Karlo Bulić (Trst, Austro-Ugarska danas Italija, 12. maj 1910. - Beograd, Jugoslavija, 19. oktobar 1986.) bio je hrvatski i jugoslovenski glumac, zapamćen po ulozi Dotura Luiđija u TV-seriji „Naše malo misto“.

Karlo Bulić
Biografske informacije
Rođenje12. maj 1910.
Trst
Smrt19. oktobar 1986.
Beograd

Biografija uredi

Karlo Bulić, rođen je 12. maja 1910. godine u Trstu, Italija, i bio je četvrti sin uglednog trgovca vina, rodom iz Dalmacije. Prvi svetski rat, kao i smrt njegovog oca 1918. godine kada je brod sa kojim je odlazio u Dalmaciju bio potopljen, zauvek su ga odvratili da postane pomorac.

Za sebe je jednom rekao da je hteo da bude i pomorac, možda slikar, pilot ili doktor, a da nije ni razmišljao da bude glumac:
Ali, moj život je bio veoma buran, a priroda ni slučajno avanturistička. Ja sam zapravo strašljiv čovik. Ne volim ulaziti u avanture, u nepoznanice. A ipak, život me je uvik gura i gura, baš u takve situacije...

U „glumačke vode“ ulazi, sredinom tridesetih, kada se pridružuje putujućoj glumačkoj skupini „Talija“, a zatim, izbijanjem Drugog svetskog rata, u rat odlazi kao rezervista Kraljevske vojske, a potom se pridružuje partizanima.

Prvi posliratni angažman mu je u HNK u Splitu, pa u Zagreb, a odatle 1947. godine stiže u Beograd u tek osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP). Prva uloga u JDP-u bila je na dan otvaranja tpozorišta u Cankarevom „Kralju Betajnove“ u režiji Bojana Stupice 1948. godine. Otada je glumio svuda, ali je JDP ostalo njegovo matično pozorište sve do modlaska u penziju 1971. godine.

I pored mnogobrojnih uloga u pozorištu kao i na filmu, najveću popularnost i uloga koja mu je obeležila celokupnu karijeru bila je 1970. godina i uloga doktora Luiđija u seriji „Naše malo misto“ po scenariju Miljenka Smoje, a u režiji Danijela Marušića. U vreme prikazivanja serije praznile su se ulice jugoslavenskih gradova, a Karlo Bulić i njegova partnerica Asja Kisić - Bepina postali su megazvezde.

A on je o toj ulogi rekao:
To je moje proljeće, to su one crvene trešnje zakačene na uho djetinjstva. Žao mi je što sam s Luigijem ubio sebe. S novim se likovima trudim, pokušavam ubiti Luigija kojeg bih se rado otarasio, smeta mi.

Karlo Bulić se u svojoj karijeri istakao svojim ulogama u „Dundu Maroju“, „Ribarskim svađama“, „Kralju Liru“, „Ledi“, „Braći Karamazovima“, „Don Karlosu“, a osim glume, do 1962. godine je predavao masku i šminku studentima Pozorišne akademije u Beoradu. Umro je 19. oktobra 1986. godine u Beogradu.

Filmografija uredi

Eksterni linkovi uredi