Kvarken (arhipelag)

63°13′51″N 21°23′55″E / 63.23083°N 21.39861°E / 63.23083; 21.39861

Visoka obala i arhipelag Kvarken
Svjetska baštinaUNESCO
 Finska
Registriran:2000. (24. zasjedanje) Prošireno 2006.
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:viii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Arhipelag Kvarken je arhipelag koji se nalazi u tjesnacu Kvarken (švedski: Kvarken ili Quarken, finski: Merenkurkku) koje odvaja Gornji botnički zaljev od Donjeg botničkog zaljeva, tzv. Botničkog mora. Na tom mjestu udaljenost švedske od finske obale je oko 80 km, a najudaljeniji otoci samo 25 km od obale. Dubina mora u ovom području je samo 25 metara, a područje ima i jako veliki stupanj podstgalacijalnog podizanja tla pri čemu se obala podiže 1 cm godišnje. pri čemu se otoci šire, od uvala se stvaraju jezera, močvare i tresetišta, najbrže na svijetu. Ako se ovo uzdizanje tla nastavi, za oko 2,000 godina Gornji Botnički zaljev će se potpuno odvojiti od mora i postat će najveće Europsko jezero[1]. Uglavnom, ovo područje je nezamjenjivo za proučavanje izostazija zemljanih kora i zemljinog plašta, fenomena koji je ovdje prvi put i zabilježen. Zbog toga je 2000. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Arhipelag je veći uz finsku obalu, a većina malenih otoka koji ga čine su nenaseljeni. Na švedskoj strani on pokriva manje područje, tzv. arhipelag Holmöarna (švedski: Holmöarkipelagen) po najvećem otoku Holmönu, i otoci imaju mnogo strmije obale. Arhipelag Kvarken je imao i povijesnu važnost jer je služio kao poštanska ruta zimi kada bi ga led okovao od švedske do finske obale. Ova poštanska ruta je bila jako važna za vrijeme švedske dominacije finskom.

U sredini arhipelaga, na otoku Valsörarna (finski: Valassaaret), nalazi se 36 metara visok svjetionik koji je dizajnirao Henry LePaute, suradnik slavnog Gustavea Eiffela. Svjetionik iz 1885. godine ima neobičnu strukturnu sličnost s Eiffelovim tornjem koji je izgrašeđen četiri kodine kasnije. Svjetionik je danas automatiziran poput većine svetionika u Finskoj.

Danas je u tijeku rasprava o gradnji mosta preko otoka u tjesnacu Kvarkena od tri dijela duljine oko 40 km. Raspravu su potaknuli gradovi na suprotnim obalama tjesnaca, Umeå i Vaasa. No, i švedska i finska vlada ističu veliku cijenu takvog poduhvata (oko 1.5 do 2 milijarde eura), ali i veliku opasnost od ugrožavanje prirodnog okoliša.

Izvori uredi

  1. Per Erik Persson, "Od Vindelkrokena do Holmögadda", Šveski turistički godišnjak (Svenska Turistföreningens årsbok), 2001., str.26, ISBN 0283-2976

Vanjske veze uredi