Kvint Tulije Ciceron

Kvint Tulije Ciceron (Quintus Tullius Cicero, 102. pne. - 43. pne.) bio je rimski vojskovođa, političar i pisac, poznat prije svega kao mlađi brat znamenitog oratora i pisca Marka Tulija Cicerona.

Zajedno s bratom se obrazovao u Ateni i na Rodosu. Godine 70. pne. se oženio za Pomponiju, sestru Tita Pomponija Atika. Brak je bio nesretan, obilježen stalnim svađama supružnika koje su prestale tek s razvodom 45. pne.

U međuvremenu je Ciceron uz bratovu pomoć ostvario političku karijeru - godine 66. pne. je bio edil, godine 62. pne. pretor, a od 61. do 59. bio guverner Kilikije. Tamo se istakao za ono doba nekarakterističnim poštenjem i pravednošću, ali i sklonosti za okrutno kažnjavanje osoba koje su se po njegovom sudu ogriješile o zakone. Za vrijeme galskih ratova se kao legat priključio Cezarovoj vojsci i istakao hrabrošću. Kada je Cezar pobunio protiv Senata, Ciceron se priključio Pompejancima, ali je kasnije pomilovan od pobjedničkog Cezara. Drugi trijumvirat ga je, pak, proskribirao. Pokušao se skloniti, ali se predao čuvši kako mu muče sina. Nakon toga je pogubljen.

Od njegovih redova je ostao sačuvan esej Commentariolum Petitionis s nizom praktičnih savjeta za političare koji daje vrijedan uvid u izbornu praksu kasne Rimske Republike.

Izvori uredi

  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, "Metellos de Portugal, Brasil e Roma", Torres Novas, 1998