Krste Juras (Šibenik, 21. srpnja 1945.), hrvatski brodograđevni stručnjak, pjesnik i tekstopisac.

Životopis uredi

U rodnom Šibeniku završio je gimnaziju da bi 1964. upisao studij brodogradnje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje 1972. diplomira. Na matičnom fakultetu doktorira 1989. s temom iz brodske akustike.

Oženjen je Jasminkom Juras, s kojom ima dvoje djece, Ivana i Marinu.

Profesionalna karijera uredi

  • 1972.-74. zaposlen je u Brodogradilištu Split (služba Inženjeringa).
  • 1974.-89. u Brodarskom institutu u Zagrebu surađuje na razvoju i projektiranju patrolnih brodova tipa Mirna, raketnih topovnjača tipa Končar/Šibenik, fregata tipa Kotor/Pula te jurišnih desantnih čamaca tipa DJČ.
  • 1989. doktorira na FSB u Zagrebu s disertacijom Buka na manjim brodovima.
  • 1989.-92. voditelj akustičkog inženjeringa u Zavodu za kontrolu kvalitete robe u Zagrebu.
  • 1993.-96. direktor Sektora specijalne brodogradnje u Brodarskom institutu.
  • 1994.-99. voditelj inženjeringa (projekt, gradnja, opremanje) prvog hrvatskog protuminskog broda tipa Korčula.
  • 1999.-2000. glavni urednik znanstvenog časopisa Brodogradnja.
  • 2000.-01. direktor Remontnog brodogradilišta Šibenik.
  • 2001.-05. voditelj projekta Materijali i tehnologije za gradnju vrlo brzih brodova, financiranog od Ministarstva znanosti i tehnologije.
  • 2002. u svojstvu samostalnog projektanta plovila posebne namjene osniva tvrtku Nova Projekt.
  • 2004. pobjeđuje na međunarodnom natječaju za projekt brodova Libijske obalne straže, po mnogo čemu unikatnim projektom PV30 –LS.
  • 2006.-2008. po njegovom projektnim rješenjima u više hrvatskih brodogradilišta izgrađeno te isporučeno ukupno šest brodova tipa PV30 –LS.
  • 2009. brodogradilište Kraljevica otkupilo mu idejni projekt univerzalnog brzog patrolnog broda tipa FPV38-LS.

Kao znanstvenik, Krste Juras objavio je na desetke znanstvenih i stručnih radova s područja brodske akustike, osnivanja plovila posebne namjene te povijesti brodogradnje i ratovanja na moru na relevantnim domaćim i svjetskim skupovima te u stručnim časopisima.

Pjesnička djela uredi

Juras je do sada objavio četiri pjesničke zbirke:

  • Balada o tekstopiscu (1982.)
  • Resselov vijak (1985., ilustrirao Hrvoje Šercar)
  • Dalmacija u mom oku (1996., s Marijom Braut)
  • Samo moru virujen (2008.)

Pjesme su mu uvrštene u antologiju hrvatskog pjesništva o moru, pomorcima i brodovima (Moreplovi, 1990) te hrvatskog domoljubnog pjesništva (Mila si nam ti jedina, 1998).

O njegovom pjesničkom doprinosu pohvalno su se izrazili Milivoj Slavićek, Zdravko Zima, Ivo Brešan, Drago Britvić i drugi.

Zabavna glazba uredi

Osobito je zapažen i cijenjen Jurasov uglazbljeni pjesnički opus, započet početkom sedamdesetih . U tom smislu valja istaknuti njegovu posljednju pjesničku zbirku Samo moru virujen (Vuković Runjić, 2008), koja sadrži 50 izabranih (od ukupno nekih 250) uglazbljenih stihova, u kojima su čitatelji, osim amblematske naslovne, pronašli brojne evergrine poput Dalmacije u mom oku, Šibenske balade, Ljubav je tvoja kao vino, Jubi san vašu ćer, Ludo more, Malo mora na mom dlanu, Dišperadun i mnoge druge.

To je bilo dovoljno da ga, recimo, Ivica Ivanišević proglasi pjesnikom izgubljenog zavičaja, Nikola Petković autorom bezvremenih pjesama, budući da se pjevaju, s autorom i bez njega, dok za Sinišu Kekeza Juras je sve reka u dvi riči, u nadahnutom spoju potrebe i gušta.

Krste Juras je, bez ikakve sumnje, jedinstven na našoj glazbenoj sceni, ne samo iz razloga što je u svojoj matičnoj, brodograđevnoj, profesiji ostvario vrhunske rezultate, već i stoga jer je jedini –uspješno- pisao za potpuno različite interpretatore i glazbene žanrove od klapskih uspješnica do Miše Kovača, od šansona Ibrice Jusića i Zvonka Špišića do simfo rocka Dade Topića ili prve postave Stijena, od čistih šlagera do ispovjednih pjesama jedne Meri Cetinić.

Dobitnik je brojnih festivalskih nagrada (Split, Zagreb, Opatija, Omiš, Šibenik itd).

S autorom glazbe Zdenkom Runjićem je u razdoblju 2002.-04. surađivao na operi Grgur, za koju je napisao libreto. Premijera Grgura predviđena je za sezonu 2012./13.

Ostale djelatnosti uredi

Krste Juras je scenarist, voditelj i dijelom redatelj TV dokumentarne serije Hrvatska korablja, na temu hrvatske brodograditeljske i pomorske baštine. Serija je snimana ratnih devedesetih, da bi 1996. bila emitirana te od tada višekratno reprizirana.

Krste Juras je svu svoju erudiciju pokazao i kao jedan od najuspješnijih natjecatelja TV kvizova, u izuzetno dugom razdoblju 1968.-2004.

Izvori uredi