Konstantin Nemanjić

Konstantin Nemanjić je bio naslednik kralja Milutina (12821321). Nakon smrti svoga oca, ubio ga je mlađi brat Stefan Dečanski koji je prigrabio vlast (13221331).

Konstantin Nemanjić

Freska na kojoj se nalazi Konstantin
Freska na kojoj se nalazi Konstantin

Datum rođenja oko 1282 ili 1283.
Mesto rođenja nepoznato (Kraljevina Srbija)
Datum smrti 1323.
Grob crkva Svetog Nikole u Zvečanu
Titula Kralj Srbije (neokrunjen)
Period 29.10. 13216.1. 1332
Prethodnik Stefan Uroš II Milutin
Naslednik Stefan Uroš III
Poreklo
Dinastija Nemanjići
Otac Milutin
Majka kćer Jovana Anđela.
Porodica

Konstantin je sahranjen u crkvi svetog Nikole u Zvečanu.

Život uredi

Konstantin je najverovatnije rođen 1282. ili 1283. godine u drugom Milutinovom braku, sa ćerkom vladara Tesalije Jovana I Anđela (12711296), čije ime nije sačuvano u izvorima. On je, nakon neuspešne pobune Stefana Dečanskog 1314. godine i smrti Milutinovog brata Dragutina (kralj Srbije 12761282, kralj Srema 12821316) 1316. godine, dobio titulu mladog kralja i dodeljena mu je na upravu Zeta, čime je praktično ozvaničen njegov status prestolonaslednika. U prilog tome ide i njegov portret u Gračanici, kovanje sopstvenog novca, kao i pominjanje uz Milutina na prilogu crkvi svetog Nikole u Bariju.

Međutim, Milutin ga nikada nije ozvaničio kao svog naslednika na državnom saboru, što je nakon njegove smrti 29.10.1321. godine otvorilo prostor njegovom drugom sinu Stefanu i Dragutinovom sinu Vladislavu, da istaknu svoje pretenzije na mesto kralja Srbije.

Zahvaljujući podršci crkve, Stefan je 06.01.1322. godine ovenčan za kralja Srbije, nakon čega je, prema piscu njegovog žitija Grigoriju Camblaku, ponudio Konstantinu da primi drugo dostojanstvo carstva, kao drugi sin. On je to odbio, uzdajući se u snagu svoje vojske. Detalji sukoba nisu poznati, ali je izvesno da je do bitke između njih došlo tokom 1323. godine. U njoj su Konstantinove snage poražene, deo njegovih trupa je prešao na Stefanovu stranu, a on sam je najverovatnije zarobljen ili je poginuo u povlačenju.

U nekim hronikama su zabeležene su priče o njegovom surovom pogubljenju, u kojima svakako da ima preterivanja. Pseudobrokar navodi da je po Stefanovoj naredbi zakucan ekserima za drvo, nakon čega je presečen na pola, dok Orbini navodi da je to urađeno po naredbi njegovog brata od strica Vladislava, koji ga je uhvatio. Postojala je čak i legenda da mu glava, po Stefanovoj naredbi, odsečena i odrana, nakon čega je od nje napravljen pehar iz koga je on pio vino.

Nakon Konstantinove smrti, telo mu je preneto i sahranjeno u crkvi svetog Nikole u Zvečanu, u kome se nalazio jedan od dvorova Nemanjića. Nepunu deceniju kasnije 11.11.1331. godine, u Zvečanu je umro (po nekim navodima je ubijen) njegov brat Stefan, koji je tu zatvoren po naredbi svog sina Dušana, koji ga je zbacio sa vlasti par meseci ranije.

Vidi još uredi

Prethodnik:
Stefan Uroš II
Kralj Srbije (13211322) Nasljednik:
Stefan Uroš III