Karmin ili ruž za usne je kozmetički proizvod koji se nanosi na usne. Kao i većinu šminke, koriste ga obično žene.

karmin

Dekorativna kozmetika tj. šminka prvenstveno služi da istakne najlepše i prikrije ili ublaži nedostatke na licu. Na tržištu danas imamo mnogo proizvođača šminke.

Istorija uredi

Karmin ili ruž dolazi od francuske riječi rouge, što znači crveno. Do druge polovne XX veka karmin je bio isključivo u nijansama crvene. Poznato je da su žene u drevnoj Civilizaciji Doline Inda koristile svojevrsni ruž za usne dobiven od usitnjenog poludragog kamenja, a stare Egipćanke su ga vadile iz posebne vrste algi i mešale boju s jodom i bromom. Kleopatra je svoj karmin pravila od drobljenih mravi i buba, koji su bogati prirodnim crvenilom, a za sjaj je dodavala blještavu tvar iz ribljih ljuski.[1]

Tokom zlatne ere islamske civilizacije andaluzijski kozmetičar Abu al Kasim (Abu al-Qasim al-Zahraw) izumio je kruti karmin koji je bio parfimiran i oblikovan u posebnim kalupima. U srednjovjekovnoj Evropi karmin je bio zabranjen od strane Crkve jer se mislilo da je "otelotvorenje Sotone"[2] i "kozmetika za prostitutke". Karmin je počeo sticati popularnost u Engleskoj u XVI veku zahvaljujući kraljici Elizabeti I, koja je uvela stil belih lica sa izrazito crvenim usnama koje su u to vreme bile obojene mešavinom pčelinjeg voska i crvenila dobivenog iz biljaka. Prvi karmin u tubi proizveden je 1870. i nosio je naziv Prvi karmin u tubi proizveo je Guerlain 1870. godine i, premda već odavno zaboravljen, nosio je naziv Ne m'oubliez pas' (u prijevodu Ne zaboravi me). Godine 1952. karmin je prvi put bio reklamiran u novinama u kampanji pod nazivom "Fire & Ice"

Koraci pri šminkanju uredi

  • Pre nanošenja šminke, na lice obavezno naneti hidratantnu kremu za lice.
  • Prvo naneti tečni puder sličan vašoj boji kože, u količini malo većoj od zrna graška i razmazati ravnomerno po celom licu.
  • Nakon toga, korektorom za nijansu svetlijim od boje kože prekriti sva problematična područja (akne, fleke, podočnjake i sl.)
  • Zatim potapkati lice kamenim puderom identične nijanse boje kože.
  • Rumenilo naneti četkom za rumenilo na jagodice.
  • Na kapke naneti senku (ljubičastu za zelene, smeđu za plave , metalik-sivu za smeđe ili srebrno-sivu za crne oči).
  • Kreon naneti na donji rub kapka(za svetlu put sivi ili smeđi a za tamnu crni).
  • Na trepavise naneti maskaru.
  • Usne oivičiti olovkom u boji usana ili nijansu tamnijom(svetlijom).
  • Na kraju staviti sjaj ili ruž u boji kao olovka koju smo predhodno naneli.

Izvori uredi

  1. Chemical and Engineering News: What's That Stuff? -- Lipstick
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2006-09-05. Pristupljeno 2011-07-26.