Klodvig II (francuski: Clovis, njemački: Chlodwig, latinski: Chlodovechus, 637 – 27. novembar 655 ili 658) bio je franački kralj Neustrije i Burgundije. Na tom je mjestu godine 639. naslijedio svog oca Dagoberta I. Njegov brat Sigebert III je još od 634. bio kralj Austrazije. Ispočetka je bio pod regentsvom majke Nantilde, ali je njena smrt 642. omogućila da padne od potpuni uticaj magnata (vodećih plemića), koji su otada de facto vladali njegovih kraljevstvom.

Grob Klodviga II (naprijed) i Karla Martela u Bazilici Saint Denis
"Poklonjenje [kralju djetetu] Klodvigu II", naslikao Albert Maignan, 1883 (Musée des Beaux-Arts de Rouen).

Klodvigov majordom Erhinoald je kao robinju posjedovao Baltildu, zarobljenu anglosaksonsku plemkinju. Nastojeći steći kraljevu naklonost, dao ju je Klodvigu za ženu. Ona mu je rodila tri sina, od kojih su sva trojica kasnije postali kraljevi - Klotara - koji ga je naslijedio u Neustriji i Burgundiji; Hilderika, koga je Ebroin postavio na austrazijsko prijestolje; i najmlađeg Teuderika koji je ponovno ujedinio cijelu Franačku.

Ovisno o tome kada se uzima njegova godina smrti, neki historičari Klodviga smatraju legitimnim kraljem Austrazije u periodu 656–57 kada je Austrazijom vladao uzurpator Hildebert Usvojeni. Historičari ga često navode kao jednog od prvih roi fainéant (lijenih kraljeva).

Klodvig II je bio sahranjen u Bazilici Saint Denis u Parizu.

Klodvig II
Rođen/a: 637 Umro/la: 655
Prethodi:
Dagobert I
Kralj Neustrije i Burgundije
639–655
Slijedi:
Klotar III