Kirsten Caroline Dunst (30. april 1982 -) je američka glumica, pevačica i manekenka. Glumački debi je imala još kao dete, nastupom u Oedipus Wrecks, kratkom filmu koji je predstavljao segment Vudi Alena u omnibus-filmu Njujorške priče 1989. godine.[1] Ulogom Klaudije u filmu "Intervju sa vampirom" stekla je slavu i nominaciju za Zlatni globus najbolje sporedne uloge. Nakon toga usledio je niz zapaženih nastupa. Meri Džejn Votson,[2] u filmskoj trilogiji Spajdermen (2002–2007), je njena komercijalno najuspešnija uloga. Na filmskom festivalu u Kanu 2011. godine proglašena je najboljom glumicom u filmu Melanholija [3] Larsa fon Trira [4]. Dunst je 2001. godine imala pevački debi u filmu "Preboli me"[5]. Iste je godine bila zapažena njena numera pesme "After You've Gone" na odjavnoj špici filma "Mjaukanje mačke" (The Cat's Meow).

Kirsten Dunst
glumica, pjevačica, manekenka
Kirsten Dunst is pictured outdoors; she has wavy red hair and is wearing a white dress with ruffles around the collar and in front.
Dunst na njujorškom Tribeca Film Festivalu 2010.
Biografske informacije
RođenjeKirsten Caroline Dunst
30. 4. 1982. (1982-04-30) (dob: 41)
Point Pleasant, New Jersey, New Jersey, SAD
Državljanstvodvostruko američko/njemačko
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, pjevačica, manekenka
Opus
Djelatni period1989–

Rani život uredi

Danst je rođena u gradu Point Plezant u državi Nju Džerziju. Majčino ime je Inez[6], a očevo Klaus[7]. Kirsten Danst ima mlađeg brata po imenu Kristijan[8]. Otac je radio u službi za zdravstvene usluge, a njena majka je umetnik i vlasnik galerije[9]. Danstin otac je Nemac, poreklom iz Hamburga, a majka, koja je rođena u Nju Džerziju, je nemačko-švedskog porekla. Danst je 2011. prihvatila Nemačko državljanstvo[10] i sada ima dvojno državljanstvo - Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke. Danst je živela u naselju Brik Taunšip u državi Nju Džerzi do jedanaeste godine, gde je pohađala privatnu školu Ranej[11]. Nakon što su joj se roditelji rastali, seli se sa majkom i mlađim bratom u Los Anđeles, gde je pohađala Laurel Hol školu u Severnom Holivudu. Njena majka je podnela zahtev za razvod 1995. Naredne godine Danst započinje da pohađa privatnu katoličku srednju školu Notr Dam u Los Anđelesu. Svoju glumačku karijeru, koju je započela kao dete, nastavila je posle maturiranja u Notr Dam školi. Kao tinejdžerka, otkrila je da je teško da se nosi sa popularnošću i neko vreme je krivila majku što ju je prerano uvukla u svet glume. Medjutim, kasnije je rekla da je njena majka "uvek imala najbolje namere"[12]. Na pitanje da li ima neku pritužbu na način kako je provela svoje detinjstvo, Danst je rekla:"Pa baš nije bio prirodan način odrastanja, ali to je bio način na koji sam odrasla i ne bih ga menjala. Moram svoje stvari da rešim... Ne mislim da iko može da kaže: Moj je život više upropašćen od tvog...svako ima svoje probleme"[13].

Počeci uredi

Sa samo tri godine započela je svoju karijeru kao mala manekenka u televizijskim reklamama[6]. Imala je ugovor sa agencijama Ford Models i Elit Model Menadžment[6]. Sa šest godina imala je svoj prvi filmski nastup u sporednoj ulozi Oedipus Wrecks, kratkom filmu Vudija Alena , koji je predstavljao deo omnibus filma Njujorške priče (1989)[6]. Ubrzo nakon toga je dobila malu ulogu ćerke protagoniste (koga je tumačio Tom Henks) u filmu Lomača taštine (1990),[6]. 1993. godine Danst je igrala lik Hedril u "Dark Page", sedmoj epizodi sedme sezone TV-serije Zvezdane staze: Nova generacija[14].

Proboj uredi

Ključni trenutak njene karijere je bio film Intervju sa vampirom iz 1994 godine, ekranizacija istoimenog romana[15] En Rajs. U njemu je Danst igrala malog vampira u liku Klaudije, a njene staratelje tumače glavni glumci Tom Kruz i Bred Pit. Film je dobio polovične kritike ali su mnogi filmski kritičari pohvalili Danstin nastup. Rodžer Ebert je prokomentarisao da je lik u kojem je Danstin igrala malog vampira bio jedan od jezivijih aspekta filma i pomenuo je njenu sposobnost da prenese odraz sredovečnih godina u liku očigledne mladosti.[16] Tod Makarti u časopisu Variety napisao je da je Danst bila "baš prava za porodicu"[17]. U istom filmu je Danst odglumila svoju prvu scenu filmskog poljupca, sa Bred Pitom, koji je od nje stariji osamnaest godina. Kasnije je za časopis Intervju, komentarišući te scene [18] rekla da se ljubeći sa njim osecala neugodno: "Bilo mi je baš odvratno. Mislim, imala sam 10 godina"[19]. Njeno nastupanje joj je donelo nagradu MTV za probojni nastup, nagradu Saturn za najbolju mladu glumicu i njenu prvu nominaciju za Zlatni Globus.

Iste godine 1994. je Danst nastupila u filmu Male žene zajedno sa Vinonom Rajder i Kler Dejns. Film je dobio blagonaklone kritike. Tako je Janet Maslin u Njujork Tajmsu napisala je da je film bio najbolja obrada istoimenog romana i posebno pri tome naglasila nastup Danst. Po njoj "savršeni kontrast liku odgovorne i poduzetne sestre Džo dolazi u iznenađujuće upečatljivoj Kirsten Danst u liku Ejmi, čija sujeta i blistavi nestašluk imaju daleko više smisla kada je tumači jedanaestogodišnje svađalica, nego što je to bio slučaj sa odraslom Džoun Benet (u verziji) iz 1933. godine. Danst je takođe strahovito delotvorna kao dete krvopija u filmu Intervju sa Vampirom, ona je mali vamp sa velikom budućnošću"[20].

 
Kirsten Dunst Cannes 2011

1995. je nastupila u filmu Džumandži[21], ekranizaciji istoimene dečije knjige [22] Krisa Van Alsburga o zlokobnoj društvenoj igri koja oživljava stvorenja iz džungle. Danst je u filmu bila deo glumačkog ansambla koji su još činili Robin Vilijams, Boni Hant i David Alan Grier. Film je širom sveta zaradio 262 miliona dolara. Iste godine je od časopisa People izabrana među "50 najlepših ličnosti sveta"[23][24], čast koja će joj ponovo biti ukazana 2002. godine.

Godine 1996. je Danst nastupila u trećoj sezoni Urgentni centar. U njoj je glumila Čarli Čimingo, dete-prostitutku o kojoj se počinje starati dr. Daglas Ros, protagonist serije koga je glumio Džordž Kluni. 1997. godine je pozajmila glas[23] liku mlade Anastasije u animiranom filmu Anastasia. Godine 1997. je Danst igrala malu ulogu u političko-satiričkom filmu Ratom protiv istine (Wag the Dog), gde su glavne zvezde bili Robert De Niro i Dastin Hofman. Naredne godine je pozajmila glas za lik Kiki, trinaestogodišnje kalfe koja je napustila svoje rodno selo, u engleskoj sinhronizaciji japanske animirane serije Dostavne službe dobre veštice Kiki (1988).

Danst je potom bila ponuđena uloga Anđele u filmskoj drami Američka lepota. Ona je tu ponudu odbila jer nije htela da se pojavi u filmu sa sugestivnim scenama seksualne prirode i ljubi lik koga je glumio Kevin Spejsi (ulogu je umesto nje preuzela Mena Suvari). Svoju ulogu je kasnila objasnila: "Kada sam ja čitala to, imala sam 15 godina i nisam smatrala da sam dovoljno zrela da shvatim tekst za film[25]". Danst se iste godine zajedno sa Mišel Vilijams, pojavila filmskoj komediji Dik, koja je kroz priču o dve tinejdžerke koje sticajem okolnosti ruše predsednika Niksona na parodijski način prikazivao aferu Votergejt.

Iste je godine nastupila u filmu The Virgin Suicides, nezavisno produciranoj filmskoj drami u režiji Sofije Kopole, a u kome je igrala ulogu problematične adolescentkinje Luks Lisbon.[26] Film je sledeće godine prikazan na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u San Franciscu, te je dobio uglavnom povoljne kritike. Kritičar Piter Stak (Peter Stack) je u San Francisco Chronicle za Danst napisao da je "predivan balans između nevinosti i neobuzdanosti".[27]

Godine 2000. je Danst glumila lik Torens Šipman,[28] vođe navijačica u filmu Bring It On.[29] Film je uglavnom povoljnno recenziran [30], pri čemu su mnogi kritičari najviše pohvala sačuvali upravo za Danst. A.O. Skot je u svojoj kritici rekao "sjajna glumica komedije, uglavnom što njena velika izražajna širina i spretnost može da se proteže od anskioznosti do agresije ka istinskom bolu". Čarls Tejlor je na vebsajtu Salon zapazio je da: "među savremenim glumicama koje su tinejđerke, Danst postaje najsjajniji parodist koji se može zamisliti", iako je on mislio da film nije uspeo da joj pruži tako dobru ulogu kao što je imala u filmu Dik ili u filmu The Virgin Suicides.[31] Džesika Vinter je u časopisu Village Voice pohvalila Danst, ističući da je njeno izvođenje "tako živahno i šašavo kao u filmu Dik" i prokomentarisala je da "Dunst pruža osnovu filmu Bring It On, igra je kao šašavu parodiju a ne kao uglađenu, piskavu i srozano neotesanu".[32] Peter Stak je u San Francisco Chronicleu filmu dao negativno mišljenje, ali uprkos tome pohvalio Danst za njenu spremnost "da bude toliko luckasta i prijatna".[33]

Sledeće godine Danst je imala glavnu ulogu u tinejdžerskoj komediji Get Over It. Danst je kasnije objasnila da je jedan od razloga prihvatanja uloge bio taj što je imala šansu da peva.[34] Godine 2001. je također dobila priliku da igra Marion Dejvis, legendarnu glumicu iz doba nemog filma, u filmu The Cat's Meow, koji je režirao Peter Bogdanovicg Derek Elej je u časopisu Variety film opisao kao razigran i razmetljiv, rekavši da je "ovo bila Danstina najbolja predstava do danas".[35] Za svoj nastup je dobila nagradu na Filmskom festivalu u Mar del Plati 2002. godine.

Spajdermen i kasniji filmovi uredi

Superheroj Spajdermen iz 2002 godine, je do tada najuspešniji film njene karijere. Danst je igrala Meri Džejn Votson,[36] najboljeg prijatelja i ljubav zanimljivog glavno lika kojeg igra Tobi Magvajer. Film je režirao Sam Raim.[37] U pregledu Los Anđeles Tajmsa, kritičar Kenet Turan napomenuo je da su Danst i Magvajer stvorili pravu vezu na ekranu, zaključujući da njihova veza privlači publiku do te mere koja se retko viđa u filmovima.[38] Spajdermen je postigao i komercijalu i uspeh kritike. Film je zaradio u Severnoj Americi 114 miliona tokom prvog vikenda a širom sveta stigao je do zarade od 822 miliona dolara.[39]

 
Kirsten Dunst 2013

Nakon uspeha u Spajdermenu, Danst se pojavila u filmskoj drami Levity (2003),[40] gde je igrala sporednu ulogu. Iste godine glumila je u filmu Osmeh Mona Lize (2003). Ona je bila deo glumačke grupe u kojoj su se nalazili Džulija Roberts, Megi Džilenhol i Džulija Stajls. Film je izazvao uglavnom negativne kritike. Danst se zatim pojavila u sporednoj ulozi Mari Svevo u filmu "Večni sjaj besprekornog uma" (2004),[41] sa Džim Kerijem, Kejt Winslet i Tomom Wilkinsonom. Film je primio veoma dobre kritike. Entertainment Weekly opisao je Danstin zaplet kao "divan i pametan".[42] Film je zaradio 72 miliona dolara.[39]

Uspeh prvog filma Spajdermen, doveo je Danst do ponovne uloge 2004, u nastavku Spajdermen 2. Film je dobro prihvaćen od strane kritičara[43] i postigao je novi rekord zarade za jedan vikend u Severnoj Americi.[44] Sa prihodom od 783 miliona širom sveta, postao je drugi film sa najvećom zaradom u 2004 godini. Takođe 2004 godine ona glumi teniserku u usponu na Vimbldon šampionatu zajedno sa Paul Betani, koji glumi tenisku zvezdu u romantičnoj komediji "Vimbldon".[45] Reakcije na film bile su podeljene ali mnogi kritičari su uživali u Danstinoj glumi. Klaudija Puig u časopisu "Danas"[46] izveštava da hemija između Danst i Betani je bila moćna. Danst radi dobar posao poput uverljivog igrača.[47]

2005 ona se pojavljuje kao stjuardesa Klaira Kolburn sa Orlandom Blum u filmu "Elizabet town",[48] film je napisao i režirao Kameron Krou.[49] Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu 2005 godine. Danst je otkrila da je rad sa Krouom bio prijatan, ali zahtevniji nego što je očekivala. Film je izazvao različite kritike. Zarada je bila razočaravajuća.[50]

Danstina naredna uloga bila je biografski film Marija Antoaneta 2006-te. Radjen po knjizi "Marija Antoaneta: Journey"[51] od Antonie Frejzer.[52] To je bio Danstin drugi film sa režiserom Sofijom Kopolom. Film je ekranizovan kao posebna prezentacija na Kanskom filmskom festivalu 2006-te.[53] Kritika filma bila je povoljna.[54] Film je zaradio 60 miliona dolara.[55]

2007 godine ponovo je igrala Meri Džejn Votson u filmu Spajdermen 3. Za razliku od prethodne dve pozitivne kritike prvog i drugog filma o Spajdermenu, Spajdermen 3 se suočio sa različitim reakcijama od strane kritičara.[56][57][58] Ipak, sa zaradom od 891 miliona dolara, ostao je najkomercijalniji film u nastavcima i Danstina najveća filmska zarada do kraja 2008.[39] Pošto je prvobitno zaključila ugovor sa tri filma o Spajdermenu, izjavila je da će igrati i u četvrtom filmu ali samo ako Raimi i Magvajer na filmu učestvuju. U januaru 2010 bilo je najavljeno da će Spajdermen franšiza ponovo krenuti, zato Danst, Magvajer i Raim napuštaju filmski serijal.[59][60]

2008 godine Danst je glumila sa Simonom Peg[61] u filmu "Kako izgubiti prijatelje i otudjiti se od ljudi",[62] prema istoimenoj knjizi Tobija Janga. Nakon što je potpisala za film otkrila je da se ona pridružila projektu jer je Peg trebalo da se pojavi u njemu.[63]

2010. Danstin rad je obuhvatala režija kratkog filma Bastarď[64] koji je imao premijeru na Tribeka filmskom festivalu 2010, a kasnije je bio prikazan na filmskom festivalu u Kanu 2010.[65] Njena sledeća uloga bila je u glavnoj ulozi sa Rajanom Gozlingom u romantičnoj drami "Sve dobre stvari" (2010).[66] Prikazivanje je dobilo umerene kritike[67] i film je zaradio 640 hiljada dolara.[39] Zajedno sa Brajanom Geragti[68] nastupila je u kratkom filmu Karlosa Kuarona,[69] pod nazivom "The Second Bakery Attack",[70] prerada istoimene kratke priče Haruki Murakamia.

2011. Danst je zasijala u Lars fon Trirovom naučno fantastičnom filmu Melanholija[71] kao depresivna žena na kraju sveta. Film u kojem su još glumili Šarlota Gejnsbur,[72] Kifer Saderland i Šarlota Rampling,[73] premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Kanu 2011. Film je dobio pozitivne kritike i Danst je posebno pohvaljena. Steven Loeb iz Sautemptona je napisao, "Fon Trirer i njegova zvezda pružili su najbolje ovom filmu. Danst je tako dobra u ovom filmu, ona je igrala lik bolje od bilo kog drugog do sada. Čak iako i sam film nije neverovatno umetničko delo, Danstino samo igranje je dovoljno da ga preporučim".[74] Danst je osvojila nekoliko nagrada za njen nastup, uključujući nagradu za najbolju glumicu u Kanu[75][76] i za najbolju glumicu nacionalnog udruženja filmskih kritičara.[77] Ona je izrazila interesovanje za ulogu pevačice Debi Hari legendarne grupe "Blondi".[78][79] To je predstojeći biografski film o bendu u režiji Mišel Gondrija.[80]

2012. Danst se pojavila u Žan Dijego Solanovom[81] naučno fantastično romantičnom filmu "Upside Down"[82] sa Džim Stargesom.[83] Ona je glumila u komediji "Devojačko veče"[84] produkciji Vil Ferela[85] i Adama Mekeja.[86] Ona je igrala Kamil 2012. u filmu "Na putu",[87][88] rađen po istoimenom romanu[89] Džek Keruaka.[90] Objavljeno je da će se pridružiti Klajv Oven i Orlando Blum u trileru pod nazivom "Cities".[91] Danst će 2014 početi snimanje Džek Nikolsonovog naučno fantastičnog filma "Midnight special",[92] sa Majkl Šenonom[93] i Džolom Edgertonom.[94]

Privatni Život uredi

Danst je lečena od depresije početkom 2008 u centru za lečenje "Cirque Lodge" iz Jute.[95][96] Kada je došla u ustanovu objasnila je da se već šest meseci oseća loše. Krajem marta ona je napustla centar za lečenje i započela snimanje filma pod nazivom All Good Things. U maju javno je objavila njen zdravstveni problem da bi istakla borbu sa kojom se suočavaju uspešne žene i da otkloni lažne glasine koje su bile veoma bolne za njene prijatelje i porodicu.[97][98] Ona je takođe javno objavila detalje svog "pod sedativima života" u jednom stanu u Njujorku.[99] Danst se zabavljala sa glumcem Džejkom Džilenholom od 2002 do 2004 godine. 2012 snimajući film "Na putu" pocela je da izlazi sa Garet Hedlandom.[100][101]

Državljanstvo uredi

Ona je uzela nemačko državljanstvo 2011-te godine i sada ima dvojno državljanstvo, Nemačko i Američko.[102][103]

Politička uverenja uredi

Danst je podržala demokratskog kandidata Džona Kerija na predsednickim izborima u Sjedinjenim Američkim Dražavama 2004te[104].[105] Četiri godina kasnije, 2008. podržala je demokratu Baraka Obamu na predsedničkim izborima. Danst je otrkila da je pružala podršku Obami od početka predsedničke kampanje.[106] Ona je radila na dokumentarnoj emisiji "Zašto Utorkom", gde objašnjava zašto Amerikanci glasaju utorkom.[107] Danst je objasnila da utorak nije praznik, a Amerika je zemlja sa najmanje izlaznosti birača na glasanje.[106] Ona smatra da je važno da utice na pozitivan nacin na ljude da glasaju prvog utorka u novembru.

Humanitarni Rad uredi

Danst je dala svoj humanitarni doprinos u borbi protvi side i raka dojke. Danst je bila mirovni aktivista Marla Ružička,[108] radnik je poginuo od bombe u Bagdagu.[109]

Film uredi

Film uredi

Godina Naslov Uloga Notes
1989 New York Stories Lizina ćerka
1990 The Bonfire of the Vanities Campbell McCoy
1991 High Strung Young Girl
1994 Greedy Jolene
Intervju sa vampirom Klaudia Nagrada udruženja Bostonskih filmsih kritičara za najbolju sporednu ulogu (takođe za Little Women (1994 film)
Nagrada Filmskih kritičara Čikaga za najperspektivniju glumicu
MTV filmska nagrada za najbolje izvođenje
Saturn Nagrada za najbolju mladu glumicu
Zvezda mladih nagrada za najbolju glumicu u igranom filmu drama
Nominovana – Nagrada filmskih kritičara čikaga za najbolju sporednu mladu glumicu
Nominovanad – Zlatni Globus za najbolju sporednu glumicu. – Motion Picture
Nominovanad – Chlotrudis nagrada za najbolju sporednu glumicu (takođe za Little Women (1994 film)
Little Women Mlada Amy March Nagrada udruženja Bostonskih filmsih kritičara za najbolju sporednu ulogu (takođe za Intervju sa vampirom)
Nagrada mladim umetnicima za najbolje izvođenje i najbolju glumicu
Nominated – Chlotrudis nagrada za najbolju sporednu glumicu (takođe za Intervju sa vampriom)
1995 Jumanji Judy Shepherd Nominovana – Saturn Nagrada za najbolju mladu glumicu
Nominated – Nagrada mladim umetnicima za najbolje izvođenje i najbolju glumicu
1996 Mother Night Mlada Resi Noth
1997 Anastasia Anastasija Glas
Wag the Dog Tracy Limes
1998 Kiki's Delivery Service Kiki Glas na engleskom jeziku
Small Soldiers Christy Fimple Nominovana – Nagrada mladim umetnicima za najbolje izvođenje igranog filma - najbolja mlada glumica.
Hairy Bird Verena von Stefan Takođe poznat kao All I Wanna Do ili Strike!
Animirani film Avanture Toma Sojera Becky Thatcher Glas
1999. True Heart Bonnie Snimljen 1997.
The Devil's Arithmetic Hannah Stern
The Virgin Suicides Lux Lisbon Nominovana – Najbolja tinejdžerska nagrada za film. – izabrana glumica.
Nominovana – Nagrada mladim zvezdama za najbolju glumicu-drama.
Drop Dead Gorgeous Amber Atkins
DicĶ Betsy Jobs Nominovana – Nagrada mladim zvezdama za najbolju glumicu-komedija.
2000 Crow: Salvation Erin Randall
Luckytown Lidda Doyles
Bring It On Torrance Shipman Blockbuster Entertainment nagrada za najomiljeniju glumicu.
Nominovana – Nagrada mladim umetnicima za najbolje izvođenje igranog filma - najbolja mlada glumica.
Deeply Silly
2001 Get Over It Kelly Woods/Helena Nominated – Najbolja tinejdžerska nagrada za film.
Crazy/Beautiful Nicole Oakley
Cat's Meow Marion Davies Mar del Plata Film Festival za najbolju glumici.
Histeria Charlotte Dalrymple Takođe poznat kao All Forgotten
Nominovana – Video Premiere nagrada za najbolju glumicu.
2002 Spajdermen Meri Džejn Votson Empire nagrada za najbolju glumicu
MTV filmska nagrada za najbolju žensku ulogu
MTV filmska nagrada za najbolji poljubac
Izbor Teen nagrade za film.
Nominovana –Saturn nagrada za najbolju glumicu
Nominovana – Dečiji izbor nagrada za najbolju filmsku glumicu
Nominovana – Teen nagrada za film.
2003 Levity Sofia Mellinger
Kaena: The Prophecy Kaena Glas
Mona Lisa Smile Betty Warren Nominovana – Izbor tinejdžera za igranje negativca.
2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind Mary Svevo [[Washington D.C. Area udruženje filmskih kritičara nagrada za najbolju grupu.
Spider-Man 2 Meri Džejn Votson Nominovana Empire nagrada za najbolju glumicu.
Nominovana – [[People's nagrada za najomiljeniji par na ekranu (sa Tobi Magvajerom
Vimbldon Lizzie Bradbury
2005 Elizabethtown Claire Colburn
2006 Marija Antoaneta Marija Antoaneta ShoWest nagrada za žensku zvezdu godine.
2007 Spider-Man 3 Mari Džejn Votson Nominovana – People's nagrada za najomiljniji filmski par-up
Nominovana – Dečiji izbor za najbolju žensku zvezdu.
Nominovana – Tinedžerski izbor nagrada za izbor glumice- avanturistički]]
Nominovana – Nacionala filmska nagrada za najbolju glumicu.
2008 How to Lose Friends and Alienate People Alison Olsen
2010 Second Bakery Attack Nat Short film
All Good Things Katie Marks
2011 Fight for Your Right Revisited Metal Chick Short film
Melanholija Justine Najbolja glumica Kanskog filmskog festivala.
Filmski kritičari Kansasa nagrada za najbolju glumicu.
Nacionalna nagrada za najbolju glumicu.
Robert Nagrada za najbolju glumicu

Saturn nagrada za najbolju glumicu
Los Anđeles udruženje kritičara nagrada za najbolju glumicu.
Njujork filmski kritičari nagrada za najbolju glumicu.
Nominovanad – Međunarodna nagrada za najbolju glumicu.
Nominovana – Udruženje žena nagrada filmskog žurnala za najbolju glumicu.
Nominated –Bodil nagrada za najbolju glumicu.
Nominovana – Ohajo udruženje filmski kritičari nagrada za najbolju glumicu.
Nominovana – Udruženje filmskih kritičara nagrada za najbolju glumicu
Nominovana – Chlotrudis nagrada za najbolju glumicu.
Nominovana – Dalas udruženje filmskih kritičara za najbolju glumicu.

2012 Heroes & Demons Nat Short film
Bachelorette Regan
On the Road Camille
Upside Down Eden
2013 The Bling Ring sama sebe Cameo
Charm Girl in Elevator Completed
Anchorman 2: The Legend Continues naknadno će se odrediti cameo
2014 The Two Faces of January Collette Macfarland post-produkcija
Midnight Special naknadno će se odrediti

Izvori uredi

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Stories
  2. http://tracara.com/poljubac-spajdermena/
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-31. Pristupljeno 2014-01-04. 
  4. http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2012&mm=02&dd=27&nav_id=585941
  5. http://mojtv.hr/film/6896/preboli-me.aspx
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=soubiznis&ida=2618785&id=&ime=[mrtav link]
  7. (en)-http://celebritybabies-celebfan.blogspot.com/2008/08/kirsten-dunst-and-her-father-klaus.html
  8. http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/10410/Braca-slavnih/print
  9. (en)http://www.people.com/people/kirsten_dunst/biography Arhivirano 2008-07-23 na Wayback Machine-u
  10. http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/282091/Kirsten-Danst-dobila-nemacko-drzavljanstvo
  11. (en)-http://pqasb.pqarchiver.com/app/doc/437924167.html?FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&type=current&date=May%204,%202007&author=ELEANOR%20O'SULLIVAN&pub=Asbury%20Park%20Press&edition=&startpage=&desc=THE%20JERSEY%20SHORE'S%20STARLET
  12. (en)-http://www.adelaidenow.com.au/entertainment/singing-kirstens-praises/story-e6fredpu-1111113386821
  13. (en)https://web.archive.org/web/20090428163638/http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/kirsten-dunst-far-from-an-ingeacutenue-513758.html
  14. (en)-http://The_Next_Generation
  15. http://www.knjizare-vulkan.rs/proizvod.php?Naziv=INTERVJU-SA-VAMPIROM&ID=3301[mrtav link]
  16. (en)-http://www.rogerebert.com/reviews/interview-with-the-vampire-1994
  17. (en)-http://variety.com/1994/film/reviews/interview-with-the-vampire-1200439504/
  18. http://www.vecernji.hr/zvijezde/kirsten-dunst-poljubac-s-bradom-pittom-bio-je-fuj-555440
  19. http://www.bravo.rs/hot-news/kirsten-dunst-nije-zelela-da-se-ljubi-s-brad-pittom-jer-joj-je-to-odvratno/#more-62307
  20. (en)-http://www.nytimes.com/movie/review?res=950DE0D81038F932A15751C1A962958260
  21. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-01. Pristupljeno 2014-01-04. 
  22. http://straneknjige.com/me/knjiga/jumanji-0[mrtav link]
  23. 23,0 23,1 „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-24. Pristupljeno 2014-01-03. 
  24. http://film.krstarica.com/l/filmske-vesti/ko-su-najlepsi-ljudi-na-svetu/[mrtav link]
  25. (en)-http://www.theage.com.au/articles/2002/09/29/1033283387230.html
  26. (en)-http://www.bbc.co.uk/films/2000/12/15/the_virgin_suicides_1999_review.shtml
  27. (en)-http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/2000/04/21/DD103894.DTL&type=movies
  28. (en)-http://www.rogerebert.com/reviews/bring-it-on-2000
  29. http://en.wikipedia.org/wiki/Bring_it_On_(film)
  30. (en)-http://www.rottentomatoes.com/m/bring_it_on/
  31. (en)-http://www.salon.com/2000/08/25/bring_it_on/
  32. (en)-http://www.villagevoice.com/2000-08-29/film/cheer-and-loathing/
  33. (en)-http://www.sfgate.com/default/article/Navel-Maneuvers-Cheerleader-comedy-Bring-It-3238944.php
  34. (en)-http://www.bbc.co.uk/films/2001/06/04/kirsten_dunst_interview.shtml
  35. (en)-http://variety.com/2001/film/reviews/the-cat-s-meow-2-1200469588/
  36. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Jane_Watson
  37. http://bs.wikipedia.org/wiki/Sam_Raimi
  38. (en)https://web.archive.org/web/20091019112134/http://www.calendarlive.com/movies/reviews/cl-movie000031291may03,0,936989.story
  39. 39,0 39,1 39,2 39,3 (en)-http://www.boxofficemojo.com/people/chart/?view=Actor&id=kirstendunst.htm
  40. http://en.wikipedia.org/wiki/Levity_(film)
  41. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D1%81%D1%98%D0%B0%D1%98_%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3_%D1%83%D0%BC%D0%B0
  42. (en)-http://www.ew.com/ew/article/0,,601902,00.html
  43. (en)-http://www.metacritic.com/movie/spider-man-2
  44. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Box_Office_Mojo
  45. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Wimbledon_(film)
  46. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/USA_Today
  47. (en)-http://usatoday30.usatoday.com/life/movies/reviews/2004-09-16-wimbledon-review_x.htm
  48. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabethtown_(film)
  49. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Cameron_Crowe
  50. (en)-http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=weekend&id=elizabethtown.htm
  51. (en)-http://www.amazon.com/Marie-Antoinette-Journey-Antonia-Fraser/dp/0385489498
  52. http://karver07.wordpress.com/2007/03/02/bili-smo/
  53. (en)-http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/discussion/2006/05/25/DI2006052501581_pf.html
  54. (en)-http://www.metacritic.com/movie/marie-antoinette
  55. (en)-http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=marieantoinette.htm
  56. (en)-http://www.metacritic.com/movie/spider-man
  57. http://www.metacritic.com/movie/spider-man-2
  58. (en)-http://www.metacritic.com/movie/spider-man-3
  59. (en)-http://popwatch.ew.com/2010/01/12/spider-man-reboot-who-should-play-peter-parker/
  60. (en)-http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/6973455/Spider-Man-4-scrapped-and-Tobey-Maguire-replaced-in-superhero-franchise.html
  61. http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Pegg
  62. http://www.tvprogram.rs/film/kako-izgubiti-prijatelje-i-otudjiti-se-od-ljudi-how-to-lose-friends-alienate-people.a6487.html
  63. (en)https://web.archive.org/web/20090201002712/http://www.premiere.com/Feature/Simon-Pegg-and-Kirsten-Dunst-Q-A
  64. (en)-http://www.nytimes.com/2010/03/19/movies/19arts-TRIBECAFESTI_BRF.html?_r=0
  65. (en)-http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8700124.stm
  66. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-29. Pristupljeno 2014-01-04. 
  67. (en)-http://www.metacritic.com/movie/all-good-things
  68. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Geraghty
  69. http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Cuar%C3%B3n
  70. (en)-http://blogs.indiewire.com/theplaylist/first_look_kirsten_dunst_brian_geraghty_in_carlos_cuarons_the_second_bakery
  71. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-20. Pristupljeno 2014-01-04. 
  72. http://en.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Gainsbourg
  73. http://en.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Rampling
  74. (en)-http://southampton.patch.com/groups/opinion/p/review-melancholia-one-of-2011-s-best-films
  75. http://variety.com/2011/film/news/tree-of-life-wins-palme-d-or-1118037426/
  76. http://www.hollywoodreporter.com/news/best-actress-kirsten-dunst-thanks-191024
  77. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-16459645
  78. (en)-http://www.nme.com/news/deborah-harry/31819
  79. http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/255495/Debi-Hari-zali-sto-nema-decu
  80. http://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Gondry
  81. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Diego_Solanas
  82. http://en.wikipedia.org/wiki/Upside_Down_(film)
  83. (en)-http://www.avclub.com/review/upside-down-93696
  84. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2014-01-04. 
  85. http://en.wikipedia.org/wiki/Will_Ferrell
  86. http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_McKay
  87. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-13. Pristupljeno 2014-01-04. 
  88. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2014-01-04. 
  89. http://www.b92.net/mobilni/putovanja/584875
  90. http://filmovisruba.com/2012/03/12/on-the-road-2012/
  91. (en)-http://www.hollywoodreporter.com/risky-business/kirsten-dunst-orlando-bloom-cities-254827
  92. (en)-http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=38439
  93. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%BB_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BD
  94. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Edgerton
  95. http://zena.blic.rs/PULS-poznatih/5040/Kirsten-Danst-Moj-problem-je-bila-depresija-a-ne-alkoholizam
  96. (en)-http://www.people.com/people/article/0,,20176719,00.html
  97. (en)-http://uk.reuters.com/article/2008/05/28/uk-dunst-idUKSP9703920080528
  98. (en)-http://www.people.com/people/article/0,,20202682,00.html
  99. (en)-http://www.azcentral.com/ent/celeb/articles/2011/10/06/20111006kirsten-dunst-lives-low-key-has-one-bedroom-apartment.html
  100. (en)-http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/garrett-hedlund-reveals-how-he-began-dating-kirsten-dunst-201381
  101. (en)-http://www.justjared.com/tags/garrett-hedlund/
  102. http://www.bravo.rs/hot-news/kirsten-dunst-postala-nemica/
  103. (en)-http://www.contactmusic.com/news/kirsten-dunst-becomes-german-citizen-moving-to-berlin_1249615
  104. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D1%83_%D0%A1%D0%90%D0%94_2004.
  105. (en)-http://www.mtv.com/news/articles/1485533/reese-kirsten-leo-attend-pro-vote-party.jhtml
  106. 106,0 106,1 (en)-http://nymag.com/daily/intelligencer/2008/07/kirsten_dunst_explains_why_we.html
  107. (en)-http://www.today.com/id/27536205/#.UsgOMvRDuqk
  108. (en)-http://en.wikipedia.org/wiki/Marla_Ruzicka
  109. (en)-http://www.theage.com.au/articles/2005/10/27/1130400306194.html?page=2

Vanjske veze uredi