Kamarina je drevni grčki grad na Siciliji čiji se ostaci nalaze 27 km jugoistočno od grada Gele.

Osnovan je godine 599. pne. kao kolonija Sirakuze, ali se brzo sukobio s maticom, te su ga Sirakužani napali i uništili 552. pne.. Na njegovim ruševinama su godine 461. pne. stanovnici Gele osnovali novi grad. Iako je Kamarina za vrijeme peloponeskog rata bila saveznik Atene, za vrijeme sicilijanske ekspedicije je pomagala Sirakuzi u borbi protiv Atenjana.

Krajem 5. vijeka pne. je, prema legendi, Kamarinu pogodila epidemija nepoznate i teške bolesti. Građani su posumnjali da bi se izvor zaraze mogao naći u močvari koja se nalazila tik uz južne rubove grada. Zato se pojavila zamisao o isušivanju močvare. Kamarinci su prije toga pitali proročište za savjet, a ono im je reklo da će epidemija proći, i da ne isušuju močvaru, inače će grad biti uništen. Međutim gradski oci su, suočeni s javnim nezadovoljstvom, odlučili isušiti močvaru. Kada je 405. pne. na Kamarinu krenula kartaška vojska nije bilo močvare da joj zapriječi put, te je grad osvojen i svi njegovi građani pobijeni.[1].

Grad je godine 339. pne. ponovno podigao Timoleon. Godine 258. pne. su nadzor nad njim u prvom punskom ratu preuzeli Rimljani. Godine 853. su ga osvojili i razorili Arapi, a ruševine su otada vijekovima služile kao izvor građevinskog materijala lokalnom stanovništvu, tako da je od grada danas vrlo malo ostalo.

Izvori uredi

  1. Priču o proročanstvu je prvi spomenuo Strabon, a citirao Carl Sagan u svojoj knjizi Pale Blue Dot