Klasifikacija muzike

Muzika se može podeliti i klasifikovati u više kategorija i potkategorija, jer su dole pomenute kategorije uticale jedna na drugu, mešale se i kombinovale, te su tako vremenom nastajale nove i nove potkategorije.[1] Podela osnovnih kategorija vrši se prema:

1. Sredstvu kojim se muzika izvodi:

Fotografija sa koncerta vokalno-instrumenalne muzike.

2. Naslovu, tj. sadržaju kompozicije:

Reku Vltavu, njen tok kroz različite predele i njene ćudi, tonovima je oslikao češki kompozitor Bedžih Smetana u svom ciklusu od 6 simfonijskih poema Iz moje domovine, u kojem je „Vltava“ najpopularnija. Poema „Vltava“ predstavlja remek-delo programske muzike.
  • Programska muzika – u njoj se tonski slika (sadržaj): razne pojave u društvu i prirodi (bitke, talasi mora, žubori potoka, reka i sl.). Ova vrstu muzike kompozitori komponuju prema nekom sadržaju i programu iz literature: priča, legenda, dogaćaj ili neka zamisao; slikarstva ili neke slične umetnosti. Obzirom da su vokalne kompozicije vezane za tekst i da imaju naslov, ubrajaju se u programsku muziku. Programska muzika se najviše stvarala u drugoj polovini 19. veka. Najznačajnija dela iz ove oblasti su: Per Gint od Griga, Moja domovina (šest simfonijskih poema) od Smetane, Slike s izložbe od Musorgskog, itd.
  • Apsolutna muzika – za razliku od programske muzike, apsolutna muzika koristi čisto muzička sredstva. Dela apsolutne muzike najčešće nose naziv prema svojoj muzičkoj formi: Pesma, Rondo, Preludijum, fuga, Simfonija, Koncert, Varijacije ili po tempu u kom se izvodi kompozicija: Adađo, Moderato, Alegro, Presto itd. Ove kompozicije često uz naslov imaju i broj, opus.
Džez trio: Mel Tormé - bubnjevi, Benny Goodman - klarinet i Teddy Wilson - klavir.
Francuz Klod Debisi je sa Moris Ravelom vodeći kompozitor impresionizma (kraj 19. i početak 20. veka).

3. Žanrovima (ital. generi musicali - vezano; engl. genres of music; fr. genres de musique, nem. musikalische Gattungen)[3], tj. muzičkim vrstama (muzika koja ima ista stilska obeležja). Treba znati da su svi ti žanrovi uticali jedan na drugog, da su se mešali i kombinovali i da su tako vremenom nastajali opet novi podžanrovi. Recimo, na rok muziku uticali su mnogi žanrovi kao što su bluz, folk, džez, pa čak i klasična muzika. Dobri poznavaoci muzike mogu tačno da definišu čiji uticaj se oseti u pojedinom žanru.

Pomenimo samo mali deo muzičkih žanrova:

4. Istorijskim epohama - u muzici je to način muzičkog mišljenja nekog doba ili pojedinca u njemu. Tako postoji muzika:

5. Religijskoj osnovi:

Trubaduri, 14. vek.
Poslušajte jedinu sačuvanu pesmu iz 1100. god, koju je komponovala žena trubadur, Comtessa de Dia[4] : O ovom zvuku Play

6. Načinu izvođenja:

CD ili kompakt disk je medij koji služi za čuvanje fiksiranog izvođenja, kao i za njegovu reprodukciju.

Kako se mogu izvoditi sve kategorije muzike uredi

 
Instrumentalni (kamerni) trio - ansambl od 3 instrumentalna izvođača (živo izvođenje).

Zavisno od broja izvođača, sve tri pomenute kategorije muzike mogu se izvoditi kao:

  • Duo, kada pevaju ili sviraju dvoje.
    • Postoje nstrumentalni sastavi sastavljeni od dva instrumenta. Ako su oba instrumenta ravnopravna, onda se radi o kamernoj muzici. Taj sastav zovemo kamerni duo. Ako jedan instrument dominira nad drugim, onda se radi o solističkoj muzici.
  • Trio, kada pevaju ili sviraju troje.
  • Kvartet, kada pevaju ili sviraju četvoro i tako dalje...
  • Hor je sastav u kome peva više od osam pevača u grupi. Horske kompozicije bez instrumentalne pratnje zovu se a kapela.
  • Orkestar, kada instrumentalisti sviraju zajedno, u grupi.

Vidi još uredi

Izvori uredi