serrano La Duquesa
Marcelo Buquet Gerardo Salgado
Maria Luisa Alcala Fanny
Diana Golden Diana
Pilar Pellicer Sonia
Sergio Catalan Flavio Marinelli
German Gutierrez Huerta
Mario Casillas Rene Ruben
Mariana Karr čuvarica zatvora
Juan Ignacio Aranda sudac na Arubi
Lourdes Munguia Lourdes Munguia
Helena Rojo Helena Rojo
Frances Ondiviela Frances Ondiviela
Alfredo Adame Alfredo Adame

Eksterni linkovi uredi