U egipatskoj mitologiji, Konsu (alternativno Chonsu, Khensu, Khons, ili Khonshu) bio je drevno lunarno božanstvo, iz vremena prije nego što je stvorena formalna struktura panteona. Ime mu održava činjenicu da je Mjesec (Iah na egipatskom) putovao noćnim nebom, jer znači Lutalica, a također ima titule Grlitelj, Putovođa i Branitelj, jer je čuvao noćne putnike.

Konsu kao mladić, sliči Ptahu

Opis i uloga uredi

Kao bog svjetla u noći, Konsu se zazivao za zaštitu od divljih životinja, povećanje muške plodnosti i pomoć pri liječenju. Govorilo se da kada Konsu načini polumjesec sjajnim, žene začinjaju djecu, stoka postaje plodna, a svaka nozdrva i svako grlo se ispuni svježim zrakom. Konsu također može značiti kraljeva placenta, a u skladu s time se u najstarija vremena smatrao božanstvom koja ubija kraljeve (faraonove) neprijatelje i vadi njihovu iznutricu kako bi se njome služio kralj, metaforički stvarajući nešto što kralju služi kao placenta.

 
Amon, Mut i Konsu

Taj krvoločni aspekt je bio zaslužan za to što je u Tekstovima piramida navođen kao (onaj) koji živi od srdaca. Također je postao povezan s pravim placentama, postavši deifikacijom kraljevske placente i bogom povezanim s rođenjem djeteta. Konsu je postupno zamijenio ratnog boga Menthua kao sin Mut i Amona u Tebi za vrijeme Srednjeg kraljevstva, jer je bazen u hramu Mut bio u obliku polumjeseca. Kako su ovo dvoje bili smatrani dobroćudnim božanstvima, Menthu je postepeno izgubio svoje agresivne aspekte. U umjetnosti je Konsu prikazivan kao dijete s glavom jastreba koje nosi polumjesec ispod diska punog Mjeseca.

Glava mu je bila izbrijana osim pramena koja su nosila egipatska djeca, što ga je činilo Djetetom Konsuom. Povremeno se Konsu prikazivao kao mladić s mlatom faraona i orglicom menat. Ponekad je prikazivan na leđima guske, ovana ili dva krokodila. Konsuova sveta životinja je babun, koga su Egipćani smatrali Mjesečevom životinjom. Konsu se pojavio kao lik u suvremenoj književnosti, od čega je najpoznatiji primjer pokroviteljsko božanstvo Marvel Comicsovog superheroja Moon Knighta.

Eksterni linkovi uredi