Klazomena (također Clazomenae, grčki: Κλαζομεναί, Klazomenai, suvremeni Kilizman kraj İzmira u Turskoj) bio je drevni grčki grad u Joniji i član Jonskog dodekapolisa (konfederacije dvanaest gradova), te jedan od prvih gradova koji je kovao srebrni novac.

Radionica za proizvodnju maslinovog ulja u Klazomeni

Položaj uredi

Smješten je na zapadnoj obali Anadolije, u Izmirskom zaljevu u Turskoj, oko 30 km zapadno od Izmira. Grad je prvotno bio smješten na kopnu, ali je, vjerojatno tokom Jonskog ustanka početkom 5. vijeka pne. premješten na obližnji otok, a koga je Aleksandar Veliki nasipom ponovno spojio s kopnom.

Mitologija uredi

Gradsko božanstvo je bio Apolon. Prema mitu su ga u kočiji vikli labudovi koji su svake godine letjeli na jug iz svoje postojbine u zemlji Hiperborejaca. U Klazomeni je, pak, također bilo dosta labudova, pa se vjeruje da je riječ klazo nastala kao opis njihovog glasanja.

Historija uredi

Grad su osnovali Jonjani koju su se doselili u Aziju, odnosno kolonisti iz Flija i Kleone. Sagradili su ga na prevlaci koja je spajala kopno s poluotokom gdje se nalazila Eritra; nakon dolaska Peruijanaca, građani su grad preselili na jedan od otočića u zaljevu, a koga je kasnije nasipom s kopnom ponovno povezao Aleksandar Veliki.

Za vrijeme 5. vijeka pne. grad je dopao pod dominaciju Atene, protiv koje se pobunio za vrijeme peloponeskog rata (412. pne.). Nakon kraćeg otpora je ponovno priznao atensku vlast, te je odbio kasniji spartanski napad. Godine 387. pne. Klazomenu i druge jonske gradove je preuzela Perzija, ali je grad nastavio kovati svoj novac.

Pod Rimljanima je Klazomena postala dio provincije Azije, ali je uživala imunitet od poreza.

Danas se na mjestu drevnog grada nalazi četvrt Vourla, iz koje su uklonjene sve ruševine.

Grad je u drevno doba bio poznat po sarkofazima od terakote, a koji se smatraju jednim od najboljih jonskih slika 6. vijeka pne. Poznat je i kao rodno mjesto filozofa Anaksagore.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi