La Mer (pjesma)

La mer je pjesma koju je 1943. napisao francuski pjevač, kompozitor i zabavljač Charles Trenet. Tekst nostalgično opisuje ljepotu mediteranske obale prije nego što su na njoj počeli graditi poduzetnici. Trenet je, prema vlastitim riječima, pjesmu napisao za 20 minuta putujući vlakom duž mediteranske obale vraćajući se u Pariz iz Narbonnea. Pri pisanju mu je pomogao prijatelj Leo Chauilac. Trenet je ispočetka nije htio objaviti, smatrajući je previše "ozbiljnom" i "svečanom". Kada ju je 1946. ipak objavio, ispostavilo se da je savršeno pogodila ukus francuske publike koja se tek oporavljala od rata. Postala je njegov najveći hit, kao i jedna od najčešće izvođenih šansona.

Njena popularnost se proširila izvan francuskih granica. U SAD je verziju na engleskom jeziku, pod naslovom Beyond the Sea snimio Bobby Darin.

La mer se često može čuti u francuskim, ali i holivudskim filmovima. Neki od posljednjih primjera su TV-serija Lost (epizoda Whatever the Case May Be iz 2004. godine), odnosno film Tinker, Tailor, Soldier, Spy iz 2011. gdje je izvodi Julio Iglesias.

Eksterni linkovi uredi