Ukoliko ste tražili općinu u Hrvatskoj, vidite članak Kalnik (općina).

Kalnik je planina smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, veći dio je u Varaždinskoj županiji, a manji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sa sjeverozapadne strane nalazi se Novi Marof, sa sjeverne strane Ljubešćica i Varaždinske Toplice, na sjeveroistoku Ludbreg, južno Križevci a istočno Koprivnica. S juga su još općine Visoko, Gornja Rijeka i Kalnik. Najviši vrh je Vranilac, na 643 metra, vrh Peca na 624 metra , vrh Pusta Barbara na 460 metara te vrh Škrinja na 504 metra.

Na južnoj strani ispod vrha Vranilca nalazi se selo Kalnik, sa župnom crkvom Sv. Brcka, a petnaestak kilometara južnije i Križevci. Sama vršna stijena nije pošumljena, dok se zapadno od nje su zidovi Grada Mali Kalnik, na stjenovitom vrhu Pusta Barbara, u najzapadnijem predjelu uz autoput kod mjesta Paka nalazi se Stari grad Paka iz 12. stoljeća djelomićno obnovljen, a u pregibu na stijeni sjeverno od mjesta Kalnik smješten je Stari grad Veliki Kalnik na 500 metara, izgrađen u 13. stoljeću. Poznat po Beli IV. i šljivarima iz kalničkih sela, koji su mu za vrijeme opsade noću donosili hranu i šljive, koje su omogućile da preživi opsadu, pa ih je on za nagradu darivao plemićkim poveljama (Kalnički Šljivari).

Planina je mjesto koje privlači planinare, penjaće, paraglajdere i druge izletnike. Zapadno od Starog grada Velikog Kalnika nalazi se planinarski dom Kalnik na 480 m, s mogučnošću smještaja i prehrane. Do njega vodi asfaltirana cesta od mjesta Kalnik. Od planinarskog doma vodi puno planinarskih staza i puteva do raznih planinarskih destinacija. Naćinjena je planinarsko turistička karta Kalnika. Planinarski vodić po Kalniku ne postoji. Godine 1996. izgrađena je i otvorena u lipnju Poučna staza na Kalniku u dužini oko 5 kilometara.

Osam kilometara od Koprivnice u dijelu istočnog Kalnika, na koti Pesek (295 m)(blizu Rasinje) nalazi se planinarska kuća "Rudi Jurić". Ona je na trasi Koprivničkog planinarskog puta kontrolna točka broj 1. Od nje vodi označena markirana planinarska staza preko Vrhovca Sokolovačkog, Malog Botinovca, Apatovca, Stupa i Vratna do planinarskog doma na Kalniku (oko sedam sati hoda). Koprivnički planinarski put proteže se dijelom istočnog Kalnika a dijelom sjeverozapadnim predjelima Bilogore.

Kod mjesta i općine Gornja Rijeka nalazi se slikoviti potok i Klanac Šokot s slapovima i kružnom planinarskom stazom. U mjestu se nalazi i dvorac obitelji Erdedy iz 18. stoljeća.

Kod mjesta Čanjevo u općini Visoko nalaze se ruševine Starog grada Čanjevo na stijeni iznad mjesta.

Na stijenama starog Starog grada Velikog Kalnika i stijenama sjeverno od planinarskog doma (7 zubi) uređeno je stotinu penjačkih smjerova, a s platoa kraj TV tornja i platoa zapadno od vrha Vranilca(643 m) polijeću paraglajderi.

Istočno od grada Velikog Kalnika proteže se u dužini oko 4,5 kilometara stjenoviti uglavnom pošumljeni greben zvan Kalnička greda,s vrhovima Vuklec (572 m), Podrevec (544 m) i Škrinja(504 m). Vuklec je stjenoviti vrh obrašten gustim raslinjem u zapadnom dijelu. Oko polovice Kalničke grede nalazi se stjenoviti vrh zvan Podrevec, do njega je uređen markirani pristup od staze za Škrinju. Najniži vrh Škrinja (oko 504 m) u najistočnijem dijelu Kalničke grede, predstavlja oko 80 metara dugački goli stjenoviti ispresjecani greben. od kuda se pružaju prekrasni vidici. Do nje je uređen pristup od seoskog mlina u selu Kalnik i od planinarskog doma na Kalniku. Istočno od Kalničke Grede je dugački prodor Vratno, koje ćine ostaci nekadašnjeg sela, lugarnica Vratno i Rinkov (stara tvornica vapna). Kroz Vratno ide stara rimska cesta, koja duboko na sjever zasjeca greben planine, od početnih 200 metara, pa sve do iznad 350 metara. Sadašnja cesta spaja Vratno s Apatovcem i Slanjem, pa je tu moguće do Ludbrega i Koprivnice. Kod lugarnice Vratno lijeva cesta omogućuje prilaz izvoru Kamešnice, te selima Ljubelj Kalnički i Drenovec.

Oko tri sata i tridest minuta hoda, istočno od Starog grada Velikog Kalnika izvire mineralna voda, kod sela Apatovec - Apatovečko vrelo, koja se danas puni pod nazivom Kapljice iz kalničkih izvora, a na sjeveru su Varaždinske Toplice, što sve govori da se ispod planine nalaze aktivne stijene.

Eksterni linkovi uredi