Kron ili Hron, ili Kronos ili Hronos (grč. Κρόνος [Krónos], lat. Cronus), bog je žetve u grčkoj mitologiji, a pandan mu je u rimskoj mitologiji Saturn. Kron je i bog sjemena. Miješa se s bogom vremena Kronom, koji nastaje iz Kaosa. U Ateni se na dvanaesti dan svakoga mjeseca održavao festival Kronia u čast Kronu.

Kastriranje Urana uredi

 
Reja donosi dijete Kronu da ga pojede

Kron je sin Geje, Majke Zemlje i Urana, boga neba, najmlađi od Titana. Braća su mu Kiklopi i Hekatonhiri, žena mu je najljepša Titanida, Reja. Vođa je Titana. Kad su Titani rođeni, bili su lijepi, za razliku od Kiklopa i Hekatonhira, koje je Uran zatvorio jer su ružni. Geja se naljutila i okupila Titane te dala Kronu srp da kastrira Urana. Okean je bio protiv toga. Kron je uzeo srp i kastrirao svog oca njime, bacajući njegove spolne organe u more iz kojih je nastala Afrodita, božica ljepote. Iz Uranove krvi rođeni su Giganti, potom Erinije i Melije. Također, Kron je svrgnuo titansku zmiju Ofiona koji je stezao svijet, a potom je nastupilo blagostanje. Ljudi, koji su djeca Geje i Ponta, živjeli su u miru pa je vladalo zlatno doba: ljudi tog vremena nisu imali potreba za vlašću i pravilima, jer su jednostavno svi sve činili ispravno, pa za time niti nije bilo potrebe.

 
Giorgio Vasari: Kastriranje Urana

Kronova djeca i njegov pad uredi

Kronu je Geja izrekla proročanstvo da će ga svrgnuti njegov sin. Kron se oženio Rejom i uplašio. Ona mu je rodila djecu - Demetru, Heru, Hada, Hestiju i Posejdona. Kad se rodio Zeus, Reja je zamolila majku da ga spasi, a ona je svog unuka sakrila u špilju na Kreti, ili je to učinila Admanteja, nimfa. Koza Amalteja je hranila Zeusa mlijekom, dok su plesači vikali kako bi sakrili plač. Kad je odrastao, Zeus je po nalogu svoje bake i djeda, rasporio Kronovu utrobu ili mu dao napitak pa je povratio svoje potomke. Nakon što ih je oslobodio, Zeus je u ratu Titanomahiji svrgnuo oca, ali je on pobjegao. Titani igraju važnu ulogu u pjesmama pripisanima Orfeju. Tamo Reja opije Krona medom, a Zeus ga okuje i kastrira, pa ga sakrije u špilju Noći - Nikte, gdje stalno proriče budućnost.

Eksterni linkovi uredi

Primordijalna božanstva