Kralj Goujian od Yuea

Kralj Gouijan od Yuea (kineski: 越王勾踐) (vladao 496. pne. - 465. pne.) bio je kralj Kraljevstva Yue (današnji Shanghai, sjeverni Zhejiang i južni Jiangsu) pred kralj Period Proljeća i Jeseni, pod imenom Si Goujian (姒勾踐)[1]. Goujian je bio sin markiza Yunchanga od Yuea.

Vladavina kralja Gouijiana je koincidirala s posljednjim velikim sukobom perioda Proljeća i Jeseni, odnosno borbom između Wua i Yuea, a u kojoj je njegova država odnijela konačnu pobjedu, anektiravši svog suparnika. Zbog toga se kralj Goujian često smatra posljednjim od Pet hegemona.

Rat između Wua i Yuea uredi

Rat između Wua i Yuea je imao nekoliko faza. Zapoečo je kada je Yue princeza, udana za jednog od prinčeva susjedne države Wu, napustila muža i vratila se u državu Yue. To je bio povod za rat.

Nakon što je markiz Yunchang umro, a na prijestilje došao Goujian, kralj Helu od Wua je iskoristio priliku i napao državu Yue. U bitci kod Zui Lija (槜李之战), Yue je porazio državu Wu, a kralj Helu je bio smrtno ranjen; prije smrti je svom sinu Fuchaiju rekao da nikada ne zaboravi Yue. Fuchai je ispunio obećanje, osvetio oca i porazio Yue. Tada je Goujian zarobljen te doveden na Fuchaijev dvor gdje je tri godine bio sluga sve dok mu nisu dozvolili da se vrati u postojbinu.

Kada se vratio u Yue, kralj Goujian je ponovno preuzeo vlast i na svoj dvor doveo iskusne i spsoobne političare Wen Zhonga i Fan Lija, koji su mu kao savjetnici pomagali u obnovi države i pripremama za novi rat. Istovremeno su njegovi ministri nastojali oslabiti Wu pomoću mita i diplomatskim intrigama. Tako je podmićen Fuchaijev ministar [Bo Pi], koji je dao smaknuti vjernog ministra Wu Zixua nakon što je ovaj predložio da se Yue ponovno napadne i ovaj put anektira.

Dok je vladao u tom periodu, Goujian nije uživao u kraljevskoj raskoši, nego je spavao na trskama i jeo istu hranu kao seljaci, istovremeno se tjerajući da kuša žuč. Na taj se način stalno podsjećao poniženja koje je pretrpio na dvoru Wua. Zbog toga je u kineski jezik ušla fraza, "Wo Xin Chang Dan" (što doslovno znači "spavati na trskama i kušati žuč").

Nakon što je deset godina provodio ekonomske i političke reforme, Država Yue se ne samo oporavila od poraza, nego i značno ojačala. Shiji tako navodi kako su njeni vojnici bili spremmni jurišati na strijele poput žednih ljudi koji se žele napojiti. Gouijan je iskoristio Fuchaijev pohod protiv Jina za hegemoniju, te je svoju vojsku poslao na glavni grad Wua, zauzevši ga i ubivši krunskog princa. U 24. godini svoje vladavine (473. pne.), Goujian je pokrenuo novi pohod na glavni grad Wua. Opsada je trajala tri godine, a nakon što je odbijena ponuda za predaju, Fuchai je izvršio samoubistvo. Tada je državu Wu anektirala država Yue.

Vojska kralja Goujiana je bila poznata po tome što je prva linija vojnika bila sastavljena od osuđenika na smrt, te što su oni prije svake bitke jedni drugima rezali glave kako bi uplašili neprijatelja. [2]

V. također uredi

Izvori uredi

  1. Bo Yang, Outlines of the History of the Chinese (中國人史綱), vol. 1, pp. 184-187.
  2. Sima Qian, Shiji (史記), Ch. 41, 中華書局, 2006, p. 272.
Prethodi:
Markiz Yunchang od Yuea
Kralj Države Yue
496. pne.465. pne.
Slijedi:
Kralj Shi od Yuea