Karavan (radio-emisija)

(Preusmjereno sa stranice Karavan (radio emisija))
Za ostale upotrebe, v. Karavan (razvrstavanje).

Karavan je radio-emisija koja se emituje na talasima Radio Beograda, svakog radnog dana.

Forma emisije uredi

Emisija je kolažnog tipa, a čini je kombinacija tekstova i muzike. Koncepcija je takva da se tekstovi pišu prateći aktuelne događaje u svetu politike, filma, sporta i brojnim drugim sferama života. Ti događaji se komentarišu na satiričan način, čime se ukazuje na pojedine društvene probleme, a mnoge pojave posmatraju i sa komičnog aspekta. Muzika koja se emituje u "Karavanu" je isključivo narodna, ponekad izvorna, ali češće novokomponovana i to samo ona koja je pisana i komponovana u duhu tradicionalne srpske narodne pesme.

Istorijat uredi

Emisija je na programu Radio Beograda oko četiri decenije sa gotovo neizmenjenom koncepcijom, ali promenjenim trajanjem. Do 2001. godine, "Karavan" je imao dva dela, od kojih je prvi emitovan od 13:05 do 14, a drugi od 14:05 do 15 časova. U pauzi su emitovane vesti, kao deo redovnog programa Radio Beograda. Međutim, te godine je tadašnje rukovodstvo ove radio-stanice odlučilo da sa svih programa skloni ili svede na najmanju meru emisije koje su emitovale narodnu muziku, pa je tako i "Karavan" skraćen i od tada se emituje samo od 14:05 do 15 časova. Negodovanje mnogih slušalaca nije pomoglo da se originalni termin vrati ni do danas.

Voditelji uredi

Legendarni voditelj koji je za mnoge i danas simbol ove emisije bio je glumac Petar Slovenski, koji je emisiju otvarao rečenicom „Dobar dan, pozdravlja vas Karavan“. Slovenski je ostao na mestu voditelja do samog početka 1990-ih, kada je tu dužnost preuzeo glumac Nebojša Milovanović, koji se na tom poslu zadržao do pred kraj te decenije. Treći voditelj "Karavana" je glumac Đorđe Nenadović, koji je do danas ostao njegov zaštitni znak, mada je sada u voditeljskom tandemu sa Milenom Šiškin. Ponekad su se, kao zamena voditelja u odsustvu, pred mikrofonom "Karavana" oprobali i drugi radio-voditelji Radio Beograda, kao i glumci koji su sarađivali sa ovom radio-stanicom.

Rubrike uredi

Poznate rubrike, sastavni deo "Karavana" su: "Blic vic", "Ha, ha, komentar", "Radio PTT - vaša pošta", "Vesti dana s teleks Karavana", "Top lista humorista" (aforizmi) i druge. Ranije su često praktikovana i javna snimanja emisije "Karavan", kojom prilikom je publika imala prilike da neposredno uživa u ovim rubrikama, ali i muzici koja se izvodila uživo, uz gostujuće učešće brojnih estradnih umetnika.

Spoljašnje veze uredi