Kinana (na grčkom Kυνανη ili Kυνα, Kynane; ? - 323. pne.) bila je makedonska princeza, kći kralja Filipa II i ilirske princeze Audate, odnosno polusestra Aleksandra Velikog.

Otac ju je, u skladu s ilirskim običajima, odgajao tako da bude spretna u muškim aktivnostima kao što su lov, jahanje i borba. Potom ju je dao vjenčati za svog mladog nečaka Amintu, koga je bio svrgnuo ss prijestolja. Kinana je s Amintom imala kćer po imenu Adea ili Euridika.

Godine 336. pne. je Filipovo ubistvo natjeralo njegovog sina i nasljednika Aleksandra da provede krvavu čistku među svojom rodbinom, pri čemu je kao žrtva pao i Aminta. Obudovjelu Kinanu je, pak, poslao da se vjenča za Langara, kralja Agrijana. Međutim, i njen novi muž se uskoro razbolio i umro.

Nakon Aleksandrove smrti 323. pne. se njegov nasljednik Filip III Aridej odlučio oženiti za Euridiku, pa je Kinana iz Makedonije krenula u Aziju pratiti svoju kći. Perdika i Antipater su se zabrinuli zbog Kinaninog uticaja, pa je Perdika poslao svog brata Alketu da presredne i likvidira Kinanu. Antički izvori navode kako je Kinana svoju sudbinu dočekala stoički. Njena kći je preživjela te se udala za Filipa Arideja.