Kantabrija
Cantabria
Zastava Grb

Geografski položaj Kantabrije u Španjolskoj
Glavni grad Santander
Površina

- ukupno

15. po veličini

- 5.321 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

16. po veličini

- 572.503 (2006.)
- 107,5/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 11. januar 1982.
ISO 3166-2 S
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
5
5
Predsjednik Miguel Ángel Revilla Roiz
Službene stranice

Kantabrija (špa. Cantabria) je španjolska autonomna zajednica, koja obuhvaća područje istoimene provincije (tzv. jednoprovincijalna autonomna zajednica). Smještena je na krajnjem sjeveru Španjolska, graniči nas istoku s Baskijom (provincija Biskaja), na jugu s Kastiljom i Leónom (provincije León, Palencia i Burgos), na zapadu s Asturijom, dok je na sjeveru oplakuje Atlantski ocean (leži na obali Biskajskog zaljeva). Grad Santander je glavni grad ove autonomne zajednice.

Geografija uredi

Kantabrija je regija koju obilježava planinski reljef te blizina mora. Rijeke su kratke i brze zahvaljujući planinskom reljefu. Površina ove regije iznos 5.321 km².

Stanovništvo uredi

Slijedom popisa iz 2003. godine Kantbrija ima 549.690 stanovnika, što ukupno predstavlja 1,29% cijelokupnog stanovništa Španjolske. Gustoća naseljenosti iznosi 103,31 stan./km². Očekivana životna dob je 75 godina za muškarce i 83 godine života za žene.

Glavnina stanovništva naseljena je u priobalnoj zoni, posebno u glavnom gradu Santanderu, koji broji 183.955 stanovnika (2005).

Uprava uredi

 
Santoña.

Statut autonomije Kantabrije usvojen je 11. siječnja 1982.

Parlament Kantabrije je predstavničko i najviše tijelo autonomije i stanovnika Kantabrije. Trenutno se sastoji od 39 zastupnika izabranih na temelju općeg i jednakog prava glasa na slobodnim izborima tajnim glasovanjem. Glavne funkcije Parlamenta su: vršenje zakonodavne vlasti, donošenje prorčuna, nadzirati Vladu te druge funkcije koje mu dodjeljuje španjolski Ustav, Statut, zakoni i drugi propisi.

Predsjednik autonomne zajednice predstavlja autonomnu zajednicu, brine se za normano funkcioniranje vlast u zajednici, te usmjerava i koordinira rad tijela zajednice. Predsjednika bira Parlament iz redova svojih članova, na temelju prethodnog dogovora političkih stranaka zastupljenih u njemu, a formalno ga imenuje španjolski kralj.

Vlada Kantabrije vrši izvršnu vlast u Kantabriji. Vladu čine predsjednike autonomije, potpredsjednik i vijećnici koje imenuje predsjednik.

Trenutno dužnost predsjednika autonomije vrši Miguel Ángel Revilla.

Službeni jezik autonomnoj zajednici je španjolski jezik. Zajednica ima svoju zastavu, grb i himnu.

Kantabrija se dijeli na 102 općine te u novije vrijeme i na okruge.

Kultura i obrazovanje uredi

Od prirodnih spomenika valja spomenuti spilje Altamira, El Soplao, Valle, Pendo, Pasiega, las Monedas, park prirode Cabárceno, ekopark Trasmiera.

Kantabrija je bogata i arhitektonskim spomenicima. Neki od poznatijih muzeja su: Kantabrijski Pomorski Muzej, Etnografski muzej Kantabrije, Muzej umjetnosti, Prapovijesni muzej, Muzej prirode u Carrejou, i drugi.

U Kantabriji postoje tri sveučilišta: Sveučilište Kantabrije, Međunarodno sveučilište Menéndez Pelayo i Nacionalno sveučlište za učenje na daljinu.