Klodija Pulhra (Clodia Pulchra, 57/56. pne. - ?), također poznata i kao Klaudija (Claudia), bila je Drevni Rim|rimska plemkinja iz sredine 1. vijeka pne., najpoznatija kao prva supruga Oktavijana.

Clodia u "Promptuarii Iconum Insigniorum "

Bila je kćer popularskog vođe Publija Klodija i Fulvije. Nakon Klodijeve smrti očuh joj je postao Marko Antonije. Nakon što su Antonije i Oktavijan godine 43. pne. sklopili Drugi trijumvirat, Fulvija je predložila se taj savez dodatno podupre Oktavijanovim brakom za njenu kćer i Antonijevu pokćerku. Istovremeno je treći trijumvir Lepid predložio svoju nećaku Serviliju. Oktavijan se na kraju odlučio za Klodiju.

Brak je kratko potrajao jer se oko godine 41. pne. Oktavijan odlučio od nje razvesti kako bi se oženio za Skriboniju, rodbinski povezanu sa Sekstom Pompejem s kojim je tada pokušao sklopiti savez. Brak između Oktavijana i Klodije nije bio nikada konzumiran, te je nakon razvoda Fulviji poslao pismo u kojem je izvještava da joj kćer vraća "u besprijekornom stanju". Fulvija se, međutim, našla smrtno uvrijeđenom te je zajedno sa Lucijem Antonijem skovala plan da Oktavijana svrgne s vlasti u Rimu. Taj je plan doveo do kratkotrajnog Peruzinskog ili Fulvijinog rata koji je završio Fulvijinim porazom i izgnanstvom. Što se dogodilo s njenom kćerkom, nije poznato.

Napomene uredi