Kralj Zhuang od Chua

Kralj Zhuāng od Chǔa (楚莊王) (? - 591. pne.) bio je vođa države Chu i jedan od Pet hegemona u periodu Proljeća i Jeseni kineske historije. Osobno ime mu je bilopo Mi Lǚ (羋侶).

Na prijestolje je stupio godine 613. pne.. Tada je Kraljevstvo Chu bilo u rasulu. Usprkos toga, u prve tri godine vladavine Zhuang je sve vrijeme i energiju trošio na lov i raskošne zabave. Nekoliko dvorjana je kralj zabrinuo, ali se nitko nije usudio ništa reći jer su dobili upozorenje da će biti pogubljeni ako ospore njegov način vladavine. Na kraju je jedan stariji ministar odlučio izazvati kralja postavivši mu zagonetku, na što je kralj odgovorio da je čekao tri godine da se na dvoru nađe rodoljub.

Nakon toga je postavio Sunshu Aoa (孫叔敖) za kancelara i tako započeo reforme. Poljoprivredna proizvodnja države Chu se povećala za vrijeme njegove vladavine, a pomogla joj je Sunshu Aova izgradnja velikih brana i stvaranje velikog rezervoara u današnjem sjevernom dijelu provincije Anhui. Godine 611. pne. je anektirao državu Yong i tako ojačao državu Chu.

Nakon nekoliko vojnih pobjeda, čak je pokušao preuzeti mjesto kralja Zhoua.

U bitci kod Bija, njegova je vojska porazila vojsku države Jin,. Kasnije je stekao heemoniju nad drugim državama.

Izvori uredi

  • Editors Lin Handa (林汉达), Cao Yuzhang (曹余章). "Five thousand Years of Chinese History" (上下五千年). 1990, Youth & Children Publishing, PRC.

Šablon:China-royal-stub