Klaudije Gotski

Klaudije Gotski ili Klaudije II. ili Marko Aurelije Klaudije Gotski (rođen 10. maja 213. ili 214. godine - umro januara 270. godine), poznat pod imenom Klaudije II, vladao je rimskim carstvom manje od dve godine (od 268. do 270.), ali je tokom ovog kratkog perioda bio uspešan i voljan vladar.

Klaudije Gotski na novcu

Njegovo poreklo nije poznato, ali se ubraja u Ilirske careve. Klaudije je verovatno bio iz okoline Sirmijuma ili iz Dardanije. Klaudije je bio komandant rimske vojske koja je pobedila Gote u bici kod Niša septembra 268. godine. Odmah zatim Klaudije je zadobio rimski presto. Optužbe da je tada ubio svog prethodnika Galijena nisu nikada bile dokazane. Posle dolaska na vlast, Klaudije je zatražio od senata da poštedi život Galijenovim rođacima i pristalicama. Klaudije, kao i Maksimin Tračanin bio je varvarskog porekla.

Klaudije kao car uredi

U vreme njegovog dolaska na vlast najveću opasnost po Rim predstavljali su Goti koji su napadali Ilirik i, naročito, Panoniju.

U bici kod Niša Klaudije i njegove legije su zaokružile Gote. Zajedno sa svojim komandantom konjice, budućim carem, Aurelijanom, Klaudije je zadobio hiljade zarobljenika, uništio gotsku konjicu. Ostatak Gota je pobegao preko Dunava, i nije se desetinama godina usuđivao da uzmemirava Rim.

Dok se ovo dešavala, drugo germansko pleme, Alemani, prešli su Alpe i napali Italiju. Klaudije je promptno napao varvare i porazio ih u bici kod jezera Benakus, u kasnu jesen 268. godine, nekoliko meseci posle bitke kod Niša. Tada se okrenuo Galskom Carstvu i u nekoliko bitaka ponovo stekao kontrolu nad dolinom Rone i Španijom. Kasnije je Galsko Carstvo bilo potpuno uništeno u doba Aurelijana. Tako je Klaudije II dao veliki doprinos da se okonča kriza III veka, koja umalo nije dovela do kraja Rimskog carstva

Ipak, Klaudiju nije bilo suđeno da dugo vlada. Kasno 269. godine, kada je pripremao rat protiv Vandala, koji su pljačkali Panoniju, pao je kao žrtva kuge i umro je početkom 270. godine. Pre nego što je umro, imenovao je Aurelijana za svog naslednika, iako je njegov brat Kvintil zakratko vladao.


Rimski senat je deifikovao Klaudija pod imenom "Božanski Klaudije Gotski".

Smrt sv. Valentina uredi

Klaudije II Gotski je takođe poznat po tome što je naredio ubistvo jednog hrišćanskog monaha, kasnije poznatog pod imenom sveti Valentin. To ubistvo se navodno dogodilo 14. februara, 269. godine.

Historia Augusta navodi da su Klaudije i Kvintil imali još jednog brata pod imenom Krisp.