Konobar ili kelner, je osoba u ugostiteljskom objektu koji poslužuje goste hranom i pićem.

Konobar
Kellner
Konobar u svom poslu
Konobar u svom poslu
Konobar u svom poslu

Obadvije riječi potječu od njemačkog - kellner, a ona pak od latinske - cellenārius = podrumar.[1] Konobar je doslovni prijevod nastao krajem 19. vijeka, da zamjeni dotad rasprostanjeni izraz - kelner.[2]

Termin je prihvaćen, jer se u to vrijeme vino čuvalo po podrumina, pa se kelner - često morao spuštati u podrum po novo vino, iako konoba baš i nije podrum, jer nije toliko ukopana. Konobar od gostiju prima narudžbu, te je prenese osoblju u kuhinji ili na šanku i vodi računa o tome da gosti naručeno dobiju brzo i kvalitetno. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe te ispostavljanje računa i naplata usluga.

Bez obzira da li rade u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni. Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskog objekta u kojem rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim.

Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskog posla. U nekim ugostiteljskim objektima to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji - od konobara se zahtjeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedenju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).


Izvori uredi

  1. Kellner (njemački). Kurzes deutsches Wörterbuch für Etymologie. Pristupljeno 28. 04. 2016. 
  2. Podrum i konoba (hrvatski). Matica hrvatska - Vijenac. Pristupljeno 28. 04. 2016. 

Vanjske veze uredi