Kapetan Apollo (engl. Captain Apollo) je izmišljeni lik kolonijalnog pilota koji je bio jedan od glavnih likova u originalnoj verziji TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio Richard Hatch.

Kapetan Apollo
lik iz Battlestar Galactica
Tumač/ica ulogeRichard Hatch
Informacije
Vrstaljudska vrsta
Rodmuškarac
TitulaKapetan
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Apollo se rodio kao sin komandanta Adame i Ille od Caprice, te je služio na svemirskoj krstarici Galactica pod komandom oca, a zajedno sa bratom - poručnikom Zacom i poručnicom Athenom. Apollo i Zac su bili piloti "Vipera" koji su na zajedničkoj patroli opazili sajlonsku flotu neposredno pred iznenadni napad na Dvanaest Kolonija te o tome pokušali obavijestiti svoje pretpostavljene. Kada su ih Sajlonci pokušali spriječiti da o tome izvijeste pretpostavljene, Zac je poginuo, ali se Apollo uspio spasiti. Kasnije je doznao da mu je i majka poginula prilikom uništenja Kolonija.

Apollo zapovijeda Plavom eskadrilom, te se ističe kao izuzetno nadaren i uspješan pilot, zadužen za najopasnije i najdelikatnije misije. Njegovi uspjesi se nastavljaju iako ga i dalje pogađaju lične tragedije - u pilot-filmu upoznaje izbjeglu televizijsku reporterku Serinu sa kojom će se vjenčati, ali ona nedugo potom gine u okršaju sa Sajloncima; Apollo nakon toga posvaja njenog sina Boxeya. Apollo je jedan od rijetkih likova koji je sumnjičav prema grofu Iblisu i na kraju gine od njegove ruke, prije nego što ga ožive Serafi. Apollov najbolji prijatelj je poručnik Starbuck.

Apollo se ne pojavljuje kao lik u Galactica 1980, dok njegove funkcije na brodu preuzima sada već odrasli Boxey.

Apollo se pojavljuje kao lik u stripovima iz 1990-ih, a kasnije je Richard Hatch napisao niz romana u kojima je prikazano kako je preuzeo zapovijedanje Galacticom. Hatch je isti lik ponovno glumio u vlastitom pilot-filmu Battlestar Galactica: The Second Coming.

U redizajniranoj seriji se kao jedan od glavnih likova pojavljuje Lee Adama, a koga tumači Jamie Bamber; zajedno sa Williamom Adamom predstavlja lik koji je najbliži originalu.

Vanjske veze uredi