Kamendin je prigradsko naselje koje se nalazi u Zemun Polju, u beogradskoj opštini Zemun. Izgrađeno je 1990-ih godina. Nalazi se u severozapadnom delu Zemuna, pored auto-puta E-75 (Beograd - Novi Sad).

Kamendin
Zgrada u naselju Kamendin
Zgrada u naselju Kamendin
Grad Beograd
Opština Zemun

Lokacija uredi

Naselje se nalazi između auto-puta E-75 i železničke pruge (Beograd-Novi Sad). Nalazi se u severnom delu Zemun Polja, na samom ulazu u naselje. Ograničeno je ulicama „Bertnarda Rasela“ na zapadu, „Jurija Rakitina“ na istoku, „Tomice Popovića“ na jugu i auto-putem za Novi Sad na severu. Naselje je osmišljeno kao istočni krak Zemun Polja i kao buduća veza sa urbanim naseljima Batajnica i Zemun.

Karakteristike uredi

U Kamendinu se nalaze prevashodno male zgrade, kao i tri veća stambena objekta od kojih su neki naseljeni izbeglicama i raseljenim romskim stanovništvom. U naselju se nalazi i Zdravstvena stanica „Kamendin“, kao i mnogobrojni maloprodajni objekti. Kamendin važi za jedno od Beogradskih naselja sa najbržim rastom stanovnika. Kamendin je dobro povezan gradskim prevozom. Kroz naselje prolaze tri linije GSP-a i to: 704 (Zemun Polje - Zeleni Venac), 707 (Zemun Polje - Mala Pruga - Zeleni Venac) i 708 (Zemun Polje - Novi Beograd /Blok 70A/). U noćnom prevozu angažovana je linija 704 (Zemun Polje - Nova Galenika - Zeleni Venac - Trg Republike). [1]

Sa zapadne strane Zemun Polja, tokom 2009. godine, podignuto je naselje Kamendin 2 u kome se nalazi nekoliko stambenih objekata naseljenih prevashodno socijalno ugroženim stanovništvom i raseljenim Romima. [2]

Izvori uredi

  1. „opis linije”. Gsp.rs. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-06. Pristupljeno 2012-05-20. 
  2. „Vreme 1042 - Vreme Beograda – Stanovi za socijalno ugrozene: Svoj kutak, konacno”. Vreme.com. Pristupljeno 2012-05-20.