Kings of Leon je američka rock grupa koju čine tri brata; Antonio Caleb Followill (vokal, ritam-gitara), Michael Jared Followill (bas gitara) i Ivan Nathan Followill (bubnjevi) i njihov bratić Cameron Matthew Followil (solo gitara). Članovi su poznatiji po svojim srednjim imenima, a ne kako je uobičajeno, po prvim imenima. Na njihovu glazbu su utjecali Južnjački rock, garažni rock, Hard rock, country i blues. Bend je dobio ime po djedu Leonu koji je uvelike utjecao na svoje unuke. Djetinjstvo su proveli putujući po SAD-u s ocem svećenikom otkrivajući čari kršćanstva. Otac im je otkrio vjeru, dok su duhanske i alkoholne proizvode sami otkrili.

Kings of Leon
Kings of Leon uživo izvode muziku na "Festival Internacional de Benicàssim" dana 22.7. 2007.
Muzički rad
Članovi
Trenutni članoviNathan Followill
Caleb Followill
Jared Followill
Matthew Followill

Djelovanje uredi

Prvi album Youth and Young Manhood je popraćen sjajnim kritikama struke i publike. Kroz njega se provlači onaj južnjački garažni rock na kojeg je teško ostati ravnodušan. Zanimljivo je da je u vrijeme snimanja tog albuma bas gitarist Jared Followill bio star tek 16 godina. Iz tog albuma najpoznatije su pjesme Red Morning Light i California Waiting.

Drugi album Aha Shake Heartbreak je primljen još bolje nego prvi, te su tim albumom dospjeli u žižu pozornosti. Tad je njihova slava strmoglavo porasla, te su se mogli početi osjećati kao zvijezde. Apsolutni hit iz tog albuma je pjesma Taper Jean Girl.

Treći album Because of Time bio je nešto najbolje što je ovaj bend napravio. Album koji će se svakome istinskom fanu "Kraljeva" svidjeti već na prvo slušanje osvojio je srca ljudi diljem svijeta. Tek tad su bili prihvaćeni u svojoj rodnoj državi koja je poznata po tome što ne zna cijeniti vrhunske glazbenike, pa su "Kraljevi" ime napravili u Velikoj Britaniji. U ovom albumu se vidi veća zrelost, te puno teži zvuk benda. Ovdje se nijedna pjesma ne ističe previše, ali izdvojili su se singlovi Charmer i On Call.

Četvrti album Only by the Night je podijelio fanove na sekcije jer je bio po njihovom mišljenju previše "komercijalan". Šira kritika je ovaj album primila s neviđenim oduševljenjem, no stari fanovi nisu bili oduševljeni. Nakon ovog albuma dečki su bili poznati cijelom svijetu, te su počeli iskakati i "iz mlijeka". Singlovi Sex of Fire i Use Somebody su poharali sve glazbene ljestvice i doprle do ušiju svakog čovjeka. Nakon tog albuma svijet je željno iščekivao peti album-prekretnicu.

Peti album Come Around Sundown nije previše oduševio, no nije ni razočarao. U ovom albumu su se dečki donekle vratili svom starom "soundu", no i obožavatelj prijašnjeg albuma ima stvari koje će ga oduševiti. Dečki su ovaj album snimili u veselom i vedrom štihu, što se i vidi kroz pjesme. Objavljeni singlovi Radioactive i Pyro ostvarili su solidan uspjeh, ali ni približno velik kao singlovi prošlog albuma.

Dečki su objavili i live album snimljen 2008. u O2 Areni u Londonu gdje su dobrom svirkom zasigurno pridobili još fanova.

Diskografija uredi

Studijski albumi uredi

Izdani singlovi uredi

Live Albumi(DVD) uredi

Eksterni linkovi uredi